Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zdražování pokračuje. Průměrná cena staršího bytu v Česku přesáhla 90 tisíc korun za metr čtvereční

Byty, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Průměrná cena staršího bytu se podle studie realitní skupiny European Housing Services (EHS) , která využívá data svých zakládajících členů - realitních služeb Bezrealitky a Maxima Reality, za první čtvrtletí dostala v Česku poprvé nad 90 tisíc korun za metr čtvereční. V Praze přijde starší byt na víc než 120 tisíc za metr čtvereční a v Brně je to přes 90 tisíc. Nájmy se vrátily na ceny před koronavirovou krizí.

Reklama

Průměrná cena staršího bytu v Česku podle EHS stoupla na 90 372 korun za metr čtvereční, zatímco na konci loňského roku to bylo 85 166 korun. V Praze stoupla ze 112 tisíc (4. čtvrtletí loňského roku) na 122 896 korun. V Brně rostou ceny výrazně druhým rokem a dostaly se na hranici 92 100 Kč/m2 (loni 87 500 korun).

hypotéky, hra, Monopoly, mezigenerační úvěry

Štěpán Křeček: Drahé hypotéky mohou zlevnit nemovitosti

„V minulých letech bylo takřka nemožné snížit cenu nemovitosti vyjednáváním. Zájemců o koupi bylo příliš mnoho, takže spíše docházelo k navyšování ceny v průběhu prodeje. Nyní se situace na trhu mění. Drahé hypotéky snižují poptávku po nemovitostech, takže je opět možné vyjednat si příznivější cenu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Přečíst článek

"Konec loňského roku jasně ukazoval na postupné ochlazení v podstatě všech důležitých regionů s výjimkou Jihomoravského kraje. Celospolečenská diskuze spojená se zdražováním hypoték a novými pravidly pro jejich udílení, která vstoupila v platnost od dubna, však aktivizovala všechny, kteří zvažovali koupi vlastního bydlení. Takže i pražské domácnosti, které ještě loni dávaly najevo, že ceny jsou na ně příliš vysoké, dokázaly sesypat úspory dohromady," řekl Jan Škrabánek, šéf digitální realitní služby Bezrealitky.

Změna trendu

Průměrná cena prodaného staršího bytu v Praze oproti předchozímu kvartálu stoupla o 3,8 procenta na 7,8 milionu korun. To podle EHS ukazuje, že se výrazněji šetřilo na metráži bytu nebo lokalitě. Naopak v Brně cena celkově prodávaných bytů stoupla těsně na 5,9 milionu korun, což naznačuje, že se kupovaly kvalitnější objekty než v předchozím období.

Na pražský růst cen reagovala i středočeská města. Krajský průměr u bytů poprvé překonal 75 tisíc korun za metr (76 966 Kč/m2) a oproti předchozímu kvartálu vyrostl skoro o 13 procent. I zde průměrná cena bytu rostla pomaleji a zastavila se těsně nad hranicí pěti milionů.

Naopak ceny rodinných domů podle studie EHS stagnují. Celorepublikový průměr se na konci kvartálu zastavil na ceně 47.500 korun za metr čtvereční. A to i přesto, že průměrná celková cena za prodaný objekt se v průběhu roku zvýšila o 25 procent a zastavila se těsně pod hranicí 8,5 milionu korun. Ceny pražských rodinných domů dokonce klesly na 82 200 korun za metr (loni byly kolem 88 500).

Zájem o starší byty před rekonstrukcí

Rostoucí ceny bydlení se Češi snažili kompenzovat. "Rostl zájem o starší byty před rekonstrukcí, poptávaly se nemovitosti s delší dojezdovou vzdáleností do spádových oblastí. V některých případech dokonce domácnosti začaly výrazněji slevovat i z podlahové plochy, což bylo v minulých letech v podstatě tabu," uvedl Vladimír Zuzák, ředitel Maxima Reality. "V případě rodinných domů jsme pak byli svědky částečného odklonu od novostaveb a většího zájmu o starší nemovitosti určené ke generální přestavbě. Pokud tento trend přetrvá, mohl by mít pozitivní vliv na takzvané ‘oživování‘ mrtvých nemovitostí," uvedl.

Obrat nastal také na nájemním trhu, který kromě zvýšeného množství lidí zvažujících nájemní bydlení zasáhla také ukrajinská uprchlická krize. V Praze se nájmy po necelých dvou letech vrací k předcovidovým cenám - 282 korun za metr čtvereční. Na nové maximum s 219 korunami za metr vystoupaly nájmy ve Středočeském kraji. V Brně a okolí se drží se na hodnotě 247 korun za metr jako na podzim loňského roku. Efekt uprchlické krize se projevil zejména v Karlovarském kraji, kde nájmy skokově stouply na 167 korun za metr.

"Rychleji než v hlavním městě nebo Brně by mohly nájmy růst v regionech. Ty se totiž na novou situaci, která i zde přivede do nájmů rekordní množství Čechů, musí teprve připravit. Nájemní bytový fond je zde většinou velice omezený, což se při zvýšené poptávce pochopitelně odrazí na cenách," míní Škrabánek.

nákup (ilustrační foto)

Analytici: Dubnová inflace překročila 13 procent

Meziroční inflace v dubnu zřejmě překonala 13procentní úroveň. Podle odhadů ekonomů, které ČTK oslovila, inflace stoupla na průměrných 13,2 procenta z březnových 12,7 procenta. Za nárůstem jsou především zvyšující se náklady na bydlení včetně energií a zdražování potravin. Český statistický úřad zveřejní data o dubnové inflaci v úterý. Vrchol inflace lze podle ekonomů čekat na přelomu druhého a třetího čtvrtletí.

Přečíst článek

Nájmy zdražují, nájemní domy jsou teprve rozestavěné, a s nízkou cenou v nich nelze počítat

Dalibor Martínek: Nájmy v blízké budoucnosti? Přátelé, kdo na to má

Jak se vyvine situace s nájmy? Žádné dobré zprávy nejsou na obzoru. Nájmy zdražují, další nájemní domy jsou teprve rozestavěné, a s nízkou cenou v nich nelze počítat. A projekty Prahy? Tak o tom za chvilku.

Přečíst článek

První ucelená část čtvrti Nová Zbrojovka v Brně, která vzniká na území někdejší továrny, se začne stavět příští rok, hotová má být v roce 2026.

Brno dotahuje Prahu v cenách bytů. Metr čtvereční tam stojí přes 100 tisíc, ukazuje analýza

Byty ve velkých českých městech v letošním prvním čtvrtletí dále zdražily. Souvisí to s jejich nedostatkem i rostoucí inflací. Například v Brně stouply ceny bytů meziročně o pětinu na více než 100.000 korun za metr čtvereční. Dohání tak Prahu, kde se ceny zvyšují pomaleji než v krajských městech. Vyplývá to z aktuální analýzy společnosti FérMakléři.cz, která spolupracuje s více než stovkou realitních makléřů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Pro většinu Čechů je těžké koupit vlastní bydlení

Dosáhnout na vlastní bydlení je pro většinu Čechů obtížné. Někteří budou za hypotéku platit tisíce navíc

Přečíst článek
Ministerstvo pro místní rozvoj spustí na podzim program Dostupné bydlení, čeká na potvrzení Evropské komise

Snadněji k vlastnímu domovu. Ministerstvo spustí program Dostupné bydlení, čeká se jen na eurokomisaře

Přečíst článek
Dalibor Martínek hovoří s Martinem Machalou (v popředí)

Můžete bydlet a nyní drahou hypotéku si odložit, říká zakladatel Ownest Machala

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme