Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Místo průmyslu bydlení. V Liberci do tří let postaví tři stovky bytů, garsonka vyjde na tři miliony

Areál bývalé textilky Interlana v Liberci se promění na rezidenční čtvrť.
Profimedia.cz
 ČTK

Na libereckém brownfieldu bude do tří let stát nová čtvrť.

Reklama

Další průmyslový areál v Liberci se promění v rezidenční čtvrť. Zahrada Gallas vznikne na místě někdejší textilky v liberecké části Františkov a do tří let nabídne přes 300 bytů. Developer v příštím týdnu položí základní kámen a už teď je třetina bytů první etapy rezervovaná. Nová čtvrť je projektem společností Coop Development, Ungelt Partners, libereckého Stavebního bytového družstva Sever a Stavebního bytového družstva Praha.

První etapa zahrnuje 96 družstevních bytů, kde zájemcům stačí složit 20 procent ceny bytu a složit jednorázový členský příspěvek 50 tisíc korun. Ceny začínají od 2,928 milionu korun za 1+kk o rozloze 38 metrů čtverečních, kde zájemci stačí zaplatit včetně členského příspěvku družstvu 636 tisíc korun a zbytek pak bude splácet ve formě nájmu 30 let.

Místo průmyslové výroby byty

Projekt zástavby území mezi Švermovou a Vysokou ulicí představili investoři poprvé v roce 2009, kdy žádali změnu územního plánu. Pozemek byl původně určený jen pro průmyslovou výrobu, a proto bylo třeba jeho určení změnit. Prostor pro výstavbu je rozdělený na jižní a severní část oddělenou Františkovským potokem. Tok pozemek protíná, dnes ho ale skrývá potrubí. Projekt počítá s otevřením koryta potoka a rekultivací prostoru.

Domy navržené anglickým studiem Chapman Taylor vycházejí z prvorepublikových činžovních vil typických pro Liberec. V areálu bude sedm domů maximálně o šesti podlažích. 

Pohled z náměstí Svobody na budovu Národní univerzity V.N. Karazina Charkov.

Až válka skončí. Nový Charkov bude mít moderní a zelenou infrastrukturu, plánuje Norman Foster

Z Charkova, který se nachází blízko hranic s Ruskem, jen od února zmizela zhruba čtvrtina budov. "Obnovení Ukrajiny bychom měli plánovat už teď," nechal se slyšet světoznámý architekt Norman Foster. "Není to efektivní," kontroval mu ukrajinský protějšek.

Přečíst článek

Ve stotisícovém Liberci nejde o první podobný projekt, v létě dokončili investoři rezidenční komplex s 300 byty na místě bývalých Montážních závodů v centru města. Podělili se o něj tři investoři - Projekt Oáza v centru nabídl 114 družstevních bytů a dalších 84 bytů bylo do vlastnictví v Rezidenci Nábřeží. V obou případech byly byty dávno před dokončením vyprodané. Před pár dny otevřeli poslední část projektu - Rezidenci RoSa, která nabízí komunitní bydlení pro seniory v 98 nájemních bytech. Obsazená je více než polovina.

Roste poptávka po nemovitostech v zahraničí, meziročně stoupla až o 25 procent

Doma je draho. Češi tak kupují domy v zahraničí, je to výhodnější

Mezi Čechy stoupá zájem o nemovitosti v zahraničí. Podle realitních kanceláří vzrostl objem nákupů starších i nových apartmánů či domů meziročně asi o 20 až 25 procent. K oblíbeným destinacím patří především Španělsko a Chorvatsko, ale například i Albánie. Návratnost investice je podle společností vyšší než v Česku.

Přečíst článek

Nemovitosti v Kalifornii

Překvapení: Ceny amerických nemovitostí klesají. Poprvé po deseti letech. Češi si ještě počkají

Deset let. Tak dlouho trvala růstová fáze amerického nemovitostního trhu. Ta je však nyní u konce, ukazují data agentury Bloomberg, podle nichž index cen amerických nemovitostí v červenci poprvé od března roku 2012 poklesl. Sice mírně, ale jde o zásadní novinku, která může značit změnu trendu ve vyspělém světě.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme