Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Přesun talentů z Hongkongu do Singapuru je znát. Nikde jinde v Asii lidé nebydlí dráž

Singapur
ČTK

Soukromé domy v Singapuru jsou teď nejdražší v asijsko-pacifickém regionu. Měsíční nájemné v tomto městském státě v jihovýchodní Asii činí téměř 2600 dolarů (asi 58 tisíc korun), a v žebříčku dostupnosti bydlení v regionu se tak Singapur dostal před Hongkong. S odkazem na index Centra pro bydlení v asijsko-pacifickém regionu společnosti Urban Land Institute (ULI) o tom píše agentura Bloomberg.

Reklama

Takzvaná mediánová cena soukromých domů v Singapuru loni činila zhruba 1,2 milionu dolarů, ve srovnání s 1,16 milionu dolarů v Hongkongu. I nájmy dalece převyšují úroveň obvyklou ve městech, jako je Sydney, Melbourne či Hongkong.

Analýza srovnávala údaje z vládních statistik ze 45 měst na devíti trzích v Asii a Tichomoří. Měřila dosažitelnost bydlení co do vlastnictví domu i ceny pronájmů ve vztahu k mediánovému příjmu domácností.

Exodus talentů Honkongu ulevil

Ceny domů v Hongkongu se loni výrazně snížily. Společnost ULI přitom poukazuje na výrazné zvýšení úrokových sazeb u hypoték, protože Hongkong v měnové politice drží krok s americkou centrální bankou (Fed), která v květnu už podesáté zvýšila základní úrokovou sazbu. Začátkem tohoto měsíce hongkongská centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu na 5,5 procenta.

Španělská Valencie byla zvolena nejpříjemnějším městem pro expaty v roce 2022 podle žebříčku společnosti InternNations.

Kde se cizincům žije nejlépe? Ve Valencii. Paříž je opačný extrém a Praze sluší průměr

Miliony lidí brázdí kvůli práci svět. A pokud někdo uvažuje o práci v zahraničí, měl by pozornost zaměřit na španělskou Valencii. Město zvítězilo v žebříčku metropolí s nejlepšími podmínkami pro expaty před Dubají a možná překvapivě Mexico City. Praha obsadila 21. příčku a Paříž – v minulosti tolik vzývaná umělci a intelektuály – se naopak krčí u dna žebříčku pěti desítek měst od společnosti InterNations, který zveřejnil server CNBC.

Přečíst článek

Rostou tak náklady na půjčky na bydlení, což odrazuje zájemce o nákup nemovitostí. V říjnu se ceny domů v Hongkongu propadly na pětileté minimum.

Společnost ULI rovněž uvedla, že „čistý odliv populace“ a „méně optimistický pohled“ na místní trh s nemovitostmi snížily mediánovou cenu domů v Hongkongu o 8,7 procenta, a to z 1,27 milionu dolarů v roce 2021 zhruba na 1,16 milionu dolarů loni.

Soukromé domy v Singapuru tak loni cenově předstihly domy v Hongkongu, jejich mediánová cena se zvýšila o více než osm procent. Singapur loni zvýšil daně z nákupu nemovitostí kvůli obavám, že prudce rostoucí ceny „by mohly předstihnout ekonomické fundamenty“.

Jiří Kučera - Luxent

Jiří Kučera: V Česku kupují luxusní bydlení téměř výhradně Češi. V Dubaji Rusové likvidují trh

Český trh s luxusním bydlením je klidný investiční přístav, kterému dominují Češi, říká Jiří Kučera, šéf realitní kanceláře Luxent. Ta se specializuje na luxusní nemovitosti. Většina běžných lidí, kteří přemýšlejí o nákupu bydlení, se zhrozí při první návštěvě banky, kam si jdou pro hypotéku. Měsíční splátka u bytu sedmdesát metrů na okraji Prahy nyní dělá kolem padesáti tisíc korun. Hypoteční trh je kvůli tomu mrtvý.

Přečíst článek

Burza, ilustrační foto

Investoři už Hongkong odepsali. Akcie tam od začátku roku spadly o třetinu

Hlavní akciový index v Hongkongu je nejníže od finanční krize v roce 2009. Vytrvale klesá už téměř dva roky a za jeho nejnovější potíže může podle analytiků postoj nového správce Hongkongu. Ten podle nich ve své středeční řeči nenastínil žádný konkrétní plán, jak zastavit sílící vliv jiných finančních center v Asii, zejména pak Singapuru.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

ilustrační foto

Trh se otáčí. Průměrné nájemné v Česku se v prvním kvartálu zvýšilo o tři procenta

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme