Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nastane konečně klid? Bývalý golfový areál v Praze-Klánovicích vzbuzující protesty koupilo hlavní město

Nastane konečně klid? Bývalý golfový areál v Praze-Klánovicích a plány majitelů na jeho obnovu vyvolaly v roce 2008 protesty místních obyvatel.
 ČTK

Bývalý golfový areál s budovou někdejší klubovny v Praze-Klánovicích, který v minulosti vzbudil protesty místních kvůli plánům na obnovu hřiště, koupilo za vyvolávací cenu 46,4 milionu korun Hlavní město Praha. Nikdo další na budovu s pozemky o rozloze 26 tisíc čtverečních metrů nepřihazoval, uvedl Petr Stejskal ze společnosti Gaute, která veřejnou dražbu pořádala.

Reklama

„Areál byl prodán za vyvolávací cenu 46,4 milionu korun, kupcem bylo Hlavní město Praha," uvedl Stejskal. Jde o bývalý prvorepublikový golfový resort s klubovnou, ubytovací kapacitou, restaurací a dalším zázemím uprostřed Klánovického lesa. Budova s celkovou užitnou plochou 782 čtverečních metrů se nachází v lese asi 140 metrů od souvislé zástavby rodinných domů. Soudní znalec před dražbou hodnotil stavebně technický stav budovy jako velmi dobrý.

Serena Williamsová naznačila, že letos ukončí tenisovou kariéru

Golfový startup Tigera Woodse nalákal investorský „dream team” včetně Williamsové a Hamiltona

Mistr světa Formule 1 Lewis Hamilton, tenisová legenda Serena Williamsová či zpěvák Justin Timberlake. To jsou mezi jinými noví investoři startupu golfových hvězd Tigera Woodse a Roryho McIlroye TMRW. Členové nového investičního „dream teamu” získali dohromady 40 cen Emmy, 10 cen Grammy a 21 zlatých olympijských medailí, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Hlavní město mělo o budovu s pozemky dlouhodobě zájem, řekl již dříve tehdejší radní Jan Chabr (TOP 09).

Historie hřiště sahá do třicátých let

Golfové hřiště se šesti jamkami bylo na pozemcích vybudováno v roce 1937, další tři jamky a budova klubovny přibyly v roce 1938. Za protektorátu pak hřiště sloužilo jako polní lazaret a v 50. letech minulého století zaniklo, komunistický režim nechal jeho území zalesnit.

Takto bude vypadat nový smíchovský terminál.

FOTOGALERIE: Smíchovské nádraží vypadá spíš jako brownfield. To se ale brzy změní

Projekt rekonstrukce Smíchovského nádraží je opět o krok blíž k začátku realizace. Začne se letos odstraněním lávky do Radlic. Hotovo by mohlo být do čtyř let.

Přečíst článek

V roce 1991 byly klubovna a tříhektarový pozemek vráceny obnovenému Golf Clubu Praha, který usiloval o obnovení golfového hřiště, získal i stavební povolení na výstavbu 18 jamek, ale kvůli nedostatku peněz se stavba neuskutečnila.

Celý areál tak Golf Club Praha prodal společnosti Forest Golf Resort Praha (FGRP). Firma v areálu provozovala cvičné jamky a cvičné odpaliště, takzvaný driving range. V roce 2008 prošla kompletní rekonstrukcí budova klubovny. I nový majitel usiloval o obnovení golfového hřiště, obyvatelé Klánovic se ale v referendu z roku 2009 postavili proti tomuto záměru. Hlavním argumentem proti jeho vybudování byla nutnost rozsáhlého kácení v Klánovickém lese.

Bývalý golfový areál v Praze-Klánovicích a plány majitelů na jeho obnovu vyvolaly v roce 2008 protesty místních obyvatel. zdroj: profimedia.cz

Společnost FGRP záměr na vybudování devíti jamek v roce 2012 předložila k posouzení vlivu stavby na životní prostředí. Proces byl ale přerušen a hlavní město Praha v roce 2014 zabránilo vzniku hřiště vydáním změny územního plánu.

V roce 2021 areál změnil majitele, stala se jím firma Perseus Health Resort, nově přejmenovaná na akciovou společnost Drbalovo. Ta je od minulého roku v konkurzu, což je i důvod prodeje.

Dům Radost - Praha Žižkov

Čekání a zase čekání. Proč se rekonstrukce Domu Radost protahuje

První pražský mrakodrap je stále v očekávání. Bývalý Dům odborových svazů na pražském Žižkově, dnes nazývaný Dům Radost, v tuto chvíli stále čeká na územní rozhodnutí. Už čtrnáct měsíců. Ještě se bude následně čekat na stavební povolení a pak se zase bude čekat až proběhne celá rekonstrukce. Teprve poté, se budou moci do 600 zrekonstruovaných bytů stěhovat noví nájemníci a uživatelé dalších kulturních a sportovních prostor. Podle odhadu leadera projektu Tomáše Kašpara se to vše protáhne až ke konci tohoto desetiletí. Uvedl v rozhovoru pro Newstream.cz.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Takto by mělo v budoucnu vypadat Hlavní nádraží v Praze.

Tohle není nádraží, to je pergola z Dubaje. Projekt Dánů na nový Hlavák schytává kritiku

Přečíst článek
Pro pěší a cyklisty se 28. července 2023 otevírá nová lávka z Holešovic do Karlína.

FOTOGALERIE: HolKa se otevírá světu. Jak vypadá lávka mezi Holešovicemi a Karlínem za stovky milionů?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme