Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

dražba - informace o tématu

Hollywood zpeněžil kus dřeva. Rekvizita z filmu Titanic vyšla kupce na 17 milionů

Plovoucí kus dřeva, který v oscarovém snímku Titanic pomohl udržet hlavní ženskou postavu Rose při životě po námořní katastrofě, se v aukci prodal za 718 750 dolarů (přes 16,8 milionu korun). Píše to server BBC News.

Přečíst článek
Vrcholem podzimní aukční sezóny bude Picassův obraz Žena s hodinkami. V aukci Sotheby´s by mohl vynést až 120 milionů dolarů (asi 2,7 miliardy korun).

Vrcholem podzimní aukční sezóny bude Picassův obraz Žena s hodinkami. Za téměř tři miliardy

Aktuálním vrcholem podzimní globální aukční sezóny se stane dražba obrazu Pabla Picassa z roku 1932 s názvem Žena s hodinkami. V aukci síně Sotheby´s by podle odhadů mohla vynést až 120 milionů dolarů (asi 2,74 miliardy korun), čímž by se obraz stal druhým nejdražším proslulého malíře prodaným v aukcích, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Mercuryho piano za padesát milionů. O pozůstalost lídra Queen se strhl aukční boj

Mercuryho piano za padesát milionů. O pozůstalost lídra Queen se strhl aukční boj

Více než padesát předmětů z pozůstalosti slavného excentrického zpěváka skupiny Queen Freddieho Mercuryho našlo na aukci v Sotheby’s v Londýně nové majitele. Zájem byl obrovský a většina položek se prodala výrazně dráž, než činil aukční odhad.

Přečíst článek
Prokletý Palác Broadway. I pátý pokus o prodej vyšel nazmar

Prokletý, nechtěný Palác Broadway. I pátý pokus o prodej vyšel nazmar

Jedna z největších funkcionalistických staveb v lukrativním centru Prahy stále nemůže najít nového majitele. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových jej v minulosti marně nabízel jiným státním institucím, dnes zkrachovala i další, v pořadí pátá aukce během dvou let pro soukromé investory.

Přečíst článek
Porsche 911 z nejvzácnější výroční série jde do dražby. Ani deset milionů nemusí stačit

FOTOGALERIE: Porsche 911 z nejvzácnější výroční série jde do dražby. Ani deset milionů nemusí stačit

Model 911 Club Coupe, prezentovaný společností Gooding & Co., je jedním z pouhých 13 vozů vyrobených v roce 2012 jako pocta k 60. výročí založení klubů Porsche. Cena v aukci mohla vyšplhat i na 375 tisíc liber (přes 10 milionů korun), očekává prodávající společnost.

Přečíst článek
Obraz malířky Toyen Puis, plus tard (Potom, později) z roku 1950 se v květnu na aukci v Praze prodal za 37,44 milionu korun včetně aukční přirážky. Jde o nejdražší dílo malířky z jejího poválečného období.

Čeští sběratelé utratili do června za umění tři čtvrtě miliardy. Nejvíce za Toyen a Fillu

Na aukcích výtvarného umění utratili sběratelé v prvním pololetí letošního roku 766 milionů korun. Je to o 16 procent méně než ve stejném období loni. Neznamená to ale podle odborníků propad trhu s uměním, obrat nejvíce ovlivnily tři nejdražší obrazy, které se letos prodaly za výrazně nižší částky než loni.

Přečíst článek
Obraz rakouského malíře Gustava Klimta Dáma s vějířem se stal nejdražším obrazem prodaným v evropské aukci, nový majitel za něj zaplatí 85,3 milionu liber (2,35 miliardy Kč). Portrét z roku 1918 byl hlavním lákadlem dnešní dražby aukční síně Sotheby's, která ho nabídla s vyvolávací cenou 58 milionů liber. Po dramatickém souboji zájemců ale dosáhl kladívkové ceny 74 milionů liber. Do konečné ceny se promítla ještě aukční přirážka.

Klimtův obraz Dáma s vějířem překonal evropský aukční rekord. Nejen v malbě, ale v umění vůbec

Obraz rakouského malíře Gustava Klimta Dáma s vějířem se stal nejdražším obrazem prodaným v evropské aukci, nový majitel za něj zaplatí 85,3 milionu liber (2,35 miliardy korun). Portrét z roku 1918 byl hlavním lákadlem dnešní dražby aukční síně Sotheby's, která ho nabídla s vyvolávací cenou 58 milionů liber. Po dramatickém souboji zájemců ale dosáhl kladívkové ceny 74 milionů liber. Do konečné ceny se promítla ještě aukční přirážka.

Přečíst článek
Čtyřkorunová zelená poštovní známka s černým převráceným přetiskem Pošta Československá 1919 se dnes v Bratislavě vydražila za 1,9 milionu korun. Vyplývá to z webu aukčního domu Petr Flaška. S aukční přirážkou za ni kupec zaplatil 2,25 milionu korun, řekl ČTK za aukční dům Tomáš Hejda. Podle dostupných informací jde o třetí nejvyšší cenu za československou známku v aukcích.

Čtyřkorunová známka z počátků první republiky se vydražila za dva miliony. Je třetí nejdražší

Čtyřkorunová zelená poštovní známka s černým převráceným přetiskem Pošta Československá 1919 se dnes v Bratislavě vydražila za 1,9 milionu korun. Vyplývá to z webu aukčního domu Petr Flaška. S aukční přirážkou za ni kupec zaplatil 2,25 milionu korun, řekl za aukční dům Tomáš Hejda. Podle dostupných informací jde o třetí nejvyšší cenu za československou známku v aukcích.

Přečíst článek
Přes tisíc let stará hebrejská bible vynesla v aukci téměř miliardu

VIDEO: Přes tisíc let stará hebrejská bible vynesla v aukci téměř miliardu

Nejstarší téměř kompletní rukopis hebrejské bible, zvaný Codex Sassoon, byl v New Yorku vydražen za 38 milionů dolarů (829,4 milionu korun), napsala agentura AP. Zakoupil ho bývalý americký velvyslanec v Rumunsku Alfred H. Moses, aby ho mohl darovat ANU – Muzeu židovského lidu v Tel Avivu, kde se stane součástí tamní sbírky, uvedla americká aukční síň Sotheby’s. Podívejte se ve videu níže, jak vypadá.

Přečíst článek
Vzácný pětidukát Leopolda I. z roku 1675 měl vyvolávací cenu 4,7 milionu a nový majitel si jej na aukci 21. dubna 2023 odnesl za 7,332 milionu Kč včetně aukční přirážky.

Záhadný pětihaléř za milion a půl, starý dukát za sedm milionů. Sběratelé se činili

Na výroční aukci mincí, bankovek a dalších vzácných numismatických předmětů, která se konala od 21. dubna, se vydražily položky za 105 milionů korun. Před rokem se na aukci vydražila numismatika za 154 milionů korun. Hitem letošní aukce byl pětihalíř z roku 1924. Akci pořádal aukční dům s numismatikou Macho & Chlapovič.

Přečíst článek
Obraz Bohumila Kubišty Staropražský motiv z roku 1911 se 29. května 2022 na aukci v Praze prodal za 123,6 miliou korun včetně dvacetiprocentní aukční přirážky.

Poptávka převyšuje nabídku. Investice do umění vynesly za deset let desítky procent

Cena vydražené malby při aukcích v Česku za deset let průměrně vzrostla bez započtení inflace o 40 procent. Při jejím započtení zaplatil kupec průměrně za jednu vydraženou malbu, kterou může být i kresba, grafika nebo například socha, o 89 procent více. Novinářům to řekli autoři ročenky Art+ 2023, která shrnuje tuzemský aukční trh s výtvarným uměním.

Přečíst článek
Reklama

News box

Životní úroveň vlastní domácnosti 👍 hodnotí pozitivně téměř tři pětiny Čechů. Naproti tomu hospodářskou situaci země považuje za dobrou jen 14 procent obyvatel. Vyplývá to z únorového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). V porovnání s výsledky z loňského podzimu se hodnocení téměř nezměnilo.
Společnost Aures Holdings, která provozuje například autobazary AAA Auto a Mototechna, 📈 zvýšila v prvním čtvrtletí prodej vozidel meziročně o 12 procent na rekordních téměř 26 tisíc automobilů. Na tiskové konferenci to dnes novinářům řekla generální ředitelka Aures Holdings Karolína Topolová. S růstem prodejů o zhruba desetinu počítá firma i za celý probíhající rok.
Minimální důstojná mzda za práci na plný úvazek tak, aby pokryla potřeby dospělého s dítětem, volný čas i menší spoření, by měla v Česku za loňský rok činit 45 573 korun hrubého. Pod touto částkou bylo 6️⃣7️⃣ procent zaměstnanců. V Praze byl důstojný hrubý příjem kvůli vyšším nákladům loni na 47 718 korunách.  Číst více
Restrukturalizační plán hutního podniku Liberty Ostrava schválila valná většina věřitelů, pro jich hlasovalo 9️⃣0️⃣ procent. Oznámila to dnes mluvčí huti Kateřina Zajíčková. Výsledky musí ještě potvrdit soud.
Ruskou divadelní režisérku Jevgeniji Berkovičovou a dramaturgyni Světlanu Petrijčukovou ruské úřady zapsaly na 📜 seznam teroristů a extremistů. Informoval o tom portál Nastojaščeje vremja. Režisérka a dramaturgyně jsou už téměř rok ve vazbě. 
Evropské banky vyzývají Evropskou unii, aby je označila za strategické odvětví. Varují, že v sázce je jejich konkurenceschopnost a budoucnost EU. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na seznam 4️⃣5️⃣ návrhů sestavený Evropskou bankovní federací (EBF), jejímž členem je také Česká bankovní asociace (ČBA). Číst více
Americký softwarový gigant Microsoft investuje 1️⃣,5️⃣ miliardy dolarů (zhruba 36 miliard korun) do společnosti G42, která se zabývá umělou inteligencí (AI) a sídlí ve Spojených arabských emirátech. Microsoft díky investici získá ve společnosti G42 menšinový podíl a zajistí si jedno křeslo v její správní radě. Číst více
Řečtí novináři dnes vstoupili do 24hodinové  stávky na protest proti nízkým mzdám a rostoucím životním nákladům. V rámci stávky se v televizi a rozhlase nevysílají žádné zprávy a zpravodajské portály neaktualizují svůj obsah. 
Bezpečnostní počítačová firma Avast  nesouhlasí s pokutou 351 milionů korun od Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) a zvažuje další kroky včetně správní žaloby. Rekordní pokuta se týká předávání neanonymizovaných údajů o zhruba 100 milionech uživatelů dceřiné společnosti Avastu Jumpshot. Avast ji na začátku roku 2020 uzavřel.
Americká internetová společnost Amazon přichází do Evropy včetně Česka se startupovým fondem disponujícím jednou miliardou dolarů, asi 2️⃣4️⃣ miliardami korun. Společnost má v hledáčku začínající firmy věnující se robotice, umělé inteligenci, logistice, automatizaci a dalším oborům, které mají průsečík s podnikáním Amazonu. Píše o tom deník e15.  Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme