Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FOTOGALERIE: HolKa se otevírá světu. Jak vypadá lávka mezi Holešovicemi a Karlínem za stovky milionů?

Pro pěší a cyklisty se 28. července 2023 otevírá nová lávka z Holešovic do Karlína.
profimedia.cz
 ČTK

Pěší a cyklisté si mohou nově zkrátit cestu z Holešovic do Karlína přes Štvanici. Dnes v poledne se pro ně otevře nová zhruba 300 metrů dlouhá lávka, která obě části propojí. Lávka za necelých 300 milionů korun měla být původně otevřena letos v únoru. Termín se však zpozdil kvůli stavebním potížím, protože dělníci narazili v plavebním kanále na složitější geologické podmínky, než se čekalo. Autorem stavby je architekt Petr Tej. Podívejte se ve fotogalerii, jak moderní lávka vypadá.

Reklama

 Na holešovickém břehu Vltavy začíná lávka na Bubenském nábřeží před branou do Holešovické tržnice. V Karlíně na Rohanském nábřeží navazuje na cyklostezku vedoucí po protipovodňové bariéře.

Podívejte se ve fotogalerii, jak lávka vznikala a jak vypadá:

Lávka překlene 38 metrů mezi Karlínem a Štvanicí a 149 metrů mezi Štvanicí a Holešovicemi, dalších zhruba 70 metrů vede nad ostrovem Štvanice.

Příběh lávky začal před 14 lety

Soutěž na lávku spojující Karlín a Holešovice poprvé vyhlásila Praha 7 v roce 1999. Vítězný návrh se ale stal nerealizovatelným kvůli změně protipovodňových opatření po ničivých záplavách v roce 2002.

Ze zchátraleho barokního Löwitova mlýna v pražské Libni se stala designová knihovna.

Ze zchátralého barokního Löwitova mlýna v pražské Libni se stala designová knihovna

Čtenářům se dnes po poledni ve zkušebním provozu otevře nová pobočka Městské knihovny Praha (MKP) v barokním Velkém (Löwitově) mlýně v Libni. Součástí pobočky bude rovněž kavárna. Slavnostní otevření se uskuteční 4. září odpoledne, uvedla mluvčí MKP Lenka Hanzlíková. Knihovna s kavárnou budou otevřeny denně, což v jiné pobočce pražské městské knihovny dosud není. Náklady na vybudování knihovny byly deset milionů korun.

Přečíst článek

Nynější lávka je na hrozbu velké vody připravena, má proto zdvihací poslední pole u nábřeží v Holešovicích. Zvednout ji lze až o tři metry, což je výš, než kam dosáhla voda v roce 2002.

Štvanická lávka je dvacátým pražským přemostěním přes Vltavu v celé její šíři. Naposledy hlavní město otevřelo v říjnu 2020 Trojskou lávku spojující Císařský ostrov a Troju. Konstrukce nahradila tu původní, která se zřítila v prosinci 2017. V současné době město rovněž buduje Dvorecký most, který spojí od Lihovaru Smíchov a Podolí. Nový most nebude pro auta, ale pouze pro pěší, cyklisty a MHD a projet po něm budou moci záchranáři.

starosta Prahy 9 Tomáš Portlík a redaktor Newstream.cz Dalibor Martínek

Starosta Prahy 9 Portlík: Město se má rozvíjet do výšky

Mrzí mě, že pár posledních generací politiků neřeklo, kam se město má rozvíjet, říká Tomáš Portlík, starosta Prahy 9. Podle něj dosud spousta lidí žije v přesvědčení, že každá zelená plocha se má chránit, protože zástavby už je údajně moc. „Ale když si porovnáte Prahu se zahraničními městy, tak zjistíte, že hustota u nás je jedna z nejmenších,“ uvádí starosta části města, kde v posledních letech vzniká nejvíce bytů. Portlík si nemyslí, že by nízká hustota byla špatně, ale přináší to větší náklady na údržbu a obsluhu města.

Přečíst článek

Pohled na proluku v Revoluční ulici

Praha opět v hledáčku světových architektonických hvězd. Tentokrát chtějí postavit dům místo Jiřičné

O projekt do proluky v Revoluční ulici, kde měl původně stát dům od Evy Jiřičné, je velký zájem. Do mezinárodní architektonické soutěže se totiž přihlásilo hned 84 týmů z celého světa. Odborná porota má ale již jasno a do užšího kola výběru poslala jen ty nejlepší.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Takto by mělo v budoucnu vypadat Hlavní nádraží v Praze.

Tohle není nádraží, to je pergola z Dubaje. Projekt Dánů na nový Hlavák schytává kritiku

Přečíst článek
Ze zchátraleho barokního Löwitova mlýna v pražské Libni se stala designová knihovna.

Ze zchátralého barokního Löwitova mlýna v pražské Libni se stala designová knihovna

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme