Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čekat na levnější hypotéku nemá smysl. Ceny bydlení už zase rostou

Změny ve státní podpoře stavebního spoření
iStock
 ČTK

Průměrná sazba hypoték na počátku dubna klesla z březnových 5,62 procenta na 5,57 procenta. Zůstává tak nadále blízko nejnižších hodnot od června 2022. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě nabídkových sazeb na začátku každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.

Reklama

Úroky hypotečních úvěrů klesají, byť ne stejným tempem jako základní sazby České národní banky. Ta na březnovém zasedání snížila dvoutýdenní repo sazbu o půl procentního bodu na 5,75 procenta. „Banky se však i nadále drží spíše pozvolného trendu poklesu úrokových sazeb hypoték. Odlišný přístup však mají k sazbám velmi krátkých nebo naopak dlouhých fixací. Například u dvou a tříletých fixací je pokles sazeb více znatelný, ale u velmi krátkých fixací na jeden rok nebo naopak dlouhých fixací na deset let sazby prakticky neklesají a stagnují,“ uvedl analytik Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti (LTV) při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 5,57 procenta byla v dubnu 21 630 korun. Meziměsíčně klesla přibližně o sto korun. Pokud podle očekávání sníží ČNB dvoutýdenní repo sazbu do konce roku ke čtyřem procentům a banky budou dál adekvátně tomu snižovat své nabídkové sazby, mohla by se splátka takové vzorové hypotéky podle analytika letos přiblížit hranici 19 tisíc korun.

Makléř roku 2023 sítě Remax  Artem Saykin

Byt prodáte i díky fotce z mobilu. Ale pod cenou, říká makléř roku

Nejvýkonnější makléř společnosti Remax Artem Saykin loni prodal 77 nemovitostí a na provizích vydělal 9,5 milionu korun. Remax si z toho vzal 1,5 milionu. Další milion Saykin utratil za reklamu. „Důležité je, aby byl člověk vidět. Úspěch přichází s dobrým marketingem,“ říká TOP makléř v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Nemovitosti budou zdražovat. Ale pomaleji než v minulosti

Zajímavý je podle Sýkory zejména vývoj u velmi krátkých a dlouhých fixací hypoték. „Velmi krátké fixace stejně jako ty dlouhé totiž banky nyní snižováním sazeb nijak nepodporují a nesnaží se je tak udělat pro klienty atraktivní. Důvodem je, že banky i klienti počítají s dalším snižováním úroků hypoték. Banky se proto obávají, že u velmi krátkých fixací by mohly po roce díky refinancování ztratit velké množství klientů. A stejná obava z refinancování je i u dlouhých fixací, kde by je odchod klientů stál velké náklady,“ upozornil.

Navzdory pomalému tempu snižování sazeb je to poprvé od května 2022, kdy se všechny sledované sazby dostaly pod hranici šesti procent. Poslední odolávala desetiletá fixace nad 80 procent LTV, která v dubnu klesla na 5,95 procenta.

Pokles úrokových sazeb přinese podle Sýkory zlevnění hypoték k „normálním hodnotám“, což podpoří investice do nemovitostí. Ty už proto začínají zdražovat. „Ceny nemovitostí budou růst, ale pomaleji než v minulosti,“ odhadl Sýkora.

Petr Sklenář, hlavní ekonom J&T Banky

Čekat na levnější hypotéku nedává smysl, říká ekonom Petr Sklenář

Snížení sazeb ČNB o půl procentního bodu je adekvátní ekonomické situaci, říká hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář. Hypoteční banky podle něj s poklesem již kalkulovaly a zahrnuly ho do aktuálních nabídek. Čekat na levnější hypotéku tedy podle Sklenáře nemá smysl. Na jakou úroveň úrokové sazby letos poklesnou?

Přečíst článek

Pavel Kysilka

Se zdražováním není definitivní konec, čeká nás turbulentní období, říká Pavel Kysilka

Evropa i Česko kvůli ideologii Green Dealu a neschopnosti vlád fatálně zanedbaly rozvoj energetické sítě. To nás dostihne, ceny opět porostou, říká Pavel Kysilka, bývalý viceguvernér ČNB a bývalý šéf České spořitelny. Přestože nyní inflace po dvou letech v Česku klesla, není to konec, příští roky budou turbulentní. Kysilka tvrdí, že je optimista. Že Evropa se dočká lepších časů. Nejdřív si však podle něj bude muset „sednout na zadek“, projít hlubokou ekonomickou krizí. Ke které ji prý vedou současné elity, zaslepené ekologickou a energetickou ideologií. „Neumíme vytěžit zlato, které se skrývá v krizích,“ tvrdí. Jednou takovou „nevytěženou“ krizí by podle něj covid. „U covidu byla prvotní opatrnost na místě, ale po poznání, o co jde, se měl svět znovu otevřít, chránit ohrožené skupiny a zabránit zločinnému spolčení farmaceutického byznysu a vlád.“

Přečíst článek

V první epizodě nového pořadu Realitní jednohubky se představují Jiří Pácal, Milan Roček, Libor Ostatek. Moderuje Dalibor Martínek.
video

Nový fenomén. Na trhu s byty a domy řádí nemovitostní „šmejdi“. Kupují podíly a vydírají majitele

Na českém realitním trhu se rychle rozvíjí nový trend. Vykupování minoritních podílů v nemovitostech. Spekulanti, skrytí za různými firmami, se zaměřují na vykupování nesplacených podílů, například v dědickém řízení, aby potom žádali jejich zhodnocení od většinového vlastníka nemovitosti. Na nový trend upozorňuje Milan Roček ze společnosti Dataligence, jehož firma sleduje realitní transfery. Na toto téma přišla řeč v rámci nového pořadu Realitní jednohubky, který od dnešního dne můžete pravidelně sledovat na newstream.cz. Realitní jednohubky natáčíme v pražském hotelu Falkensteiner.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Oživení zatím zázrak nepřineslo. Banky loni poskytly meziročně o čtvrtinu méně hypoték

Přečíst článek
Byty, ilustrační foto

A je to tady. Úrok průměrné hypotéky pokořil hranici 5 procent a dál poroste kvůli ČNB

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme