Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Porazí DeSantis Trumpa? Pro Evropu by byl stále lepší Biden

Ron DeSantis vyčnívá mezi republikánskými kandidáty
ČTK
Karel Pučelík

V republikánských prezidentských primárkách přibývají Donaldu Trumpovi konkurenti. Zatím se ale nezdá, že by došlo na souboj různých republikánských koncepcí. Zatím největší vyzyvatel Ron DeSantis jen totiž připomíná modernější verzi populistického exprezidenta.

Reklama

V prezidentských primárkách začíná přituhovat. Zatímco u demokratů je jako obvykle téměř jisté, že se o znovuzvolení pokusí úřadující prezident Joe Biden, mezi republikány kandidaturu postupně oznamuje hned několik těžkých vah. Hlavní postavou stále zůstává exprezident Donald Trump. Boj o nominaci pro volby plánované na podzim 2024 se mu ale chystají překazit jeho někdejší spojenci.

Nezmar Joe Biden. Osmdesátiletý prezident USA hodlá znovu kandidovat

Nezmar Biden. Osmdesátiletý prezident USA hodlá znovu kandidovat

Americký prezident Joe Biden plánuje příští týden oficiálně oznámit, že se bude příští rok znovu ucházet o prezidentský úřad. Uvedla to americká média s odvoláním na anonymní zdroje obeznámené se situací. Přesné datum nemohly s určitostí potvrdit, Biden se podle nich ale nejvíc kloní ke čtvrtku 25. dubna. V ten den uplynou přesně čtyři roky od chvíle, kdy oznámil svou kandidaturu do předchozích prezidentských voleb.

Přečíst článek

Tento týden má kandidaturu oznámit Trumpův viceprezident Mike Pence, který se od svého šéfa krátce po odchodu z Bílého domu odvrátil. Blízko měl ke kontroverznímu exprezidentovi i někdejší guvernér státu New Jersey Chris Christie, ale i ten se po Trumpově úloze při útoku na Kapitol postavil na stranu kritiků. O nominaci se uchází také Nikki Haleyová, která v době Trumpovy vlády zastupovala Spojené státy v OSN.

Trump má velký náskok. Zatím

Nejvíce se však v této souvislosti skloňuje jméno floridského guvernéra Rona DeSantise, který je i podle průzkumů Trumpovou největší hrozbou. Podle nedávného průzkumu společnosti Morning Consult, má bývalý prezident 56 procent, DeSantis je druhý s 22 procenty, další uchazeči pak mají jen jednotky procent. Trumpův náskok je sice značný, ale kampaň je stále na začátku, takže šance, že republikány do voleb nepovede, není zanedbatelná.

Americký exprezident Donald Trump se podle soudní poroty dopustil sexuálního zneužití, když před téměř 30 lety napadl bývalou novinářku Jean Carrollovou.

Trump před 30 lety sexuálně zneužil novinářku, uznala porota. Zaplatí odškodné pět milionů dolarů

Americký exprezident Donald Trump se podle soudní poroty dopustil sexuálního zneužití, když před téměř 30 lety napadl bývalou novinářku Jean Carrollovou. Ta ho u soudu v New Yorku žalovala v občanskoprávním sporu a vinila ho ze znásilnění a také z pomluvy. Devítičlenná porota dnes žalující straně přiznala odškodné v celkové výši pět milionů dolarů (106 milionů korun).

Přečíst článek

DeSantis vyčnívá mezi republikánskými kandidáty nejen v průzkumech, ale také svým takřka bezchybným profilem. A patrně i schopnostmi. Prvotřídní vzdělání, úspěchy ve sportu, aura vítěze, služba v armádě a i přes mladý věk politické zkušenosti, čtyřiačtyřicetiletý guvernér má nejlepší předpoklady, aby se zapsal do dějin americké politiky. Otázkou je, jestli to bude v době rozdělené Ameriky a Trumpovských republikánů stačit.

Absolvent univerzit v Yale i na Harvardu

Ron DeSantis se narodil v roce 1978 v Jacksonville na Floridě, později vyrůstal na ranči na předměstí Tampy. Jeho matka byla zdravotní sestrou na jednotce intenzivní péče a otec pracoval pro mediální společnost Nielsen. Později DeSantis vystudoval historii na Yale University, kde byl i kapitánem baseballového týmu, a také práva na Harvardu.

Prezident USA Biden oznamuje další pomoc Ukrajině

Biden se vyhýbá médiím. Méně tiskových konferencí měli v historii jen Nixon a Reagan

Americký prezident Joe Biden odpovídá na dotazy novinářů méně často než šéfové Bílého domu z předcházejících tří dekád.

Přečíst článek

Už při studiích si prý DeSantis vypěstoval nechuť k levicovým myšlenkám, prý díky atmosféře na univerzitě. Stal konzervativcem, ale prý nikoliv republikánem typu tehdejšího prezidenta Bushe (se kterým se na škole i setkal, ale spíše příznivcem odkazu Ronalda Reagana.

„Dospěl jsem v konzervativce, ale byl mi sympatičtější Ronald Reagan, který stále představoval zlatý standard lidového konzervatismu odspodu, než Bush, který pro mnohé představoval zástupce zavedené bohaté vrstvy, korporací a východního establishmentu,“ připomíná server Politico.

Bidenovi měli v roce 2022 příjem v přepočtu 12 milionů korun

Chudý prezident? Bidenovi měli loni příjem v přepočtu 12 milionů korun

Americký prezident Joe Biden a první dáma Jill Bidenová zveřejnili své daňové přiznání. Za loňský rok si vydělali téměř 580 tisíc dolarů (12,4 milionu korun) a na daních odvedli 23,8 procent svých příjmů. Zhruba 3,5 procenta svých příjmů, tedy 20 180 dolarů (431 tisíc korun), věnovali 20 charitativním organizacím, včetně jedné spojené s americkými policejními odbory, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Po studiích odešel k námořnictvu, kde působil jako generální prokurátor. Jako právník sloužil i na základně Guantanámo a později i v Iráku, ve Fallúdže byl právním poradcem velitele speciálních jednotek SEAL. Z aktivní služby odešel v roce 2010, úspěšně a s řadou vyznamenání. Už jako právník platil za velmi schopného a inteligentního člověka s výbornými analytickými schopnostmi.

Zastavit Baracka Obamu

Nedlouho po konci v armádě se DeSantis začal zajímat o politickou kariéru, pochopitelně v barvách Republikánské strany. V roce 2012 se v Jacksonville ucházel o místo ve Sněmovně reprezentantů. O programu měl prý od začátku jasno. „Mým hlavním úkolem bylo zastavit Baracka Obamu,“ uvedl později. To se mu evidentně nepodařilo.

Obvinění vyneslo Trumpovi miliony dolarů na jeho prezidentskou kandidaturu

Obvinění vyneslo Trumpovi miliony dolarů na jeho prezidentskou kandidaturu

Bývalý americký prezident Donald Trump od konce března, kdy velká porota newyorského soudu hlasovala pro jeho obvinění, získal na svoji kampaň za znovuzvolení do Bílého domu v roce 2024 přes 15 milionů dolarů (318,2 milionu korun). Čtvrtina těchto dárců ho podpořila poprvé, píše internetový portál týdeníku Der Spiegel.

Přečíst článek

Zvolení do dolní komory Kongresu však bylo jen začátkem. DeSantis se profiloval jako konzervativní politik, stavěl se proti Obamově imigrační politice, takzvané Obamacare a patřil mezi nejzarytější odpůrce regulace držení zbraní. „Omezení střelných zbraní se zřídkakdy dotkne zločinců. Ve skutečnosti se týkají pouze občanů, kteří dodržují zákony,“ nechal se slyšet s tradičním argumentem.

Do Kongresu úspěšně kandidoval ještě v roce 2014 a také o dva roky později. V roce 2018 se ale jeho zájem přesunul k postu guvernéra státu Florida. Tehdy svého demokratického soupeře těsně porazil o několik desítek tisíc hlasů, ale minulý rok to už bylo o více než milion. Právě v této funkci, kterou dosud zastává, je DeSantis nejvíce vidět. I tady byl ale kontroverzní, oponoval například covidovým lockdownům a povinnému nošení roušek.

Z oblíbence nepřítel

Pro nadcházející primárky je důležitý jeho problematický vztah s Donaldem Trumpem. Po dlouhou dobu totiž byl DeSantis jeho oblíbencem. „Ron DeSantis, veterán z Iráku, hrdina námořnictva, bronzová hvězda, Yale, Harvard Law, kandiduje do Kongresu ve Floridě. Velmi působivé,“ napsal Trump na Twitteru už v roce 2012.

Miliardář Rupert Murdoch

Miliardář Murdoch zasahoval do toho, jak bude stanice Fox News informovat o prezidentských volbách v USA

Americký mediální magnát Rupert Murdoch osobně dával vedení své stanice Fox News pokyny o tom, kdy a jak informovat o prohře Donalda Trumpa v prezidentských volbách v roce 2020, uvedl britský deník The Guardian v návaznosti na informace zveřejněné v rámci soudního sporu stanice Fox News se společností Dominion Voting Systems. Ta byla jedním z protagonistů konspiračních teorií o podvodech při volbách roku 2020.

Přečíst článek

Když DeSantis poprvé kandidoval na guvernéra, Trump opět tweetoval: „Kongresman Ron DeSantis je brilantní mladý vůdce, absolvent práv na Yale a poté na Harvardu, který by byl skvělým guvernérem Floridy. Miluje naši zemi a je to skutečný BOJOVNÍK!“

DeSantis prezidentovi podporu do značné míry oplácel, hájil ho například při vyšetřování Muellerovou komisí. Dnes na něj ale poměrně tvrdě útočí. Obrat vysvětluje tak, že Trump „je dnes jiný, než když kandidoval v letech 2015 a 2016“. Nabízí se však myšlenka, že dřívější podpora Trumpa byla obyčejným politickým kalkulem. Jak uvádí Vanity Fair, jeden z DeSantisových spolupracovníků naznačil, že jeho podpora Trumpa nebyla zcela od srdce. „Ron si dělal z Donalda Trumpa větší legraci než kdokoli jiný, koho znám,“ popsal.

Trestanci natočili singl. Jeho hlavní „pěveckou“ hvězdou je Donald Trump

Pěvecký sbor tvořený muži, kteří jsou ve vězení kvůli obviněním z účasti na útoku na sídlo amerického Kongresu z 6. ledna 2021, nazpíval single, jehož součástí je i nahrávka exprezidenta Donalda Trumpa. Bývalý republikánský šéf Bílého domu záznam podle webu televize CNN poskytl na žádost skupiny podporující rodiny vězňů.

Přečíst článek

I přes aktuální spory a mediální útoky by však bylo chybou myslet si, že mezi touto dvojicí stojí nepřekonatelná ideová propast. Naopak. I DeSantis je do značné míry populista, i když se sofistikovanější prezentací. „Floridský guvernér, zarytý odpůrce povinných roušek a „woke“ ideologie, projevuje stejnou zuřivost jako bývalý prezident, ale s větší disciplínou,“ shrnuje třeba New Yorker.

Zdá se tedy, že DeSantisovou taktikou bude voličům nabídnout slušnějšího, inteligentnějšího, mladšího a skandály nezatíženého Trumpa. Záleží však na tom, jestli republikáni a jejich voliči o něco takového stojí, když můžou mít originál. Jedno je však velmi pravděpodobné, Republikánská strana zůstane do značné míry „Trumpovská“ i bez Trumpa.

Evropa chce Bidena

Pokud by se DeSantis skutečně stal prezidentem, vrátil by se do Bílého domu zastánce zbraní, bojovník proti progresivismu a woke ideologii a zastánce tvrdšího postoje proti imigraci a i diskutované zdi s Mexikem. Ekonomická politika by se patrně posunula doprava, i když například změn v oblasti sociálního zabezpečení se republikáni obávají.

Bývalá americká velvyslankyně při OSN a bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová.

Nikki Haleyová kandiduje proti Trumpovi. Vítěz se bude ucházet o Bílý dům

Bývalá americká velvyslankyně při OSN a bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová se bude ucházet o republikánskou nominaci pro prezidentské volby v roce 2024. V primárkách Republikánské strany se postaví proti exprezidentovi Donaldu Trumpovi. Informovala agentura Reuters.

Přečíst článek

Důsledky by naznala i zahraniční politika. Na tradiční škále mezi zahraničně-politickými internacionalisty a izolacionisty je DeSantis rozhodně více uzavřený než Biden. Není tedy divu, že se vedoucí postavy Evropské unie snaží dotáhnout důležité záležitosti ještě za aktuálního Bidenova mandátu. Kdyby náhodou.

„Mezi EU a současnou americkou administrativou probíhá bezprecedentně úzká spolupráce a koordinace,“ řekl CNBC nejmenovaný zdroj z blízkosti špiček EU. „EU si je vědoma, že tato spolupráce není samozřejmostí a že se tento přístup může změnit, až bude v Bílém domě opět někdo jako Trump. A EU se snaží využít tohoto impulsu k tomu, aby posunula řadu věcí, témat, kde jsou společné zájmy,“ dodal. Jak zvolení DeSantise, tak i Trumpa by mnoho evropských lídrů nepotěšilo.

Rozdílný přístup se ukazuje i v otázce Ukrajiny, která evidentně není mezi prioritami DeSantise. Dříve válku bagatelizoval jako „územní spor“. Stejně jako Trump lavíruje o jakési dohodě, konkrétní návrhy ale neprezentuje. Není proto divu, že si špičky EU přejí jako klíčového partnera někoho čitelnějšího.

Sociální síť Donalda Trumpa Truth Social

Trumpova „pravdivá” sociální síť žije z reklam na zázračné léky, falešné zboží a zbraně

Donald Trump v reakci na zablokování svých účtů na Facebooku či Twitteru založil v říjnu 2021 svou vlastní sociální síť s výmluvným názvem Truth Social. Ale necelý rok a půl po své zrodu bojuje s nedostatkem reklamy velkých nadnárodních značek. Ve snaze financovat nákladnou síť tak zatím přežívá z peněz inzerentů nabízejících „zázračné“ léky, zbraně, napodobeniny kvalitního zboží a upomínkových předmětů souvisejících právě s bývalým americkým prezidentem, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

Reklama

Související

Bývalý americký prezident Donald Trump

„Hluboce depresivní večer“. Trump se v kampani nenadřel, přesto však výrazně vyhrál

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme