Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

primárky - informace o tématu

Haleyová končí v boji o Bílý dům

Haleyová končí v boji o Bílý dům

Bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová oznámila, že vzdává souboj s Donaldem Trumpem. Odstoupení Haleyové ze souboje o republikánskou nominaci do prezidentských voleb se očekávalo poté, co ji Trump jednoznačně porazil v klíčových primárkách napříč USA, naposledy nyní v takzvaném superúterý.

Přečíst článek
Donald Trump

Problém pro Trumpa. Soud v Illinois ho vyloučil z republikánských primárek

Soudkyně z Illinois rozhodla o vyloučení amerického exprezidenta Donalda Trumpa z republikánských primárek v tomto státě. Informovala o tom agentura AP, podle které je verdikt pozastavený do pátku, aby soud umožnil odvolání.

Přečíst článek

Karel Pučelík: Trump vybírá spolukandidáta. O místo viceprezidenta se může ucházet jen jeho oddaný následovník

Kampaň Donalda Trumpa už patrně vybírá potenciálního kandidáta na viceprezidentský post. Přestože se hraje o hodně, nejde v konkursu o kompetence nebo zkušenosti, ale hlavě o jednu vlastnost. A to absolutní oddanost.

Přečíst článek
Donald Trump zvítězil v primárkách v New Hampshire

Karel Pučelík: Trump vítězství oslavil stylem mafiánského bosse, Biden symbolicky vyhrál i bez kampaně

Republikánské primárky v New Hampshire vyhrál Donald Trump, který se následně opřel do své jediné konkurentky Nikky Haleyové. Mezi demokraty uspěl Joe Biden, i když v podivných a bezvýznamných volbách o hlasy oficiálně vůbec nestál. Rýsuje se tak repríza posledního prezidentského duelu.

Přečíst článek
Trump zvítězil v republikánských primárkách v New Hampshire

Trump zvítězil v republikánských primárkách v New Hampshire

Bývalý americký prezident Donald Trump podle očekávání zvítězil v úterních republikánských primárkách ve státě New Hampshire a přiblížil se tak stranické nominaci do listopadových prezidentských voleb ve Spojených státech. Na základě svých odhadů to dnes uvedla agentura AP.

Přečíst článek

Colorado vyřadilo Trumpa z klání o Bílý dům

Bývalý prezident Donald Trump není způsobilý znovu vykonávat svůj někdejší úřad, rozhodl v noci na dnešek nejvyšší soud státu Colorado a exšéfa Bílého domu diskvalifikoval z hlasování v prezidentských primárkách v tomto státě. Informovaly o tom agentury AP a Reuters, podle nichž soud rozhodl s odvoláním na 14. dodatek americké ústavy kvůli Trumpově podílu na násilnostech v sídle Kongresu 6. ledna 2021. Exprezidentovi právníci uvedli, že se proti diskvalifikaci odvolají k nejvyššímu soudu USA, který má v ústavních záležitostech poslední slovo.

Přečíst článek
Bývalý americký prezident Donald Trump

Trump bez konkurence. Jeho preference mezi republikány stále rostou

Bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa by jako nominanta Republikánské strany v primárkách v prosinci podpořilo 61 procent lidí, kteří se označili za republikány. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Ipsos a agentury Reuters. Další straničtí uchazeči o americké prezidentské volby jsou daleko za Trumpem, floridský guvernér Ron DeSantis i bývalá americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová mají v průzkumu shodně 11 procent.

Přečíst článek

Pro republikány je Reagan legendou. Zvláště pro mladé demokraty je zase hrdinou Obama

Úcta amerických republikánů k Ronaldu Reaganovi přežívá i trumpovskou dobu. Zatím. Biden, ačkoli je hegemonem primárek, na své demokratické předchůdce v hodnocení úspěšnosti mezi spolustraníky ztrácí.

Přečíst článek

Karel Pučelík: Našli američtí republikáni „nového Trumpa“?

V průzkumech před republikánskými primárkami se takřka z ničeho nic na předních příčkách objevuje jméno miliardáře a biotechnologického podnikatele Viveka Ramaswamyho, který se prezentuje jako Trumpův skandály nezatížený dědic. Třeba skončí jako jeho viceprezidentský kandidát. Pro USA by však jeho úspěch byl znepokojující, pro Evropu špatný – a pro Ukrajinu dost možná katastrofální.

Přečíst článek
Donald Trump se ocitl ve společnosti jižanských otrokářů

Donald Trump se ocitl ve společnosti jižanských otrokářů

Americký exprezident a favorit republikánských primárek Donald Trump nakonec neušel obvinění za svou roli v tři a půl roku starém vyplenění Kongresu. Na scénu se kvůli němu vrací zákon z bouřlivé doby po občanské válce.

Přečíst článek
Ron DeSantis vyčnívá mezi republikánskými kandidáty

Porazí DeSantis Trumpa? Pro Evropu by byl stále lepší Biden

V republikánských prezidentských primárkách přibývají Donaldu Trumpovi konkurenti. Zatím se ale nezdá, že by došlo na souboj různých republikánských koncepcí. Zatím největší vyzyvatel Ron DeSantis jen totiž připomíná modernější verzi populistického exprezidenta.

Přečíst článek
Reklama

News box

Delegace palestinského hnutí Hamás přijela do Egypta na zprostředkovaná jednání o 🤝 příměří v Pásmu Gazy a propuštění rukojmích, informovala dnes egyptská média. V Gaze proti Hamásu už skoro sedm měsíců válčí Izrael v odvetě za teroristické útoky z loňského 7. října.
Spojené státy jednají s blízkými partnery o poskytnutí pomoci Ukrajině až 5️⃣0️⃣ miliard dolarů (1,2 bilionu korun). Tyto peníze by pak byly spláceny z neočekávaných zisků ze státních ruských aktiv zmrazených převážně v Evropě, ze kterých stále plynou úroky. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje. Číst více
Ceny komodit na světových trzích letos spíše 📈 rostou, jejich pokles z počátku roku vystřídalo v březnu a v dubnu zdražování. Výrazně zdražila ropa, měď, nikl, zlato, stříbro a hlavně kakao. Naopak zlevnilo uhlí, cukr nebo obiloviny. Hlavní komoditní index agentury Bloomberg od začátku roku do konce dubna vykazoval nárůst 2,5 procenta.
Výsledky nedávné cesty do Spojených států jsou podle premiéra Petra Fialy (ODS) 👍 vynikající. Mezi státy je hluboká vzájemná důvěra, řekl Fiala. K uskutečnění návštěvy podle něj přispělo, že Česko je pod současnou vládou aktivním hráčem na mezinárodní scéně a má jasné postoje k bezpečnostním hrozbám.
Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy (ODS) mohlo uskutečnit další 🤝 společné jednání české a ukrajinské vlády. Poslední se konalo koncem října 2022 v Kyjevě. Česko s Ukrajinou jedná průběžně na všech úrovních, země napadená Ruskem potřebuje především zbraně a munici, řekl Fiala v rozhovoru s ČTK.
Ukrajina zmírnila některé válečné kapitálové kontroly pro podniky. 🏛️ Centrální banka krok označila za největší liberalizaci měnového trhu od ruské invaze v roce 2022. S odkazem na páteční sdělení centrální banky o tom píše zpravodajský server CNBC. Většina opatření vstupuje v platnost dnes.
Rusko přechodně  zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové agentury. Moskva tak chce zajistit stabilitu na domácím trhu s potravinami, citovala z nařízení agentura TASS. Zákaz platí do konce srpna a týká se vývozu třtinového nebo řepného cukru a chemicky čisté sacharózy.
Reklama
Reklama
Doporučujeme