Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nezmar Biden. Osmdesátiletý prezident USA hodlá znovu kandidovat

Nezmar Joe Biden. Osmdesátiletý prezident USA hodlá znovu kandidovat
ČTK
 ČTK

Americký prezident Joe Biden plánuje příští týden oficiálně oznámit, že se bude příští rok znovu ucházet o prezidentský úřad. Uvedla to americká média s odvoláním na anonymní zdroje obeznámené se situací. Přesné datum nemohly s určitostí potvrdit, Biden se podle nich ale nejvíc kloní ke čtvrtku 25. dubna. V ten den uplynou přesně čtyři roky od chvíle, kdy oznámil svou kandidaturu do předchozích prezidentských voleb.

Reklama

Osmdesátiletý Biden opakovaně uvedl, že se hodlá o druhé funkční období ucházet. S oficiálním oznámením ale podle poradců nespěchá, protože v rámci své strany nečelí žádné výrazné opozici. V primárkách Demokratické strany by šéf Bílého domu nyní čelil Robertu Kennedymu, synovci bývalého prezidenta Johna F. Kennedyho, a spisovatelce Marianne Williamsonové.

Nejstarší prezident v historii USA

Prezident, který je již nyní nejstarší osobou zvolenou prezidentem v historii, se bude muset vypořádat nejen s obavami voličů ohledně své způsobilosti k výkonu funkce, i s pochybami svých spolustraníků, píše agentura AP. Demokraté v průzkumech veřejného mínění dávají najevo, že si nepřejí, aby Biden znovu kandidoval.

Bidenovi měli v roce 2022 příjem v přepočtu 12 milionů korun

Chudý prezident? Bidenovi měli loni příjem v přepočtu 12 milionů korun

Americký prezident Joe Biden a první dáma Jill Bidenová zveřejnili své daňové přiznání. Za loňský rok si vydělali téměř 580 tisíc dolarů (12,4 milionu korun) a na daních odvedli 23,8 procent svých příjmů. Zhruba 3,5 procenta svých příjmů, tedy 20 180 dolarů (431 tisíc korun), věnovali 20 charitativním organizacím, včetně jedné spojené s americkými policejními odbory, píše agentura Reuters.

Přečíst článek

Pokud nicméně Biden skutečně kandidovat bude a demokraté jej navzdory pochybám zvolí za svého kandidáta, mohl by opět čelit republikánskému exprezidentu Donaldu Trumpovi, ale také například současnému floridskému guvernérovi Ronu DeSantisovi. Ten zatím kandidaturu oficiálně neoznámil, předpokládá se ale, že se o prezidentský úřad ucházet bude.

DeSantis se nyní podle agentury Reuters připravuje na zahraniční návštěvu Japonska, Jižní Koreje, Izraele a Británie. Cesta je oficiálně vedena jako obchodní, ale je všeobecně považovaná za pokus o vylepšení zahraničněpolitických vztahů před oznámením kandidatury, píše Reuters. V Japonsku a Jižní Koreji se DeSantis setká s ministerskými předsedy obou zemí, v Tel Avivu a Londýně pak se skupinou představitelů místních vlád a podnikateli.

Dalibor Martínek: Kdy už bude svět patřit mladým? Vládnou starci, bude se válčit

Ve vyspělé části světa se vedou debaty o větší úloze žen v politice a ve veřejném životě. O platové rovnosti, o rovnosti pohlaví. Vznešené debaty, které posouvají náš svět dál. V realitě to však vypadá tak, že mladí žijí jinými problémy, často virtuálními. A protože se o reálný chod světa příliš nezajímají, ten stále pevně v rukou drží zkušení muži pozdního věku. V podstatě jako v tlupě goril. Mladí blbnou po větvích, stříbrohřbetý samec celý den spí a pak si vezme všechno, co chce.

Přečíst článek

Svou kandidaturu do prezidentské funkce dnes za republikány oznámil konzervativní rozhlasový moderátor Larry Elder. Podle agentury AP politicky nejvíc proslul v roce 2021, kdy tehdejší demokratický guvernér Kalifornie Gavin Newson čelil odvolání. Elder ze všech republikánských protikandidátů obdržel nejvíc hlasů, voliči ale nakonec Newsona podpořili a udrželi ho tak ve funkci.

"Amerika upadá, ale tomuto úpadku se můžeme vyhnout. Můžeme vstoupit do nového amerického zlatého věku, ale musíme si vybrat vůdce, který nás tam dovede. Proto kandiduji na prezidenta," uvedl na Twitteru Elder, který předtím svůj záměr kandidovat oznámil v pořadu Tucker Carlson Tonight na stanici Fox News.

Donald Trump

Donald Trump čelí obvinění z trestného činu. Jako první americký prezident v historii

Velká porota newyorského soudu hlasovala pro obvinění amerického exprezidenta Donalda Trumpa v souvislosti s penězi pro pornoherečku Stormy Daniels. Informovaly o tom světové agentury, podle nichž se tak Trump stal prvním bývalým prezidentem Spojených států, který čelí obvinění z trestného činu. Trump tvrdí, že je nevinen.

Přečíst článek

Bývalý americký prezident Donald Trump

Trump se navezl do Bidena: Děláte vše pro to, aby byla třetí světová válka

Ukrajinská politika amerického prezidenta Joe Bidena může vést ke třetí světové válce, prohlásil v úterý bývalý americký prezident Donald Trump.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme