Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliardář Murdoch zasahoval do toho, jak bude stanice Fox News informovat o prezidentských volbách v USA

Miliardář Rupert Murdoch
ČTK
 ČTK

Americký mediální magnát Rupert Murdoch osobně dával vedení své stanice Fox News pokyny o tom, kdy a jak informovat o prohře Donalda Trumpa v prezidentských volbách v roce 2020, uvedl britský deník The Guardian v návaznosti na informace zveřejněné v rámci soudního sporu stanice Fox News se společností Dominion Voting Systems. Ta byla jedním z protagonistů konspiračních teorií o podvodech při volbách roku 2020.

Reklama

"Bylo by skvělé, kdybychom vítězství (Joea) Bidena ohlásili, jakmile v Pensylvánii získá náskok, řekněme, 35 tisíc hlasů," napsal Murdoch, nyní 92letý majitel Fox News, šéfce stanice Suzanne Scottové 6. listopadu 2020. Bylo to tři dny po volbách, ale den předtím, než dnešní prezident Biden v průběžném sčítání hlasů předstihl svého soupeře Trumpa. "Kdykoli to uděláme, bude po všem. Bez ohledu na Arizonu," uvedl rovněž podle Guardianu Murdoch.

Stanice Fox News, která je dlouhodobě nakloněná republikánům, nakonec oznámila Bidenovo vítězství v Pensylvánii asi deset minut po většině ostatních stanic. Biden v tu chvíli vedl o necelých 35 tisíc hlasů, píše The Guardian.

Donald Trump

Donald Trump čelí obvinění z trestného činu. Jako první americký prezident v historii

Velká porota newyorského soudu hlasovala pro obvinění amerického exprezidenta Donalda Trumpa v souvislosti s penězi pro pornoherečku Stormy Daniels. Informovaly o tom světové agentury, podle nichž se tak Trump stal prvním bývalým prezidentem Spojených států, který čelí obvinění z trestného činu. Trump tvrdí, že je nevinen.

Přečíst článek

Soud ve státě Delaware v těchto dnech začal zveřejňovat materiály předložené v rámci shromažďování důkazů v soudním sporu, v němž výrobce volebních přístrojů Dominion Voting Systems požaduje od televize Fox News masivní odškodné za údajnou pomluvu. Republikán Trump po volbách v roce 2020 odmítl uznat porážku a společně se svými poradci mimo jiné obviňoval uvedenou firmu, že manipuluje s hlasy ve prospěch vítězného kandidáta Demokratické strany Bidena.

Tato tvrzení zaznívala i na Fox News, a když se Dominion nedomohla korekce přímo ve vysílání, podala v březnu 2021 na televizi žalobu, v níž požaduje odškodnění 1,6 miliardy dolarů (35,5 miliardy korun). Podle stížnosti stanice šířila tvrzení o podvodech záměrně ve snaze udržet si diváky z řad Trumpových fanoušků, přičemž věděla, že nejsou podložená fakty. Začátek hlavního líčení je naplánován na tento měsíc.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme