Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trump bez konkurence. Jeho preference mezi republikány stále rostou

Bývalý americký prezident Donald Trump
ČTK
 ČTK

Bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa by jako nominanta Republikánské strany v primárkách v prosinci podpořilo 61 procent lidí, kteří se označili za republikány. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Ipsos a agentury Reuters. Další straničtí uchazeči o americké prezidentské volby jsou daleko za Trumpem, floridský guvernér Ron DeSantis i bývalá americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová mají v průzkumu shodně 11 procent.

Reklama

Pole ostatních kandidátů si za Trumpem drží značný odstup, mezery jsou ale i mezi nimi. Technologický podnikatel Vivek Ramaswamy by získal pět procent hlasů, bývalý guvernér New Jersey Chris Christie pouhá dvě procenta. Osm procent respondentů se zatím nerozhodlo, koho v primárkách podpoří.

Republikánští voliči začnou o svém kandidátovi do nadcházejících voleb rozhodovat v půlce ledna ve státě Iowa. Vítěz republikánských primárek se ve volbách v listopadu příštího roku nejspíš postaví současnému demokratickému prezidentovi Joeu Bidenovi, který chce ve svých 81 letech usilovat o druhý mandát.

Poslední šance? Umírnění republikáni i velký byznys stojí za Haleyovou

Karel Pučelík: Poslední šance k odstranění Trumpa? Umírnění republikáni i velký byznys stojí za Haleyovou

Republikánští odpůrci Donalda Trumpa zkouší svůj patrně poslední tah, jak exprezidentovi zabránit k získání nominace. Bývalé guvernérce Nikki Haleyové vyslovují podporu a posílají peníze, i když šance nemá příliš velké.

Přečíst článek

Američané už za sebou mají čtyři televizní předvolební debaty, jichž se ale lídr průzkumů nezúčastnil. Trump tváří v tvář obviněním z 91 trestných činů jakékoli pochybení odmítá a obžaloby vykresluje jako politicky motivované. Hrozba procesů však podle výsledků průzkumu názor na Trumpa nijak zásadně neovlivňuje, píše Reuters.

Ve srovnání s výsledky průzkumu preferencí ze září si Trump polepšil o deset procentních bodů. Strmě, ale ne tak rychle, vzrostl od září i počet stoupenců Haleyové, která poskočila ze zářijových čtyř procent na současných 11.

V průzkumu pořádaném online odpovídalo mezi 5. a 11. prosincem 1689 lidí, kteří se hlásili k Republikánské straně.

Drogy, eskort a neplacení daní. Zhýralý život Bidena juniora ohrožuje kandidaturu jeho otce

Syn amerického prezidenta Joea Bidena čelí několika dalším obviněním. Informuje o tom dnes agentura Reuters, podle níž se týkají daňových deliktů, především nezaplacení nejméně 1,4 milionu dolarů (31,6 milionu korun) na daních. Problémy třiapadesátiletého Huntera Bidena, který je prvním stíhaným potomkem úřadujícího amerického prezidenta, by se podle médií mohly stát důležitým předmětem prezidentské kampaně v příštím roce, v níž se Biden senior bude ucházet o znovuzvolení.

Přečíst článek

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin neuzavře mír, dokud nebude znát výsledky prezidentských voleb v USA

Ruský prezident Vladimir Putin neuzavře mír na Ukrajině, dokud nebude znát výsledky amerických prezidentských voleb, které se uskuteční v listopadu příštího roku, je přesvědčen vysoce postavený činitel americké diplomacie, kterého citovala agentura Reuters.

Přečíst článek

Reklama

Související

Bývalý americký prezident Donald Trump

„Hluboce depresivní večer“. Trump se v kampani nenadřel, přesto však výrazně vyhrál

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme