Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nikki Haleyová kandiduje proti Trumpovi. Vítěz se bude ucházet o Bílý dům

Bývalá americká velvyslankyně při OSN a bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová.
ČTK
 ČTK

Bývalá americká velvyslankyně při OSN a bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová se bude ucházet o republikánskou nominaci pro prezidentské volby v roce 2024. V primárkách Republikánské strany se postaví proti exprezidentovi Donaldu Trumpovi. Informovala agentura Reuters.

Reklama

Jednapadesátiletá Haleyová je dcera dvou indických imigrantů. Kromě politické kariéry má za sebou vedení úspěšného obchodu s oblečením na venkově v Jižní Karolíně. Více detailů o své předvolební kampani zveřejní podle jihokarolínského listu The Post and Courier už dnes. Pokud republikánskou nominaci získá, bude první ženou a prvním člověkem jiné než bílé pleti, kterého strana postavila jako kandidáta.

V OSN se Halyová projevovala jako oddaná stoupenkyně zahraničních zájmů Spojených států. Národní pozornosti se jí dostalo v roce 2015, kdy jako guvernérka podepsala zákon, který nařídil odstranit vlajku Konfederace z vládní budovy v Jižní Karolíně poté, co extremista Dylann Roof zavraždil devět černošských věřících v kostele v Charlestonu.

Vlajku Konfederace dnes nejen černoši považují za symbol rasismu, útlaku a obhajoby otroctví, jelikož v mnoha jižanských amerických státech v historii platily segregační zákony. Její zastánci naopak konfederační vlajku považují za symbol regionální jižanské kultury a svébytného způsobu života.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Jako velvyslankyně při OSN v letech 2017 a 2018 sloužila Haleyová pod Trumpovou administrativou. Vůči exprezidentovi se několikrát vymezila, svá prohlášení však později mírnila s tím, že Trump má v Republikánské straně důležitou roli. Ačkoliv průzkumy v jednotlivých státech jí zatím přisuzují jen jednocifernou podporu, Haleyová si v politických kruzích vydobyla reputaci jako kandidátka, která je schopná zvítězit navzdory pravděpodobnosti, píše Reuters.

Fotografie pořízená z videa zveřejněného tiskovou službou ruského ministerstva obrany v neděli 16. října 2022 ukazuje ruský vojenský taktický raketový systém země-vzduch krátkého doletu Osa odpalující rakety na ukrajinské jednotky na nezveřejněném místě.

USA by Ukrajině poprvé mohly poskytnout rakety delšího doletu

Spojené státy připravují nový balík vojenské pomoci pro Ukrajinu v hodnotě 2,2 miliardy dolarů (asi 48 miliard korun), který by kromě zbraní a munice mohl poprvé obsahovat i rakety delšího doletu. Agentuře Reuters to dnes řekly dva nejmenované zdroje obeznámené s přípravou vojenské pomoci.

Přečíst článek

Sociální síť Donalda Trumpa Truth Social

Trumpova „pravdivá” sociální síť žije z reklam na zázračné léky, falešné zboží a zbraně

Donald Trump v reakci na zablokování svých účtů na Facebooku či Twitteru založil v říjnu 2021 svou vlastní sociální síť s výmluvným názvem Truth Social. Ale necelý rok a půl po své zrodu bojuje s nedostatkem reklamy velkých nadnárodních značek. Ve snaze financovat nákladnou síť tak zatím přežívá z peněz inzerentů nabízejících „zázračné“ léky, zbraně, napodobeniny kvalitního zboží a upomínkových předmětů souvisejících právě s bývalým americkým prezidentem, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme