Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tereza Jalůvková z J&T: Investoři do bitcoinu čekají na svou chvíli

Tereza Jalůvková z J&T: Investoři do bitcoinu čekají na svou chvíli
profimedia.cz
Tereza Jalůvková

Od poloviny června opět přitáhlo dění kolem bitcoinu pozornost investorů na kryptoměny. Samotný bitcoin za měsíc a půl posílil o 20 procent, akcie kryptoměnové burzy Coinbase vyletěly přibližně o 50 procent. A GBTC, které investoři často používají jako alternativu k přímému vlastnictví bitcoinu, přidal 20 procent, upozorňuje makléřka J&T Banky Tereza Jalůvková.

Reklama

Kryptoměny se potýkají z řadou problémů, těmi nejzávažnějšími jsou nedostatečná regulace a z toho vyplývající podvody, které v listopadu vyústily v krach třetí největší kryptoměnové burzy FTX. Bitcoin, nejhodnotnější kryptoměna, se tehdy dostal na svá dvouletá minima.

bitcoin, ilustrační foto

Cena bitcoinu stoupla na své 13měsíční maximum

Cena bitcoinu se vyšplhala nad 31 500 dolarů (přes 691 tisíc korun), což je 13měsíční maximum. K růstu nejznámější kryptoměny v poslední době přispívají plány správců několika fondů, například firmy BlackRock, na vytvoření bitcoinového burzovně obchodovaného fondu (ETF) ve Spojených státech.

Přečíst článek

Důvěra v kryptoměny značně klesla, a i když nízké ceny přilákaly kupce, k většímu oživení došlo až na přelomu zimy a jara, kdy se investoři uchylovali k nákupu kryptoměn jako alternativě k bankovnímu sektoru. Strach z globální bankovní krize tehdy vyvolal krach několika regionálních bank v USA a Credit Suisse ve Švýcarsku.

BlackRock rozhýbal trh

Zájem o krypto nicméně následně opět začal uvadat. Když se bitcoin po dosažení úrovně 30 tisíc dolarů opět začal v polovině června nebezpečně blížit hladině 25 tisíc dolarů, přišla zpráva, že BlackRock, největší správce aktiv na světě, podal žádost u americké Komise pro cenné papíry a burzy SEC prostřednictvím Nasdaqu na spuštění spotového burzovně obchodovaného fondu (ETF) na bitcoin.

Investice do ETF fondů jsou velmi populární

Investování do ETF fondů je populární. Je ale opravdu pasivní? Odpovídá portfolio manažerka

Investice do ETF kopírujících akciové indexy, nebo jiné „koše“ cenných papírů, se považují za jednoduchou alternativu pro začínající investory. Označení „pasivní“ je ale do jisté míry zavádějící. Každá investice je rozhodnutím mezi vícero alternativami. Rozhodnutí investovat někam je rozhodnutím neinvestovat jinde. „Každý akciový index má svá specifika a ty by měl investor znát,“ podotýká portfolio manažerka J&T Karin Šoóšová.

Přečíst článek

Někteří analytici očekávali, že podání společnosti BlackRock vyřeší obavy SEC tím, že vytvoří „dohodu o sdílení dohledu" s burzou Nasdaq, která by kótovala ETF. Dohled by mohl dramaticky snížit podvody a manipulaci s trhem. Následně několika tradičních a krypto správců aktiv, včetně společností Fidelity Investments, Ark Investment Management vedený Cathie Woodovou, Invesco, WisdomTree, Bitwise Asset Management a Valkyrie reaktivovalo nebo změnilo své žádosti o spotové bitcoinové ETF, aby neztratily konkurenční výhodu.

Boj o souhlas SEC

Nicméně Nasdaq a Chicago Board Options Exchange (CBOE) obdržely od SECu oznámení, že žádosti jsou nedostatečné a postrádají komplexnost a jasnost. Především nedostačující jsou informace o specifikách společně sdíleného dohledu. BlackRock však znovu předložil svoji žádost prostřednictvím Nasdaqu v pondělí 3. července, žádost zahrnuje nové podrobnosti o spuštění burzovně obchodovaného fondu krytého bitcoiny.

BlackRock podpořil solárníka Sobotku. Půldruhé miliardy půjde na projekty v Chile.

Věhlasný BlackRock podpořil solárníka Sobotku. Půldruhé miliardy půjde na projekty v Chile

Česká energetická skupina Solek, za níž stojí podnikatel Zdeněk Sobotka, získala od americké investiční společnosti BlackRock dalších 1,65 miliardy korun na rozvoj své solární energetiky v Chile. Peníze chce firma využít na další rozšíření portfolia solárních elektráren v Latinské Americe, uvedla společnost.

Přečíst článek

Nasdaq, kde bude kótován bitcoinový ETF společnosti BlackRock, jmenoval Coinbase Global jako svého partnera pro dohodu o sdílení dohledu, o které někteří účastníci na trhu spekulovali jako o potenciálním klíči k získání souhlasu americké Komise pro cenné papíry a burzy. Nasdaq počítá s tím, že obdrží tržní data pro objednávky a obchody od společnosti Coinbase, které využije při dohledu nad obchodováním s BlackRock bitcoin ETF. Také CBOE v pátek odpoledne znovu podala žádosti pro několik dalších firem, které se snažily spustit spotové bitcoinové ETF, jako jsou Fidelity, WisdomTree, VanEck a Invesco. I tyto žádosti uvádějí Coinbase jako partnera burzy pro sdílení dohledu.

Nejisté vyhlídky

Vyhlídky jsou však stále nejisté. Pokusů o uvedení spotového ETF na krypto bylo učiněno již více jak třicet, americká SEC prozatím však zamítla každou žádost. Nicméně BlackRock podal celkově již téměř 600 žádostí o ETF a pouze jedna byla zamítnuta. BlackRock je známý tím, že historicky spolupracuje s regulátory a nepustil by se do procesu, pokud by věděl, že vyhlídky na úspěšné schválení jsou malé. BlackRock celkově spravuje 33 procent podíl na celkových aktivech pod ETF.

Největší kryptoměnová burza na světě Binance (ilustrační foto)

Kryptoměny padají. Americké úřady žalují největší burzu Binance i jejího zakladatele Zhaa

 Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) žaluje největší kryptoměnovou burzu Binance a jejího zakladatele a šéfa Changpeng Zhaa. Viní je z porušení federálních zákonů o cenných papírech. S odkazem na soudní záznamy o tom informuje agentura Reuters. Největší kryptoměna bitcoin v reakci oslabuje.

Přečíst článek

Na druhou stranu důvodem pro nepřijetí může být právě stanovení jako partnera společnost Coinbase, která aktuálně čelí žalobě od amerického SECu. A současně je nedostatečně velkým trhem, neboť přes tuto kryptoburzu probíhá pouze šest procent globálního objemu. 

Pokud by však k přijetí došlo, znamenalo by to další raketový růst bitcoinu, neboť obchodování přes spotové ETF by zpřístupnilo investici široké veřejnosti včetně institucionálních investorů. Výhodou by tak byly nižší náklady oproti ETF na futury bitcoinu, neboť zde jsou náklady na rolování.

bitcoin (ilustrační foto)

Svět kryptoměn volá po vlastní regulaci. Bez ní další investoři nepřijdou

Firmy z odvětví kryptoměn volají po jednotné globální regulaci, která by nahradila dosavadní přístup. Ten je podle nich nepromyšlený a podobá se spíš nahodilému hašení požárů. Někteří ze zástupců těchto firem to řekli na konferenci, kterou v Londýně pořádal list Financial Times.

Přečíst článek

Reklama

Související

Panika na kryptoměnovém trhu třetí den pokračuje, bitcoin klesne ke 13 tisícům dolarů

Panika na kryptoměnovém trhu třetí den pokračuje, bitcoin klesá ke 13 tisícům dolarů

Přečíst článek
Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala opět pod hranici 19 tisíc dolarů

Bitcoin opět pod 19 tisíci dolary. Inflace a zvyšování sazeb dál drtí „nezávislou“ měnu

Přečíst článek
Kybernetický zločin - ilustrační foto

Praní špinavých peněz i financování terorismu. Zločinci rekordně zneužívají kryptoměny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme