Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Tereza Jalůvková

Tereza Jalůvková

Makléřka v J&T Bance

články autora

Výroba v jednom ze závodů Colt CZ Group

Akcie Colt CZ se po půlroční odmlce vrací k šesti stovkám

Zbrojařské společnosti v posledních letech těží ze zhoršené globální geopolitické situace ve světě a opětovnému návratu států ke zbrojení. I přes to mají akcie společnosti Colt CZ za sebou nelehké období. Jejich cena s v předešlém půlroce neustále propadala, což mělo za následek nezájmem investorů a slabý zobchodovaný objem akcií na Pražské burze. Přestože čistý zisk společnosti na kvartální bázi v meziročním srovnání stále roste, tržby v roce 2023 v meziročním srovnání klesaly.

Přečíst článek

Jeden z investory nejsledovanějších údajů v listopadu výrazně propadl

Výnosy desetiletých státních dluhopisů v USA za listopad klesly nejvíce od března tohoto roku. Jejich hodnota se aktuálně nachází na 4,33 procenta..

Přečíst článek
Pinterest láká investory kombinací dvouciferného růstu tržeb i dvouciferného poklesu nákladů

Pinterest láká investory kombinací dvouciferného růstu tržeb i dvouciferného poklesu nákladů

Pinterest, sociální platforma, která dlouhou dobu zaostávala za svou konkurencí nabírá na síle. Nový CEO Bill Ready, který se ujal vedení společnosti v červnu 2022, zvolil správnou strategii, jenž se začíná pozitivně projevovat v hospodaření společnosti.

Přečíst článek
Intel

Intel se dere zpět na výsluní. Konkurence mu může ještě slušně zavařit

Pat Gelsinger, šéf amerického Intelu, před dvěma lety nastartoval obnovu zašlé slávy tohoto výrobce čipů. A nyní jdou vidět první výsledky. Intel se dere zpět na výsluní, konkurence mu to ale nijak neulehčuje. Cíle jsou dané a úsilí Intelu maximální, teď už se jen poprat s řadou technický problémů.

Přečíst článek
Tereza Jalůvková z J&T: Investoři do bitcoinu čekají na svou chvíli

Tereza Jalůvková z J&T: Investoři do bitcoinu čekají na svou chvíli

Od poloviny června opět přitáhlo dění kolem bitcoinu pozornost investorů na kryptoměny. Samotný bitcoin za měsíc a půl posílil o 20 procent, akcie kryptoměnové burzy Coinbase vyletěly přibližně o 50 procent. A GBTC, které investoři často používají jako alternativu k přímému vlastnictví bitcoinu, přidal 20 procent, upozorňuje makléřka J&T Banky Tereza Jalůvková.

Přečíst článek
Krize nekrize. Brazilské digitální bance se daří. Od března si její akcie připsaly 40 procent

Krize nekrize. Brazilské digitální bance se daří. Od března si její akcie připsaly 40 procent

Pády regionálních bank v USA znejistily trh. Nad bankovní sektor se stáhla mračna. Existují však i světlé výjimky. Třeba brazilská digitální banka Nubank, která úspěšně expanduje do dalších zemí Latinské Ameriky. Do jejích akcií investoval i Warren Buffett. Od března jejich hodnota raketově roste.

Přečíst článek
Burza v Pekingu (ilustrační foto)

Tereza Jalůvková z J&T: Čínské akcie letošní zisky odevzdaly, potenciál růstu zůstává

Spanilá jízda vzhůru akcií čínských společností prozatím skončila. Široký index MSCI China, který sleduje více jak 700 čínských titulů, od konce října do konce listopadu posílil téměř o 110 procent. Eskalace napětí mezi USA a Čínou kvůli čínským špionážním balónům a vybírání zisků na světových trzích, jenž je patrné od začátku února, srazily tyto zisky na polovinu. Lednový růst je tak téměř vynulován. Řada analytiků a portfolio manažerů však zůstává pozitivní a vidí výrazný potenciál růstu, upozorňuje makléřka z J&T Tereza Jalůvková.

Přečíst článek

Makléřka: Microsoft i Google zvyšují své sázky na umělou inteligenci

Nebývalou pozornost a obrovskou vlnu zájmu na sebe strhl nový webový nástroj umělé inteligence ChatGPT vyvíjený neziskovou organizací OpenAI. Od svého listopadového uvedení již přilákal miliony uživatelů a jeho dokonalost překvapila i odbornou veřejnost. A technologičtí giganti Google a Microsoft mají zase o čem přemýšlet, píše ve svém komentáři makléřka z J&T Tereza Jalůvková.

Přečíst článek
Výhodná sázka na akcie ASML

Tereza Jalůvková z J&T: Akcie ASML jsou horkou sázkou na technologický rozvoj

Hrozba recese, narušené dodavatelské řetězce, tlak USA na zákaz vývozu nejvyspělejších technologií do Číny i předzásobení firem z dob covidových uzávěr posílají sektor polovodičů na dvouletá minima. Polovodiče, pro které je zpravidla typický cyklický vývoj, aktuálně prochází svou sestupnou fází. Existují však výjimky, které stojí za pozornost dlouhodobého investora. Zářným příkladem je výrobce extrémních ultrafialových litografických strojů (EUV) -  nizozemská společnost ASML.

Přečíst článek
Přichází čas hodnotových akcií

Tereza Jalůvková z J&T: Buffett i Icahn zpozorněli. Přichází čas hodnotových akcií

Hotovost portfolio manažerů se drží blízko maxim. Trh je na prahu změny. Kam se zadrženou hotovostí? Doba hraje do karet hodnotovým akciím. Zájem o ně stoupá, píše ve svém komentáři analytička Tereza Jalůvková z J&T.

Přečíst článek
Meta Platforms, matka Facebooku, její akcie rapidně poklesly

Tereza Jalůvková z J&T: Akcie Mety se podívaly pod sto dolarů, zřejmě půjde o nový normál

Obzvláště chmurný byl poslední říjnový týden pro technologické giganty. Výsledky hospodaření na prahu recese zveřejňovalo hned několik z nich. Výjimkou se stal pouze Apple, který překonal očekávání analytiků na čistém zisku i tržbách a za poslední říjnový týden si připsal více jak čtyři procenta.

Přečíst článek

Tereza Jalůvková z J&T: Zvýšená nervozita z trhů nezmizela, zatím

Nervozita investorů narůstá. Index S&P uzavřel v pátek na nejnižších úrovních za rok 2022 a září se stalo pro tento široký index nejslabším měsícem od března 2020. Podobný vývoj ukazují souhrnné indexy globálně. Inflace, růst úrokových sazeb, geopolitická napětí a uzavření čínské ekonomiky kvůli „zero COVID-19” politice májí za následek, že podniky ale i jednotliví spotřebitelé kontrolují své náklady. I když poslední data ukazují, že osobní spotřeba v čase dál roste, její struktura se mění a zbytné výdaje se z rozpočtů vyškrtávají, komentuje makléřka z J&T Banky Tereza Jalůvková.

Přečíst článek
Vodík, budoucnost dopravy

Tereza Jalůvková z J&T: Kdo vydělá na energetické krizi?

Společnosti ze sektoru „čisté energie“ si mohou výrazně polepšit. Mezi vítěze současné situace se tak může řadit na americké burze obchodovaná společnost Plug Power, která se zabývá technologií vodíku.

Přečíst článek

News box

K útoku na koncertní sál u Moskvy, který si vyžádal přes 1️⃣4️⃣0️⃣​​​​​​​ mrtvých, se dnes znovu přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Píše to agentura Reuters s odkazem na prohlášení mluvčího skupiny na sociálních sítích.
Ceny ropy v závěru obchodního týdne po dvou dnech poklesu 📈 rostou o zhruba dolar za barel. Pomáhá jim mimo jiné předpoklad, že nabídka na trhu bude omezenější, protože se očekává, že aliance producentů OPEC+ bude pokračovat v současném snižování produkce.
Německé aerolinky Lufthansa a odbory Verdi se dohodly na postupném zvýšení mezd pozemního personálu o 1️⃣2️⃣,5️⃣ procenta do konce nadcházejícího roku. Zaměstnancům s nižšími příjmy se mzdy podle Verdi zvýší dokonce až o 18 procent. Odborová organizace dnes dohodu s Lufthansou označila za historický úspěch.
Pražská burza ve zkráceném týdnu opět posílila. Index PX 📈 stoupl o 1,6 procenta na 1515,2 bodu. Největší pokles postihl akcie zbrojovky Colt, naopak nejvíce posílily akcie Monety. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu akcie vzrostly o 0,7 procenta.
Za útok v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy je odpovědný výhradně Islámský stát, prohlásil dnes bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Dnešní tvrzení ruského vyšetřovacího výboru o odpovědnosti Ukrajiny má Washington za ❌ „nesmysl“.
Ruský vyšetřovací výbor dnes uvedl, že získal  důkazy o vazbě mezi pachateli nedávného teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy a Ukrajinou. Podle vyjádření výboru útočníkům poskytli hotovost a finance v kryptoměně ukrajinští nacionalisté, napsala ruská agentura RIA Novost.
Prudký nárůst 📈 nových aktivit producentů fosilních paliv ohrožuje splnění pařížských klimatických cílů. Uvádí to zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Světoví producenti fosilních paliv směřují k tomu, aby do konce desetiletí zvýšili na téměř čtyřnásobek objem ropy a plynu těžených z nově schválených projektů. V čele nárůstu těchto aktivit jsou přitom Spojené státy, upozorňuje zpráva, o níž informuje britský deník The Guardian.
Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se ve čtvrtém čtvrtletí po dalším zpřesnění údajů zvýšil v přepočtu na celý rok o 3️⃣,4️⃣ procenta. To je o 0,2 procentního bodu více, než uváděl odhad z konce února. Ve své zprávě to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Analytici v anketě agentury Reuters čekali potvrzení odhadu. Ve třetím čtvrtletí růst činil 4,9 procenta.
Polská kontrarozvědka (ABW) vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům a orgánům Evropské unie. Dnes to podle portálu onet.pl oznámil Jacek Dobrzyński, mluvčí vládního koordinátora tajných služeb. Polsko přitom 🤝 spolupracuje s Českem, což dnes na internetu potvrdila česká kontrarozvědka - Bezpečnostní informační služba (BIS). Číst více
Pražské Letiště Václava Havla od 4. května obnoví ✈️ přímé spojení s gruzínským hlavním městem Tbilisi. Linku bude obsluhovat letecká společnost Georgian Wings letadlem Boeing 737-300 s kapacitou pro 148 cestujících. Cestující budou moct z Prahy do Tbilisi létat dvakrát týdně, vždy v úterý a v sobotu. 
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme