Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Investování do ETF fondů je populární. Je ale opravdu pasivní? Odpovídá portfolio manažerka

Investice do ETF fondů jsou velmi populární
iStock
Karin Šoóšová

Investice do ETF kopírujících akciové indexy, nebo jiné „koše“ cenných papírů, se považují za jednoduchou alternativu pro začínající investory. Označení „pasivní“ je ale do jisté míry zavádějící. Každá investice je rozhodnutím mezi vícero alternativami. Rozhodnutí investovat někam je rozhodnutím neinvestovat jinde. „Každý akciový index má svá specifika a ty by měl investor znát,“ podotýká portfolio manažerka J&T Karin Šoóšová.

Reklama

Najít ty nejlepší příležitosti je tvrdá práce. Vyžaduje spolehlivé a relevantní informace, podrobnou analýzu a v neposledním řadě smysl pro trhy získaný zkušeností. Většina investorů nemá časovou kapacitu investičnímu rozhodování osobně věnovat tolik prostoru. Aktivně spravované fondy investorovi za o něco vyšší poplatek umožní delegovat investiční rozhodování na profesionálního portfolio manažera.

Investor, který je vůči aktivně spravovaným fondům skeptický, nebo chce ušetřit na poplatcích, může svou investici směrovat do tzv. pasivních fondů složených především z ETF, nebo přímo do dostupných ETF. Ani jedna z těchto alternativ ale není úplně pasivní investicí.

Investování je jako poker. Hra s pravděpodobností, říká investiční analytik

Média a Twitter se často hemží posměšnými komentáři směřovanými k některým investorům. Nejčastěji se jedná buď o zpětnou kritiku jejich investice (Jak do toho vůbec mohl někdo investovat?) nebo o zdůrazňování krátkodobých ztrát (Za den prodělal desítky milionů). Jenže takovými výkřiky jejich autor, pokud je nedoplní podrobnou analýzou investice či kritikou investiční teze, jen ukáže svoji neznalost toho, o čem je investování. Je to hra s pravděpodobností, píše ve svém příspěvku pro Newstream investiční analytik Jakub Kudýn z J&T.

Přečíst článek

Investice do ETF

Každá investice do ETF sledující akciové indexy, v sobě nese „aktivní“ rozhodnutí investovat dle pravidel složení a převažování daného indexu. Dalším aktivním rozhodnutím, které u těchto zdánlivě pasivních investic děláme, je regionální, sektorové nebo jiné zaměření indexu. Absolutní minimum, co by každý investor měl znát, je definice a současné složení indexu do kterého chce investovat.

Kupříkladu je trochu mylné očekávání, že investicí do oblíbeného S&P500 investor získá široce diverzifikované portfolio spolehlivě reprezentující výkonnost amerického akciového trhu. Tento index je průměrem 500 největších akcií obchodovaných na amerických burzách, vážených jejich tržní kapitalizací. Tržní kapitalizace, a tedy rovněž váha akcie v indexu, se zvyšuje s růstem hodnoty akcií.

Nicole Krajčovičová, generální ředitelka v ČSOB Asset Management

Češi se bojí investic. Ve Švédsku skrze fondy investují i děti, říká portfolio manažerka

Češi v investování zatím zaostávají, částečně za to může chybějící podpora ze strany státu. „Ten může pomoci skrze daňové zvýhodnění, to je nejjednodušší způsob,“ říká Nicole Krajčovičová, generální ředitelka ČSOB Asset Management. Nadějí by mohli být mladší ročníky. „U mladých lidí vidím zájem, lákají je i investice do jednotlivých akcií. Takže si říkám, že je tu naděje, že se něco změní, že to možná chce jen čas,“ říká Krajčovičová v rozhovoru pro Newstream.

Přečíst článek

Akcie, které v minulosti zažily silný vzestup můžou být silně nadhodnocené. Správce ETF ale výnosový potenciál jednotlivých akcií vůbec neposuzuje. Jeho mandát je jednoduše zajistit, aby váhy akcií v ETF odpovídaly váhám v indexu. Nadhodnocené akcie tedy budou mít čím dál větší podíl. Intuice nám ale říká přesný opak. Největší váhu by měly mít akcie které jsou podhodnocené.

Investor do ETF vázaného na S&P500 se tedy aktivně rozhodl investovat do největších a nejdražších firem na amerických trzích. Prvních deset akcií, které vesměs reprezentují technologické společnosti, představují téměř čtvrtinu váhy indexu. Takové portfolio je tedy především sázka na potenciál technologického sektoru.

J&T / užito se svolením

Další výzvou pasivního investora je posouzení, kdy je správný čas investici navýšit, nebo zrealizovat část zisku. Oblíbenou pomůckou jsou poměrové ukazatele, jako třeba P/E ratio (poměr zisku na akcii k ceně akcie). Klasická úvaha, že se P/E ratio bude vracet ke svému dlouhodobému průměru v případě investice do ETF vázaného na index naráží na problém měnícího se složení. Váha jednotlivých firem a sektorů v indexu je dnes odlišná než v minulosti. Srovnání poměrových ukazatelů z různých období je tedy srovnávání hrušek s jablky.

J&T / užito se svolením

Fondy investující do ETF

V případě tzv. pasivních fondů investujících do různých ETF je označení „pasivní“ rovněž zavádějící. Každý takový fond má totiž portfolia manažera, který aktivně rozhoduje o tom, které ETF začlení do portfolia. V jakém sektoru, regionu, s jakou váhou. Ve srovnání s manažerem aktivně spravovaného portfolia ale nemá možnost do detailu analyzovat a selektovat jednotlivé příležitosti. Plošně kopíruje výkonnost vybraných segmentů trhu. Nižší poplatky za správu tedy nejsou „zadarmo“. Cena, kterou za ušetřené poplatky zaplatíme, je mnohem menší flexibilita fondu a omezený rozsah nástrojů do kterých může investovat.

Ilustrační foto

ETF fondy. Řešení, jak ušetřit na poplatcích?

Každý investor by se měl při výběru investičního portfolia zaměřit nejen na výnosy, ale také na poplatky. Těm se totiž nelze vyhnout, ale jejich výše zásadním způsobem ovlivňuje, jak výnosné portfolio bude. Z tohoto hlediska se jako nejvýhodnější jeví pasivní indexové ETF fondy, jejichž náklady na správu a vedení se pohybují mezi 0,1 a 0,2 procenta za rok.

Přečíst článek

V zásadě tedy platí, že ani tzv. pasivní investicí se do jisté míry potřeby aktivních rozhodnutí nezbavíme. Jestli nechceme sázet na slepo, je potřeba se k potřebným informacím propracovat, nebo se spolehnout na služby profesionálů.

Do čeho se vyplatí investovat peníze?

Do čeho se vyplatí investovat peníze?

Míra inflace je v současné době velice vysoká a odhadnout její další vývoj se odvažuje málokdo. Peníze, které máme v hotovosti, každým dnem ztrácejí svoji hodnotu, a ani úrok na spořících účtech inflaci zdaleka nevyrovná. Proto mnozí z nás zvažují, jak své úspory před znehodnocením ochránit. Možností jak peníze investovat, a tím je před inflací ochránit a dokonce i zhodnotit, je hned několik.

Přečíst článek

Spoření

Jak si vytvořit finanční rezervu: Jde to i s malými částkami

Život od výplaty k výplatě představuje s každým náhlým výdajem zbytečný stres. Rozbitá pračka nebo porouchané auto dokáže v takovém případě nepěkně zamávat s rodinným rozpočtem. Přitom i s malými částkami lze postupně vytvořit dostatečnou finanční rezervu. V případě nečekaných událostí nebo výpadku příjmu vás tenhle „finanční polštář“ podrží. Přečtěte si, jak si vytvořit finanční rezervu a jaká pravidla dodržovat.

Přečíst článek

Reklama

Související

Nové ETF na spotový bitcoin přitáhly v prvních dnech téměř dvě miliardy dolarů

Velký zájem investorů. Nové ETF na spotový bitcoin přitáhly již téměř dvě miliardy dolarů

Přečíst článek
Hodnota indického akciového trhu může za 20 let stoupnout i desetkrát

Indie pádí směle vpřed. Hodnota akciového trhu země může stoupnout i desetinásobně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme