Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Praní špinavých peněz i financování terorismu. Zločinci rekordně zneužívají kryptoměny

Kybernetický zločin - ilustrační foto
Pixabay
Stanislav Šulc

S rostoucí cenou digitálních aktiv se kryptoměny stávají populárním cílem nejrůznějších zločinců. V loňském roce padl smutný rekord, když došlo ke zneužití kryptoměn v hodnotě 14 miliard, uvádí studie společnosti Chainalysis. Podstata decentralizovaného financování naneštěstí nahrává nejrůznějším podvodům, jejich množství tak v nejbližší době nebude klesat.

Reklama

Vyluxovaná kryptopeněženka, nulový stav na Polkastarteru nebo hromada bezcenných tokenů, které nelze za nic směnit. To jsou nejčastější zločiny, které se odehrávají v zatím stále velmi mladém prostředí kryptoměn.

Z těch se v posledních letech stal velmi populární investiční nástroj, s množstvím peněz, které se v tomto systému pohybuje, ale zatím vůbec neroste bezpečnost těchto investic. A to na straně samotného systému kryptoměn, tak ani u jednotlivých uživatelů, kteří často nevědí, co znamená rizikové chování.

dort

Bitcoin slaví třináct let. Otec stále neznámý a budoucnost? Ta je pořád nejistá

Dnes je to přesně třináct let od chvíle, kdy kryptograf a programátor vystupující pod pseudonymem Satoshi Nakamoto spustil blockchainovou síť a vytěžil prvních 50 bitcoinů. Ve své době se tak stalo stranou pozornosti široké veřejnosti. Z dnešního pohledu šlo ale o zrod celého odvětví kryptoměn. Jakou cestu už nejznámější kryptoměna ušla a jakou budoucnost jí věští analytici?

Přečíst článek

S dynamicky rostoucí hodnotou celé kryptobranže loni výrazně vzrostla hodnota nezákonných operací. „Bereme-li v potaz všechny kryptoaktiva, která sledujeme, celková hodnota nezákonných či jinak problematických operací loni byla 14 miliard dolarů. O rok dříve to přitom bylo 7,8 miliard,“ uvádí analytici výzkumné společnosti Chainalysis, která sleduje trh s kryptoměnami a dalšími digitálními aktivy. „Samotné to číslo možná působí skandálně, ale je potřeba připomenout, že celková hodnota všech transakcí byla loni 15,8 bilionu dolarů, tedy zločin se na nich podílel z 0,15 procenta,“ dodávají analytici.

Letadla bez podvozků

Připomínají rok 2019, kdy tyto nezákonné transakce představovaly více než tři procenta všech obchodů s kryptoaktivy, což je zatím stále nejvíc v krátké historii digitálních aktiv. Tehdy za tím stál zejména krach slavného Ponziho schématu PlusToken, jehož tvůrci připravili investory nejméně o dvě miliardy dolarů. Právě „letadlo“ pak bývá v šedé sféře kryptosvěta typickým podvodným schématem.

CryptoPunk v Lobkowiczkém paláci

Co přinese rok 2022 fenoménu NFT? Podivné obrázky za miliony čekají perné chvíle

Kdo loni investoval velké částky do digitálních tokenů známých pod zkratkou NFT, může letos přijít o hodně. Tlak na cenu mnoha sérií je enormní a zájem o ně upadá. Propad cen se nevyhýbá ani nejúspěšnějším sériím, jako jsou CryptoPunks nebo Bored Ape Yacht Club.

Přečíst článek

Jednoduše to funguje tak, že někdo vytvoří falešné tokeny (nemají tzv. code audit), které nemají žádnou směnitelnost se standardními kryptoaktivy, ale prezentuje je jako volně směnitelné. Tyto tokeny následně nabízí v uzavřeném systému za bitcoiny či etherea a ukazuje rapidní růst jejich ceny.

Celý mechanismus je navíc postaven na tom, aby účastník přizval další kupce, za což dostává další porci tokenů. Vše funguje do momentu, kdy si chce daný investor vytáhnout své zhodnocené prostředky ve formě klasických kryptoměn. Pak buďto celé schéma okamžitě končí, nebo se tvůrce schématu chvíli snaží vyplácet starší vklady penězi nově příchozích. A máme tu letadlo v čisté podobě.

„DeFi (decentralizované finance - pozn. red.) podvodníkům skutečně přináší nové možnosti. Podporují to také příběhy raketových nárůstů kryptoměn, jako byla například Shibu Ina,“ uvádějí analytici.

Kryptoměny v roce 2021

Rok kryptoměn přinesl tisíciprocentní zisky i prudké pády

Digitální aktiva v čele s bitcoinem se stala tolerovanou, ale nezpochybnitelnou součástí finančního světa. Vydělávat na nich již lze i prostřednictvím etablovaných nástrojů i bank, vyplývá z analýzy newstream.cz. A co kryptoměny čeká v příštím roce, kdy bitcoinu někteří investoři věští pád k ceně 10 tisíc dolarů?

Přečíst článek

Pozor na kryptopeněženku

Meziročně vzrosly výnosy kryptoměnových letadel o více než osmdesát procent. To však není nic proti klasickým krádežím měn z peněženek. Ty meziročně narostly o neuvěřitelných 516 procent na 3,2 miliardy dolarů.

Daří se v boji proti kryptokrádežím bojovat? Z decentralizované podstaty celého kryptosvěta vyplývá, že státní moc zde moc nezmůže. Proto se soustředí spíše na dopady a operace spojené již s běžným finančním světem. Loni tak například americký berní úřad zabavil kryptoaktiva v hodnotě 3,2 miliardy dolarů. Ačkoli nejčastěji jde o porušení daňových zákonů a praní špinavých peněz, podařilo se úřadu zachytit také stamiliony z černého internetového tržiště. Navíc v úvodním slovu výroční zprávy šéf amerického berního úřadu právě kryptoměny označil za jednu z hlavních výzev pro budoucnost.

Další typické zločiny, které běžné úřady dokážou prošetřit, je zneužívání peněz pro financování teroristické činnosti (izraelské protiteroristické jednotky takto zachytily neznámou částku) nebo vydírání prostřednictvím ransomwarů (nejslavnější z poslední doby byl útok na Colonial Pipeline).

>>>>>> Vše ke kryptoměnám <<<<<<

býk vs. medvěd

Kdo je superinvestor? Sledujte Investiční výzvu 2022!

Bitcoin, zlato nebo Tesla? Zasoutěžte si v Investiční výzvě 2022! Investujeme virtuálních sto tisíc korun na tři měsíce. Hlásit se lze do 20. ledna s hashtagem #investicnivyzva.

Přečíst článek

Bitcoin, ilustrační foto

Jak vložit a vybrat peníze z Binance? Zkuste to krok po kroku

Binance patří mezi nejoblíbenější kryptoměnové burzy. Obchoduje se na ní přes 150 kryptoměn a nabízí několik nástrojů, například nákup a prodej kryptoměn za klasické měny, obchodování finančních derivátů nebo obchodování s využitím pákového efektu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bitcoin, ilustrační foto

Ještě před rokem to vypadalo na pořádnou krypto zimu. Bitcoin a spol. jsou ale už zase v kurzu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme