Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kryptoměny padají. Americké úřady žalují největší burzu Binance i jejího zakladatele Zhaa

Největší kryptoměnová burza na světě Binance (ilustrační foto)
Flickr, Marco Verch / Creative Commons 2.0
 ČTK

 Americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) žaluje největší kryptoměnovou burzu Binance a jejího zakladatele a šéfa Changpeng Zhaa. Viní je z porušení federálních zákonů o cenných papírech. S odkazem na soudní záznamy o tom informuje agentura Reuters. Největší kryptoměna bitcoin v reakci oslabuje.

Reklama

Komise pro cenné papíry a burzy má za to, že Binance a Zhao nedokázali omezit americkým zákazníkům přístup na svou platformu. Firma mimo jiné porušila pravidla ochrany investorů provozováním neregistrovaných burz, zkreslováním kontrol obchodování a prodejem neregistrovaných cenných papírů.

„Prostřednictvím 13 obvinění tvrdíme, že subjekty Zhao a Binance se zapojily do rozsáhlé sítě podvodů, střetů zájmů, nedostatečného zveřejňování a vypočítavého obcházení zákona,” uvedl v prohlášení předseda SEC Gary Gensler. Veřejnost by se podle něj měla mít na pozoru před investováním jakéhokoli ze svých těžce vydělaných aktiv s jejich pomocí.

Zhao na twitteru uvedl, že jeho tým záležitost prověří. Binance popřela obvinění, že uživatelská aktiva byla někdy v ohrožení. Žaloba je podle ní neodůvodněná a firma se bude bránit. Dodala, že se SEC v dobré víře skoro 2,5 roku spolupracovala a znovu vyzvala americký Kongres, aby vytvořil funkční regulační režim pro digitální aktiva.

Nová unijní regulace kryptoaktiv favorizuje molochy na úkor inovátorů

Lukáš Kovanda: Nová unijní regulace kryptoaktiv favorizuje molochy na úkor inovátorů

Sociální sítě nyní baví vtípek stavějící na analýze vzájemného zápolení USA a Číny. Obsahuje totiž také graf zachycující segmenty, v nichž dominují Spojené státy a ve kterých naopak Čína. Čína vede například v 5G technologiích nebo ve výrobě komerčních dronů. Spojené státy mají navrch v kvantové výpočetní technice, ve fúzní energii nebo v produkci biofarmak. „Plichta“ je to pak mezi oběma zeměmi v rozvoji umělé inteligence, ve výrobě polovodičů nebo v hi-tech průmyslové výrobě. Jistý internetový vtipálek pak ke grafu přidělal Evropu. S tím, že dominuje ve jediné sféře – v regulacích.

Přečíst článek

Žaloba táhne kryptoměny dolů

Už v březnu Binance a její manažery včetně generálního ředitele Changpeng Zhaa žalovala Americká Komise pro obchodování s termínovými kontrakty na komodity (CFTC). Vinila je z porušení předpisů.

Binance dominuje globálnímu sektoru digitálních aktiv. Její hlavní burza Binance.com je největší světovou kryptoměnovou burzou. Loni podle společnosti CryptoCompare zpracovala obchody v hodnotě zhruba 23 bilionů dolarů, tedy přibližně 505 bilionů korun.

Kryptoměny po zveřejnění zprávy oslabují. Bitcoin kolem 18:00 SELČ ztrácí 3,9 procenta na 26 124 USD. Druhá největší měna ether odepisuje 3,95 procenta. O více než deset procent dolů zamířily akcie konkurenční burzy Coinbase.

bitcoin (ilustrační foto)

Svět kryptoměn volá po vlastní regulaci. Bez ní další investoři nepřijdou

Firmy z odvětví kryptoměn volají po jednotné globální regulaci, která by nahradila dosavadní přístup. Ten je podle nich nepromyšlený a podobá se spíš nahodilému hašení požárů. Někteří ze zástupců těchto firem to řekli na konferenci, kterou v Londýně pořádal list Financial Times.

Přečíst článek

Mateřská společnost americké kryptoměnové banky Silvergate Capital se rozhodla ukončit její operace a zahájit její dobrovolnou likvidaci.

Další padlá kostka z kryptodomina. Kvůli krachu FTX končí banka Silvergate Capital

Mateřská společnost americké kryptoměnové banky Silvergate Capital se rozhodla ukončit její operace a zahájit její dobrovolnou likvidaci. Společnost Silvergate Capital Corporation to uvedla ve středu. Akcie banky po středečním uzavření burz odepsaly 35 procent. Podnik utrpěl ztráty po dramatickém kolapsu kryptoburzy FTX, a je tak další z řady obětí turbulencí na krpytoměnovém trhu.

Přečíst článek

Reklama

Související

bitcoin (ilustrační foto)

Bitcoin oslabuje, za 24 hodin odepsal čtyři procenta a klesl na téměř dvouměsíční minimum

Přečíst článek
Největší kryptoměnová burza na světě Binance (ilustrační foto).

AKTUALIZOVÁNO: Americké úřady žalují burzu Binance za porušení předpisů, bitcoin reagoval oslabením

Přečíst článek
Bitcoin ztrácí na hodnotě.

Až na konci dlouhé fronty. Kolaps kryptoburz ožebračil naivní investory

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme