Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Svět kryptoměn volá po vlastní regulaci. Bez ní další investoři nepřijdou

bitcoin (ilustrační foto)
Profimedia
 ČTK

Firmy z odvětví kryptoměn volají po jednotné globální regulaci, která by nahradila dosavadní přístup. Ten je podle nich nepromyšlený a podobá se spíš nahodilému hašení požárů. Někteří ze zástupců těchto firem to řekli na konferenci, kterou v Londýně pořádal list Financial Times.

Reklama

Největší kryptoměnová burza Binance si například stěžovala, že přístup amerických regulačních úřadů z poslední doby jí velmi komplikuje situaci. Podnikat ve Spojených státech v tomto oboru je za současných podmínek podle ní velmi obtížné. Podle dalších účastníků je shoda nad pravidly důležitá i proto, aby do odvětví přišli zavedení investoři a vytvořili vyspělejší trh.

Evropská unie dokončila první komplexní pravidla pro trhy s kryptoaktivy na světě, známá jako MiCA. Další země, jako jsou Británie a Spojené státy, ale v tomto ohledu zaostávají. Kromě dodržování pravidel proti praní špinavých peněz a financování terorismu jsou firmy v odvětví kryptoměn v mnoha částech světa z velké části neregulované.

Evropa jako vzor

„Je opravdu chvályhodné, že to Evropa dokázala udělat tak rychle,” uvedla na londýnské konferenci komisařka americké Komise pro cenné papíry (SEC) Hester Peirceová. „Kdybychom vybudovali dobrý regulační režim, lidé by přišli. Myslím, že to uvidíte v případě nařízení MiCA. Tím, že v USA nemáme regulační režim, střílíme sami sebe do nohy,” dodala. Americký Kongres musí podle komisařky rozhodnout, který regulační orgán má nad kryptoměnami pravomoc.

Twitter, který vlastní Elon Musk, bude spolupracovat s izraelskou obchodní a makléřskou firmou eToro.

Twitter bude spolupracovat s eToro, uživatelé budou moct obchodovat s kryptoměnami

Sociální síť Twitter bude spolupracovat s izraelskou obchodní a makléřskou firmou eToro. Uživatelé Twitteru tak budou moct obchodovat s akciemi, kryptoměnami a dalšími aktivy a mít přístup k jejich cenám v reálném čase.

Přečíst článek

Reklama

Na odvětví kryptoměn se zaměřuje také americká komise pro obchodování s deriváty CFTC. Potřeba jasnějších pravidel je totiž po loňském krachu velké kryptoměnové burzy FTX stále naléhavější.

Mateřská společnost americké kryptoměnové banky Silvergate Capital se rozhodla ukončit její operace a zahájit její dobrovolnou likvidaci.

Další padlá kostka z kryptodomina. Kvůli krachu FTX končí banka Silvergate Capital

Mateřská společnost americké kryptoměnové banky Silvergate Capital se rozhodla ukončit její operace a zahájit její dobrovolnou likvidaci. Společnost Silvergate Capital Corporation to uvedla ve středu. Akcie banky po středečním uzavření burz odepsaly 35 procent. Podnik utrpěl ztráty po dramatickém kolapsu kryptoburzy FTX, a je tak další z řady obětí turbulencí na krpytoměnovém trhu.

Přečíst článek

Vzhledem k absenci jiných právních rámců však budou pravidla EU nevyhnutelně sloužit jako mezinárodní normy, dokud nebude shoda na globálním standardu, uvedla vedoucí oddělení pro veřejné záležitosti v kryptoměnové společnosti Copper Eva Gustavssonová. „Právě teď pijeme z opravdové požární hadice regulačních návrhů, a to po celém světě,” řekla Gustavssonová. „Myslím, že by bylo nerealistické, kdyby si jakákoli firma myslela, že nebude muset poměrně rychle něco splňovat.”

Lákadlo pro institucionální investory

Klíčové jsou globální standardy a co největší harmonizace, uvedla Sarah Pritchardová, která má v britském Úřadu pro finanční etiku (FCA) na starosti dohled. Zastřešující orgán regulátorů cenných papírů IOSCO podle ní už brzy předloží návrhy globálních pravidel.

Gustavssonová z kryptoměnové firmy Copper věří, že díky shodě v regulaci vstoupí na trh s kryptoměnami více tradičních, tedy institucionálních investorů. A ti pak budou schopni trh dál rozvíjet

Ceny kryptoměn výrazně kolísají. Například nejznámější bitcoin se koncem roku 2021 dostal k 69 000 dolarům, tedy téměř 1,5 milionu korun, za kus, ale do roka byl pod 16 000 dolary. V dubnu pokořil hranici 30 000 dolarů,  současné době se jeho cena pohybuje kolem 28 000 dolarů, přibližně 595 000 korunr.

bitcoin, ilustrační foto

Jak z Česka udělat technologickou mocnost? Začněme třeba tím, že bitcoin budeme danit jako akcie

Dnes platí, že se musí danit zisk z každého prodeje kryptoměny, tedy ať už za ni člověk kupuje jinou kryptoměnu, nebo ji převádí do konvenčních peněz typu korun, eur či dolarů. Do daňového přiznání je pak třeba uvést všechny příjmy z kryptoměn a následně je zdanit sazbou ve výši patnácti procent. Není přitom jasné, proč se tento přístup liší například od srovnatelných akciových trhů. Zde platí takzvaný časový test, kdy je držitel akcie po třech letech od jejího nabytí od daně osvobozen.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Jak se udržet v kondici a vytvářet dlouhodobou hodnotu? Snaha udržovat se v souladu s nároky doby je hlavní téma aktuálního magazínu Newstream CLUB, který nyní vychází, s podtitulem VYJEDNEJTE SI SVŮJ ŽIVOT.

Proč se vyjednávání stává jednou z hlavních dovedností pro budoucí úspěch, vysvětlí přední český vyjednavač a titulkový muž Radim Pařík.

Na otázku ‚Jak zůstat relevantní i v dalších letech?‘ odpovídají i další osobnosti byznysu, showbyznysu, ale také medicíny. Například vyhlášená pohybová lékařka Karolína Velebová, která se stará o řadu vrcholových sportovců včetně olympioniků. Dědička kávového impéria Christina Meinl ukazuje na historii legendární firmy, jak důležité bylo pro její přežití a dlouhodobý úspěch ochota radikálně se změnit a začít znovu téměř od nuly. 

Partner Penta Investments Václav Jirků popisuje, jak důležitou roli bude hrát soukromý sektor ve zdravotní péči a sociálních službách.

O duševním zdraví, wellbeingu a o tom, jak jich dosahovat pomocí moderních technologií, hovoří Jiří Diblík, spolutvůrcem globálně úspěšné wellbeingové a mental health aplikace VOS Health.

Páté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Reklama

Související

Bitcoin je rekordně drahý

Kovanda: Bitcoin je rekordně drahý. Už i tradicionalista Trump uznal jeho legitimitu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme