Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nasdaq - informace o tématu

Září zůstává pro trhy historicky nešťastným obdobím, což se v letošním roce nemění

Týden tradera: Trhy rostou a Turci se konečně rozhoupali řešit hyperinflaci

I poslední předvánoční týden se nesl na vlně růstu akciových titulů, komodit a dluhopisů. Hlavní americký index S&P 500 se obchodoval poblíž mety 4800 bodů, technologický Nasdaq byl hnán vzhůru vlnou uzavřených krátkých pozic. Volatilita zůstává nízko.

Přečíst článek
Index S&P 500 vzrostl v pololetí o 16 procent

Americké akciové trhy letí vzhůru. Nasdaq si za pololetí připsal téměř 33 procent

V prvním pololetí se dařilo hlavně americkým akciovým trhům. Nejsledovanější akciový index S&P 500 vzrostl od začátku roku o více než 16 procent. Jeho výkonnost zastínil technologický index Nasdaq Composite, který si připsal téměř 33 procent, uvedl analytik společnosti Portu Lukáš Raška.

Přečíst článek
Americké burzy na ročním maximu. Investoři nevěří ve zvyšování sazeb.

Americké burzy na ročním maximu. Investoři nevěří ve zvyšování sazeb

Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek zpevnily, indexy S&P 500 a Nasdaq uzavřely poblíž 14měsíčních maxim. Investoři se na základě hospodářských statistik přiklání k tomu, že americká centrální banka (Fed) se blíží ke konci svého agresivního zvyšování úrokových sazeb.

Přečíst článek
Výrobce mikročipů Arm míří na burzu

Velká investiční příležitost? Na burzu míří výrobce čipů Arm. Zájem má Intel i další

Britská společnost Arm umí vyrábět kvalitní čipy, které jsou přímou konkurencí největších firem světa. Podle informací agentury Bloomberg nyní zamíří na americkou burzu Nasdaq, čímž namíchla britskou vládu. Arm chce vstupem na burzu získat až deset miliard dolarů, což by z jejího primárního úpisu činilo pravděpodobně největší IPO letošního roku.

Přečíst článek
Nasdaq chystá největší akvizici. Bude jí softwarová firma Adenza

Nasdaq chystá největší akvizici. Bude jí softwarová firma Adenza

Americká burzovní společnost Nasdaq převezme firmu Adenza, která se zaměřuje na software pro finanční podniky. Soukromé investiční společnosti Thoma Bravo za ni zaplatí 10,5 miliardy dolarů, v přepočtu 231 miliard korun, a to částečně v penězích a částečně v akciích. Pokud se dohodnutá transakce uskuteční podle plánu, bude podle listu The Wall Street Journal největší akvizicí v historii Nasdaqu.

Přečíst článek
První vyslání družic ze západní Evropy bylo neúspěšné. Raketa vypuštěná v noci na 10. ledna 2023 speciálně upraveným Boeingem 747 společnosti Virgin Orbit, který odstartoval z letiště u města Newquay v britském Cornwallu, kvůli anomálii nedosáhla oběžné dráhy.

Musk a SpaceX si může oddychnout. Bransonova vesmírná mise skončila neúspěchem, akcie padají

První pokus společnosti Virgin Orbit miliardáře Richarda Bransona vyslat do vesmíru satelity ze zemí mimo USA a první ze západní Evropy selhal. To znamená ránu pro Bransonovy ambice konkurovat na rychle rostoucím trhu komerčně vypouštěných satelitů. Akcie firmy na neúspěch zareagovaly propadem o dvacet procent, uvedl deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Mobileye

Intel vysílá strůjce robotických taxíků na burzu. Riskuje, doba tomu nepřeje

Intel jde do rizika. V čase, kdy růstové akcie dostávají na frak a rozruch okolo futuristických technologiích utichá tváří v tvář rostoucí inflaci a makroekonomickým obavám, vysílá svoji divizi Mobileye na burzu.

Přečíst článek
Wall Street, ilustrační foto

Černé úterý na americké burze. Akcie se zřítily kvůli zprávám o inflaci

Nejhůř se dařilo technologickým společnostem. Akcie softwarové firmy Microsoft například oslabily o 5,5 procenta, akcie technologické společnosti Apple klesly o téměř šest procent a akcie internetového obchodu Amazon se propadly o více než sedm procent.

Přečíst článek
Rýn

Týden Tradera: Americká ralley pokračuje, hrozba pro ekonomiku nyní leží na Rýně

Americká rallye pokračuje. Zlepšující se data o inflaci a další vlna uzavíraní „shortů“ vynesly americké indexy na nová několika týdenní maxima. Obavy z větších měnově politických zásahů Fedu jsou upozaděny a vše se zdá zalité sluncem. Z pohledu indexu S&P 500 jsme se dokonce vrátily nad úroveň 4200 bodů. A jaké byly hlavní události minulého týdne? Jak dopadla důležitá čísla o růstu cen z domácí ekonomiky nebo jaká čísla reportoval ČEZ?

Přečíst článek
Investora Michaela Burryho ztvárnil ve snímku Sázka na nejistotu herec Christian Bale

Předpověděl krizi v roce 2008. Řítí se na nás další hrozba, míní investor Michael Burry

Muž, který předpověděl splasknutí amerického nemovitostního trhu a o němž vznikl oscarový film Sázka na nejistotu, zveřejnil na Twitteru šifrovanou zprávu, kterou zanedlouho poté smazal. Podle agentury Bloomberg šlo o varování před dalším hlubokým pádem trhů.

Přečíst článek
Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin už víc jak měsíc roste. Co bude dál?

Pro největší kryptoměnu světa bude první prázdninový měsíc zřejmě tím nejrůstovějším za téměř dva roky. Po sedmi měsících vytrvalého hledání svého dna začal bitcoin před šesti týdny posilovat. Steroidového dopingu se mu dostalo od samotného Fedu, který tento týden signalizoval, že zvolní tempo utahování měnové politiky. Výhled na konec roku ale zůstává stále nejasný. Vyloučený není ani pokles kurzu bitcoinu o více než polovinu.

Přečíst článek
Reklama

News box

Evropská unie dnes poprvé uvalila 📜 sankce na radikální izraelské osadníky kvůli jejich útokům na Palestince na okupovaném Západním břehu. S odvoláním na diplomaty o tom informuje agentura DPA, podle níž členské státy sankce schválily v písemném řízení.
Německá vláda zvýší odhad letošního růstu ekonomiky na 0,3 procenta z dříve očekávaných 0,2 procenta, uvedl zdroj agentury Reuters. Pro příští rok vláda podle něj počítá, že hrubý domácí produkt (HDP) stoupne o procento. Očekávaná prognóza je součástí návrhu jarních projekcí vlády, které má ministr hospodářství Robert Habeck představit příští středu.
Dopravci v prvním čtvrtletí za mýtné 🚛 🚚 na českých silnicích zaplatili 4,01 miliardy korun, meziročně o 8,6 procenta více 📈. V samotném březnu stát na mýtném vybral 1,49 miliardy korun, což byl v meziročním srovnání růst o 9,5 procenta. Na výběr mýtného měly vliv zejména Velikonoce a nová emisní složka mýta zavedená od března, uvedla společnost CzechToll, která mýtný systém spravuje.
Apple odstranil ze svého čínského internetového obchodu App Store aplikace WhatsApp a Threads firmy Meta Platforms. Americké firmě to nařídila čínská vláda kvůli obavám o národní bezpečnost. S odkazem na sdělení Applu o tom informovala agentura Reuters. Podle firem Qimai a AppMagic, které se zabývají sledováním aplikací, dnes z obchodu zmizely i další dvě zahraniční aplikace pro zasílání zpráv - Telegram a Signal. Číst více

Novým ředitelem Správy Pražského hradu bude od soboty dosavadní šéf finančního odboru Kanceláře prezidenta republiky (KPR), ekonom Pavel Vyhnánek. Nahradí Vladimíra Sonntaga, který funkci zastával zhruba rok a rezignoval z osobních důvodů.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili šest lidí z kšeftování s městskými byty v jedné z brněnských městských částí. Podle závěrů vyšetřování šlo o získávání neoprávněného majetkového prospěchu při přidělování či směnách obecních bytů. Uvedl to mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.
Streamovací platformě Netflix 🎞 přibylo v prvním čtvrtletí 9,33 milionu předplatitelů, tedy téměř dvakrát více, než se čekalo. Firma ale očekává slabší růst tržeb než analytici. Její akcie proto nejprve po zveřejnění hospodářských výsledků přidaly zhruba tři procenta, ovšem následně čtyři procenta ztratily.
Ve středoíránské provincii Isfahán se dnes ráno ozvaly exploze 💥, podle íránských médií se jednalo o práci protivzdušné obrany. Írán pozastavil v některých částech země letištní provoz ✈, uvedla stanice CNN. Americká média s odvoláním na nejmenované americké představitele uvedla, že na zemi zaútočil Izrael. To zatím ani jedna ze stran nepotvrdila.

EU si posvítí na partnerství 🤝 Microsoftu s OpenAI. Investice Microsoftu 13 miliard dolarů (308,7 miliardy korun) do společnosti OpenAI by mohla čelit antimonopolnímu vyšetřování Evropské unie. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na obeznámené zdroje, podle nichž si regulační orgány k tomuto kroku připravují podklady.

Číst více
Za necelé dva dny od spuštění veřejné sbírky na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu vybrali její organizátoři na Slovensku více než 1,6 milionu eur (40,4 milionu korun). Původní cíl kampaně byl vysbírat milion eur. Vyplývá to z webu iniciativy Munice pro Ukrajinu.
Reklama
Reklama
Doporučujeme