Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

měny - informace o tématu

Proč je chyba hnát se za eurem, vysvětluje ekonom Kovanda

Koruna vůči euru za covidu a války reálně posílila o 20 procent, podle stoupenců přijetí eura je však prý slabá. Všechny země, které platí eurem, mají trvale vyšší nezaměstnanost než Česko i proto, že společná měna znemožňuje kurzové přizpůsobení ekonomiky, komentuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.  

Přečíst článek
Mobilní bankovnictví, ilustrační foto

Jak se vyhnout nevýhodným kurzům? Multiměnové účty umí platby i ve více jak 14 měnách

Přečíst článek

Koruna k euru nemůže než ztrácet, říká uznávaný obchodník na forexu

Přečíst článek

Zlato čeká sešup, shodli se profesionální brokeři na Global Investment Summitu

Přečíst článek

Rubl propadl na nejslabší úroveň za rok a půl. Nespasily ho ani vyšší ceny ropy

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Rusko prohrává na plné čáře válku s dolarem

Síla amerického dolaru drtí rubl, přestože je Kongres rozhádaný jako málokdy. V Kremlu se z rozhádaného Kongresu ani moc neradují, mají totiž bolehlav právě ze slabého rublu.

Přečíst článek
Investování není jen pro geeky. Stačí se řídit jednoduchým pravidlem a úspěch je zaručen

Investování není jen pro geeky. Stačí se řídit jednoduchým pravidlem a úspěch je zaručen

Investování se může zdát jako složitá disciplína plná velkého množství informací, dat, matematiky, účetnictví a emocí. Ale musí to tak opravdu být? ptá se investiční analytik z J&T Jakub Kudýn a rozvádí myšlenku, jak by vypadalo investiční portfolio, kdybychom k němu přistupovali jako bychom žili věčně.

Přečíst článek
Radomír Lapčík, zakladatel a člen představenstva Trinity Bank a holdingu SAB Finance

SAB Finance za pololetí vydělala přes 100 milionů

Společnost SAB Finance, která je jedním z největších zprostředkovatelů devizových obchodů v ČR, v pololetí vykázala zisk před zdaněním 100,1 milionu korun. Spolu s pololetními výsledky také oznámila, že akcionářům za druhé pololetí roku 2022 vyplatí na dividendách 140 milionů korun a zároveň avizovala úpis nových akcií, kterými zvýší vlastní kapitál o půl miliardy korun na dvě miliardy.

Přečíst článek
Tereza Jalůvková z J&T: Investoři do bitcoinu čekají na svou chvíli

Tereza Jalůvková z J&T: Investoři do bitcoinu čekají na svou chvíli

Od poloviny června opět přitáhlo dění kolem bitcoinu pozornost investorů na kryptoměny. Samotný bitcoin za měsíc a půl posílil o 20 procent, akcie kryptoměnové burzy Coinbase vyletěly přibližně o 50 procent. A GBTC, které investoři často používají jako alternativu k přímému vlastnictví bitcoinu, přidal 20 procent, upozorňuje makléřka J&T Banky Tereza Jalůvková.

Přečíst článek
České bankovky, ilustrační foto

Koruna má za sebou solidní první pololetí, porazila dolar, euro i švýcarský frank

Česká měna v první letošním pololetí podala solidní výkon, který by ji měl vydržet i ve druhé půli roku. Od ledna do června zpevnila vůči většině významnějších měn ve světě, a to včetně amerického dolaru, eura nebo švýcarského franku. Ztratila ale naopak vůči polskému zlotému nebo maďarskému forintu.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Koruna je opět při síle. I díky euroamerickým bankovním pádům

Koruna je opět plně při síle. Alespoň prozatím. Včera zpevnila vůči dolaru pod úroveň kursu 21,55, tedy na svoji vůbec nejsilnější úroveň od 22. února 2022. Česká měna je tak vůči té americké nejsilnější ještě od doby před zahájením ruské invaze na Ukrajinu. Sílí díky podpůrné rétorice České národní banky. A díky předpokladu světových trhů, že nedávné euroamerické bankovní pády a otřesy donutí centrální banky v čele s tou americkou ukončit utahování své měnové politiky dříve. Přičemž zároveň nebudou až tak závažné, aby vyvolaly hlubší recesi. Budou zkrátka „tak akorát“. Což je hodně optimistický, skoro až naivní, předpoklad.

Přečíst článek
České bankovky, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Aplaus pro korunu. Vůči euru posílila víc než švýcarský frank

Česká koruna od začátku ruské invaze na Ukrajinu posílila vůči euru více než švýcarský frank, který je v čase krizí považován za „bezpečný přístav“. Dnes je euro poprvé od srpna 2008 za méně než 23,50 koruny.

Přečíst článek
Kurz koruny vůči euru

Koruna je k euru nejsilnější za 15 let. Daří se i pražským akciím

Pražská burza ve čtvrtek uzavřela na nejvyšší hodnotě za téměř rok. Dařilo se i koruně. K euru je nejpevnější za téměř 15 let.

Přečíst článek
Svatý Václav, dvacetikoruna, česká koruna, Praha

Koruna drží silná. Vůči euru se dnes dostala na nejsilnější úroveň za 11 let

Koruna se v úterý dostala na nejsilnější úroveň k euru za více než 11 let. Obchodovala se za méně než 24,20 koruny za euro. Zpevnila i vůči dolaru.

Přečíst článek
Panika na kryptoměnovém trhu třetí den pokračuje, bitcoin klesne ke 13 tisícům dolarů

Panika na kryptoměnovém trhu třetí den pokračuje, bitcoin klesá ke 13 tisícům dolarů

Kryptoměny třetí den po sobě výrazně oslabují. Kryptoměnová burza Binance ve středu oznámila, že se rozhodla odstoupit od plánovaného převzetí rivala FTX. Ten se dostal do finančních problémů, což podkopává stabilitu celého trhu s kryptoměnami. Kauzou se podle zdrojů Reuters a agentury Bloomberg zabývají americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) a tamní ministerstvo spravedlnosti. Největší kryptoměna bitcoin se pokouší zotavit z dvouletého minima.

Přečíst článek
Reklama

News box

Provozní zisk německého výrobce luxusních vozů Porsche klesl v prvním čtvrtletí o 3️⃣0️⃣ procent na 1,28 miliardy eur (32,2 miliardy korun). Na vině byla obměna modelů a slabá poptávka v Číně. Firma to uvedla ve svém dnešním sdělení. Je to nejslabší výsledek od uvedení podniku na burzu v září 2022, napsala agentura Bloomberg.
Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě 6️⃣ miliard dolarů (přes 140 miliard korun), oznámil dnes americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu. Podle webu Politico ale doručování materiálu pravděpodobně potrvá delší dobu.
Investiční fond RedBird IMI, za kterým stojí mimo jiné emirát Abú Zabí, se chystá 🛑 stáhnout svou nabídku na převzetí britských novin The Daily Telegraph a časopisu The Spectator. Informoval o tom dnes list Financial Times (FT) s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Fond se k tomuto kroku podle zdrojů rozhodl po měsících jednání s britskou vládou, učinit by ho mohl již příští týden.
Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se Evropská unie naučila hodně o vzorcích chování Kremlu i ruského prezidenta 👴 Vladimira Putina a stala se tak ostražitější. V rozhovoru ke 20. výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie to uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
Pražská burza druhý týden v řadě oslabila. V uplynulém týdnu 📉 klesl index PX o 0,5 procenta na 1543,4 bodu. Nejvíce rostly akcie bankovní skupiny Erste, největší oslabení zaznamenala opět Pilulka. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX ztratil 0,6 procenta.
Kyjevská správa oznámila urgentní evakuaci dvou nemocnic v metropoli kvůli obavám z možných ruských 🚀 úderů na tato zdravotnická zařízení. Informovala o tom dnes ukrajinská média. Jedno z evakuovaných zařízení je podle úřadu dětská nemocnice.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) 👨 Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v pondělí vedení strany, že dostával malé balíčky a že žádné peníze nepřijímal. Dnes o tom informoval magazín Der Spiegel.
Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích 🛑 zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.
Bývalý rumunský prezident Ion Iliescu, který se stal hlavou státu po pádu Ceaušescova režimu na konci roku 1989, byl 👨‍⚖️ obviněn ze zločinů proti lidskosti. Stalo se tak v souvislosti s vyšetřováním potlačení protestů z června 1990, kdy zemřeli nejméně čtyři lidé, napsala agentura AFP. Obviněni byli i tehdejší premiér Petre Roman a šéf tajné služby Virgil Magureanu.
ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní 🏭 teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026. Novinářům to v Dětmarovicích řekli zástupci skupiny ČEZ. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme