Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stanislav Šulc: Černý čtvrtek Elona Muska. Ozvala se karma?

Stanislav Šulc: Černý čtvrtek Elona Muska. Ozvala se karma?
ČTK
Stanislav Šulc

Během jediného dne se bohatství Elona Muska propadlo o 13 miliard dolarů, tedy ještě o víc, než dokázal prošutrovat ministr financí Zbyněk Stanjura za první kvartál letošního roku. Ve čtvrtek 20. dubna tak Musk zjistil, že když se nedaří, tak se prostě nedaří.

Reklama

Největší dopad na majetek druhého nejbohatšího muže planety měl dramatický propad akcií Tesla. Výrobce elektromobilů zveřejnil výsledky za první čtvrtletí letošního roku, které nedosáhly očekávání analytiků. Výsledkem byl propad akcií o téměř deset procent.

Obří dopravní systém Starship od společnosti SpaceX odstartoval ke svému prvnímu testovacímu letu bez posádky, krátce nato však ve vzduchu explodoval.

Muskova obří raketa SpaceX po startu explodovala, ale firma o neúspěchu nemluví

Obří dopravní systém Starship od společnosti SpaceX odstartoval ke svému prvnímu testovacímu letu bez posádky, krátce nato však ve vzduchu explodoval poté, co se měla oddělit nosná raketa. SpaceX na Twitteru uvedl, že systém potkalo „rychlé neplánované rozložení” a že technici budou nyní vyhodnocovat data ve snaze naplánovat další zkoušku. Ta by podle zakladatele společnosti Elona Muska mohla přijít „za pár měsíců”.

Přečíst článek

„Právě akcie Tesly jsou hlavním zdrojem Muskova jmění ve výši 163,9 procenta. Jejich propad o desetinu se tak na jeho majetku podepsal snížením o 12,6 miliard dolarů,“ vypočítává Tom Maloney z agentury Bloomberg.

Ačkoli to zakladatele Tesly zcela jistě bolí, v kontextu letošního roku jej to tolik mrzet nemusí. Od začátku roku totiž cena akcii Tesly i navzdory aktuálnímu propadu vyrostla o 32 procent, Muskův majetek tak vyrostl o 27 miliard dolarů a nadále si drží post druhého nejbohatšího muže po Francouzi Bernardu Arnaultovi.

Twitter, který vlastní Elon Musk, se potýká s poklesem z příjmů z reklam. Chce proto tržby zvýšit prodejem uživatelských jmen.

Musk hrozí Microsoftu žalobou za vykrádání databáze Twitteru

Šéf americké společnosti Twitter Elon Musk pohrozil softwarové firmě Microsoft žalobou. Obviňuje ji, že používá data ze sociální sítě Twitter bez povolení. Musk to napsal ve středu na svůj twitterový účet.

Přečíst článek

Navíc propad zisků byl mimo jiné dán agresivní cenovou politikou Tesly, která se snaží v USA i na dalších trzích výrazně ovládnou trh. Konkurence z Číny však může pro Teslu být smrtící nejprve na obřím čínském trhu (pro Teslu jde o druhý nejdůležitější trh vůbec po USA), posléze však mohou čínské elektrovozy ovládnou také vybrané trhy v Evropě.

Konec vesmírných snů?

To však zdaleka nebyla jediná rána, která ve čtvrtek 20. dubna 2023 Muska zasáhla. Po odkladech se k nebi a dál konečně vydala nejsilnější raketa, kterou kdy SpaceX a lidstvo vyrobily. A po čtyřech minutách explodovala. Firma o tom mnoho nemluví, Musk údajně podle neveřejného interního dopisu citovaném Bloombergem poděkoval zaměstnancům a prohlásil, že je optimistický, co se pokroků tohoto programu týče.

První vyslání družic ze západní Evropy bylo neúspěšné. Raketa vypuštěná v noci na 10. ledna 2023 speciálně upraveným Boeingem 747 společnosti Virgin Orbit, který odstartoval z letiště u města Newquay v britském Cornwallu, kvůli anomálii nedosáhla oběžné dráhy.

Musk a SpaceX si může oddychnout. Bransonova vesmírná mise skončila neúspěchem, akcie padají

První pokus společnosti Virgin Orbit miliardáře Richarda Bransona vyslat do vesmíru satelity ze zemí mimo USA a první ze západní Evropy selhal. To znamená ránu pro Bransonovy ambice konkurovat na rychle rostoucím trhu komerčně vypouštěných satelitů. Akcie firmy na neúspěch zareagovaly propadem o dvacet procent, uvedl deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Nicméně jde o velkou ránu jeho vesmírným plánům. Ty jsou samozřejmě monstrózní a zahrnují vesmírnou turistiku k Měsíci, jak ji známe ze sci-fi filmů, nebo ambiciózní plán dovézt první astronauty na povrch Marsu. K tomu má SpaceX lukrativní smlouvy o dovážkách potřebného materiálu na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Nehody samozřejmě vesmírné programy provázely vždy, v době, kdy je však vedou komerční společnosti, to může vést k velmi drtivému odlivu investic. A podobné nehody mohou i zabránit dalšímu rozvoji. Což by byla škoda.

Modrý Twitter

No a konečně do třetice Muskových nepříjemností spojených s 20. dubnem: Twitter a modrý odznáček. Ten dlouhá léta měly twitterové účty, jež prošly určitou kontrolou důvěryhodnosti a kvality. Poté, co Musk tuto sociální síť koupil a zjistil, že na ní nelze příliš vydělávat, rozhodl se pro řadu opatření posilující ziskovost firmy. A platba osm dolarů měsíčně za možnost mít takový modrý odznáček byla jedním z těchto opatření.

Tesla zlevnila auta i v Evropě, Singapuru a v Izraeli. Platí to i pro Model Y.

Nejenom USA, Tesla zlevnila auta i v Evropě, Singapuru a v Izraeli

Americký výrobce elektromobilů Tesla snížil ceny svých aut v Evropě, Izraeli a Singapuru. Před týdnem firma zlevnila auta ve Spojených státech, od ledna už popáté. Díky slevám Tesla v prvním čtvrtletí zvýšila odbyt o čtyři procenta, investoři se ale obávají o ziskové marže, které jsou vysoko nad průměrem odvětví. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Přečíst článek

Toto nové pravidlo začalo platit právě včera. A samozřejmě celá řada majitelů těchto účtů se rozhodla nic neplatit. O odznáček přišel například účet papeže Františka, německého kancléře Olafa Scholze nebo zpěváků Justina Biebera a Beyoncé, napsal dnes server BBC News.  A například tuzemský zpravodajský influencer Filip Horký modrý odznáček již nyní také nemá. Vzhledem k tomu, že často šlo o velmi vlivné figury této sociální sítě a že tito lidé se kvůli změnám na Twitteru poměrně otevřeně snaží přejít na alternativní sociální sítě, především Telegram, může včerejšek znamenat jedno z dat, kdy Twitter začal ztrácet svou sílu a lesk.

Konec génia?

Čtvrtek 20. dubna pro Elona Muska nebyl zrovna nejlepším dnem v životě. Bude dobré sledovat, jak se s tím bude dál prát, možná toho je na něj moc, možná jej dohání karma. Ale možná to je jen dopad obratu globální ekonomiky.

Musk je totiž bytostný founder a rozjížděč projektů. Chová se impulzivně, někdy zbrkle. Investoři to milovali v minulé dekádě, kdy měli levné peníze a Muskovy projekty jim vydělávaly pohádkové peníze. Nyní jsou ale peníze drahé a Muskovy projekty je prodělávají. Elonu Muskovi tak reálně hrozí, že ztratí auru muže, který na co sáhne, to promění ve zlato. A to by pro něj byla ta největší tragédie.

Rok 2022 nebyl pro Elona Muska jen plný úspěchů.

Elon Musk: Z vizionáře vyvrhelem za pár měsíců

Mezi osobnostmi roku 2022 ční zakladatel Tesly a Space X Elon Musk. Rok 2022 v jeho podání však nebyl jen plný úspěchů, ačkoli právě automobilka Tesla reportovala jedny rekordní zisky za druhými.

Přečíst článek

Elon Musk varoval před umělou inteligencí. Ale spustí vlastního chatbota „hledajícího maximální pravdu“

Musk varoval před umělou inteligencí. Teď spustí vlastního chatbota „hledajícího maximální pravdu“

Miliardář Elon Musk spustí konkurenta chatovacího systému umělé inteligence ChatGPT, jeho TruthGPT vyzve rivaly od společností Microsoft a Google. Musk to řekl v pondělí v rozhovoru s americkou televizí Fox News, v němž mimo jiné kritizoval produkt konkurence.

Přečíst článek

Investor Gabriel Eichler v pořadu Jiný peníze.
video

Gabriel Eichler: V Kalifornii se nenadává, ale podniká. Teď ale start-upy přišly o investory

Pád Silicon Valley Bank a propad cen akci technologických firem a kryptoměnového trhu způsobily, že ze sektoru start-upů se i v Kalifornii odlily peníze pryč, říká investor Gabriel Eichler. Přesto je tam mentalita už zhruba sto let neopakovatelně podnikatelská.

Přečíst článek

Reklama

Související

Obal biografie Elona Muska z pera Waltera Isaacsona, vydaného v září 2023 nakladatelstvím Simon & Schuster

Biografie Elona Muska: Génius i démon, který zachraňuje svět – ale překáží mu v tom lidé

Přečíst článek
Mladý Elon Musk

Jak se stát milionářkou snadno a rychle. Muskova expřítelkyně prodala společné fotky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme