Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Musk varoval před umělou inteligencí. Teď spustí vlastního chatbota „hledajícího maximální pravdu“

Elon Musk varoval před umělou inteligencí. Ale spustí vlastního chatbota „hledajícího maximální pravdu“
ČTK / AP
 ČTK

Miliardář Elon Musk spustí konkurenta chatovacího systému umělé inteligence ChatGPT, jeho TruthGPT vyzve rivaly od společností Microsoft a Google. Musk to řekl v pondělí v rozhovoru s americkou televizí Fox News, v němž mimo jiné kritizoval produkt konkurence.

Reklama

Ředitel americké automobilky Tesla a vlastník internetové společnosti Twitter kritizoval společnost OpenAI. Ta vyvinula populární chatovací systém ChatGPT založený na umělé inteligenci (AI), který dokáže na základě jednoduchých dotazů generovat články, eseje, vtipy, ale i poezii, a zdarma ho zpřístupnila veřejnosti. Podporuje ji softwarový gigant Microsoft.

ChatGPT je „trénovaný ve lhaní“, tvrdí Musk

Podle Muska je její chatbot „trénovaný ve lhaní". Samotná OpenAI se nyní stala „uzavřeným zdrojem", ziskovou organizací úzce spojenou s Microsoftem, domnívá se Musk. Obvinil také spoluzakladatele Googlu Larryho Pagea, že nebere bezpečnost umělé inteligence vážně.

Jiří Hlavenka, investor a miliardář

Buzz kolem ChatGPT nechápeme, říká miliardář Hlavenka i třiadvacetiletý podnikatel

Brno a nadšení pro fajn lidi a nápady svedly dohromady dva investory dvou generací, kteří skrze Jinej fond podporují nadějné projekty. Spoluzakladatelé fondu, zkušený investiční matador a miliardář Jiří Hlavenka a ve své době vůbec nejmladší český podnikatel Jan Sláma, společně investovali do startupů v jejich nejranější fázi rozvoje desítky milionů korun. Jak dobře šlape tato synergie zkušeností a mladého elánu? Kde vidí investiční příležitosti? A proč se čeští startupisté oproti těm ze Západu drží víc při zemi, prozrazuje investorské duo v dalším díle seriálu Young Money Patrika Borýska.

Přečíst článek

Začnu něco, čemu říkám TruthGPT, neboli umělá inteligence hledající maximální pravdu, která se snaží pochopit povahu vesmíru,“ uvedl Musk v rozhovoru s Tuckerem Carlsonem z Fox News. „A myslím si, že tohle by mohla být nejlepší cesta k bezpečí v tom smyslu, že u AI, která se stará o pochopení vesmíru, je nepravděpodobné, že by zničila lidi, protože jsme zajímavou součástí vesmíru," řekl.

Musk podle zdrojů agentury Reuters láká specialisty na umělou inteligenci z Googlu, aby spustili start-up, který by konkuroval OpenAI. V březnu zaregistroval firmu s názvem X.AI, založenou v Nevadě. Firma uvádí Muska jako jediného ředitele a Jareda Birchalla, generálního ředitele Muskovy rodinné kanceláře, jako sekretáře.

Zastavte vývoj AI, vyzvala stovka expertů

V roce 2015 se Musk podílel na založení společnosti OpenAI, později však z její správní rady odešel. Minulý měsíc se připojil k výzvě stovky akademiků, expertů a podnikatelů požadující nejméně půlroční pozastavení vývoje nových modelů umělé inteligence s ohledem na „hluboká rizika pro společnost a lidstvo". Vývojáři by podle výzvy měli tuto pauzu využít ke společné práci na bezpečnostních pravidlech a také k vystupňování spolupráce se zákonodárci na silné regulaci odvětví.

Umělá inteligence vymaže stamiliony pracovních míst. Obávat by se měli hlavně úředníci

Umělá inteligence vymaže stamiliony pracovních míst. Bát by se měli úředníci, umělci a novináři

Umělá inteligence by mohla ve světě nahradit člověka na 300 milionech pracovních míst. Vyplývá to podle serveru BBC ze zprávy americké investiční banky Goldman Sachs. Ve Spojených státech a Evropě by umělá inteligence podle zprávy mohla zastat zhruba čtvrtinu pracovních úkolů, mohla by však rovněž vést k tvorbě nových pracovní míst a k růstu produktivity.

Přečíst článek

Nyní v rozhovoru na Fox News Musk varování před umělou inteligencí zopakoval a řekl, že „AI je nebezpečnější než, řekněme, špatně řízená konstrukce letadel nebo výrobní údržba nebo špatná výroba automobilů". Řekl také, že umělá inteligence má potenciál civilizační destrukce.

Super inteligentní AI dokáže neuvěřitelně dobře psát a potenciálně manipulovat veřejné mínění, uvedl šéf sociální sítě Twitter. O víkendu Musk tweetoval, že se setkal s bývalým americkým prezidentem Barackem Obamou, když byl v úřadě, a řekl mu, že je potřeba, aby Washington „podpořil regulaci AI".

Společnost Microsoft v lednu oznámila další mnohamiliardovou investici do OpenAI. Zesiluje tak konkurenci s Googlem a stupňuje závod o přilákání finančních prostředků pro rozvoj umělé inteligence v Silicon Valley, píše Reuters.

Zakladatel Microsoftu Bill Gares na snímku z 15. 2. 2023

Umělá inteligence je stejně zásadní jako počítače, internet a mobily, prohlásil Bill Gates

Sedmašedesátiletý průkopník osobních počítačů, zakladatel Microsoftu, miliardář a filantrop Bill Gates vysekl poklonu před nepřehlédnutelným trendem a fenoménem v technologiích, umělou inteligencí (AI). „Je to nejrevolučnější technologie, jakou jsem za poslední desetiletí viděl. Vývoj umělé inteligence je stejně zásadní jako vytvoření mikroprocesoru, osobního počítače, internetu a mobilního telefonu,“ napsal v úterý na svém blogu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kmotr umělé inteligence Hinton opustil Google a chce říkat pravdu. AI lze zneužít, varuje

Co když umělou inteligenci zneužije Putin? Kmotr AI Geoffrey Hinton opustil Google a teď chce varovat lidstvo

Přečíst článek
Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej zařadil po bok SpaceX.

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej hodnotou zařadil po bok SpaceX

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme