Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Musk a SpaceX si může oddychnout. Bransonova vesmírná mise skončila neúspěchem, akcie padají

První vyslání družic ze západní Evropy bylo neúspěšné. Raketa vypuštěná v noci na 10. ledna 2023 speciálně upraveným Boeingem 747 společnosti Virgin Orbit, který odstartoval z letiště u města Newquay v britském Cornwallu, kvůli anomálii nedosáhla oběžné dráhy.
ČTK / AP
Dušan Kütner

První pokus společnosti Virgin Orbit miliardáře Richarda Bransona vyslat do vesmíru satelity ze zemí mimo USA a první ze západní Evropy selhal. To znamená ránu pro Bransonovy ambice konkurovat na rychle rostoucím trhu komerčně vypouštěných satelitů. Akcie firmy na neúspěch zareagovaly propadem o dvacet procent, uvedl deník The Wall Street Journal.

Reklama

Akcie společnosti Virgin Orbit, kotované na newyorské burze Nasdaq, v pondělí po obchodování mimo pracovní dobu klesly o více než 20 procent poté, co společnost uvedla, že jistá „anomálie“ zabránila jejím satelitům dostat se na oběžnou dráhu, uvedl The Wall Street Journal.

Vesmírný teleskop Jamese Webba, který dokáže nahlédnout do nejhlubší historie vesmíru i pátrat po známkách možného života mimo Sluneční soustavu, dnes po mnoha odkladech opustil Zemi. Podle plánu ho ve 13:20 SEČ úspěšně vynesla z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně raketa Ariane 5.

Starty nových raket, dvě zatmění Slunce a možná i přistání na Měsíci. Co čeká astronautiku v roce 2023?

Loni vědce i nadšence astronautiky mimo jiné nadchly první úchvatné fotografie pořízené vesmírným teleskopem Jamese Webba (na snímku). Co se v dobývání kosmu očekává letos? Letošní rok bude v astronautice opět vzrušující, píše deník The New York Times.

Přečíst článek

Raketa nesla devět malých satelitů patřících mimo jiné vládním agenturám USA, Velké Británie a Ománu a společnostem včetně britské Horizon Technologies, polské SatRevolution a velšského vesmírného startupu Space Forge. Satelity nebylo možné obnovit, uvedla britská vesmírná agentura.

Neúspěch pro kosmické ambice Británie

Neúspěch je také ranou pro Británii, které se snažilo projektem posílit svou přítomnost v obchodně-kosmickém průmyslu. Start z Cornwallu v Anglii by znamenal vynesení prvního satelitu na oběžnou dráhu z britské půdy a odkudkoli ze západní Evropy. Británie v poslední době kvůli tomu buduje řadu menších kosmodromů a startovacích ramp po celé zemi, včetně jihozápadu, kde se pondělní mise uskutečnila.

SpaceX a její první civilní posádka ve vesmíru

Investoři Muskovi věří. Do SpaceX napumpovali dalších 750 milionů dolarů

Společnost SpaceX miliardáře Elona Muska získala v dalším investičním kole 750 milionů dolarů. Nová investice ocenila vesmírnou firmu na 137 miliard dolarů, uvedla CNBC.

Přečíst článek

Start – pojmenovaný podle hitu Rolling Stones „Start Me Up“ – byl první mezinárodní misí společnosti Virgin Orbit, která se snaží dokázat, že její nekonvenční strategie startu pomocí přepracovaného Boeingu Co. 747 k vyslání satelitů na oběžnou dráhu může být provozován po celém světě.

Mise měla ukázat, že její zařízení může operovat z jakéhokoli letiště na světě s přistávací dráhou dostatečně dlouhou na to, aby zvládla Boeing 747. Metoda startu ji odlišuje od většiny soupeřů, kteří využívají tradiční kosmodromy podporující vertikální starty, jako je SpaceX Elona Muska.

Byznys budoucnosti

Globální byznys s vynášením satelitů a dalšího zařízení má přitom velkou budoucnost. Velikost tohoto trhu dosáhla v roce 2022 podle zářijového odhadu analytiků Deutsche Bank zhruba osmi miliard dolarů. Banka předpokládá, že do roku 2030 vzroste na 35 miliard dolarů. Virgin Orbit je sesterská společnost Virgin Galactic, podniku pro vesmírnou turistiku, který také založil Branson.

Čína 24. července 2022 vyslala do vesmíru druhý ze tří modulů pro svou orbitální stanici Tchien-kung (Nebeský palác). Modul Wen-tchien (Hledání nebes) váží přes 20 tun a nemá na palubě astronauty.

VIDEO: Čína vypustila další modul, pomůže rozšířit kosmickou stanici o tři místa

Čína vyslala do vesmíru druhý ze tří modulů pro svou orbitální stanici Tchien-kung (Nebeský palác). Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na záběry čínské televize. Modul Wen-tchien (Hledání nebes), který váží přes 20 tun a nemá na palubě astronauty, vynesla v 08:22 středoevropského času raketa z kosmického střediska Wen-čchang na tropickém ostrově Chaj-nan.

Přečíst článek

Upravený letoun 747, přezdívaný Cosmic Girl, odstartoval ve 22 hodin místního času a pod levým křídlem nesl raketu Virgin Orbit's LauncherOne, která se od letadla oddělila nad Atlantickým oceánem u jihozápadního pobřeží Irska. Raketa se do vesmíru dostala něco málo přes hodinu po startu, ale krátce před půlnocí společnost na Twitteru uvedla, že pokus byl neúspěšný. Společnost uvedla, že „v určitém okamžiku během spouštění motoru druhého stupně rakety došlo k anomálii“, která vedla k předčasnému ukončení mise.

„Zdá se, že technická porucha nám zabránila dosáhnout oběžné dráhu," uvedl výkonný ředitel Virgin Orbit Dan Hart.  „Uvědomujeme si, že jsme nedokázali poskytnout našim zákazníkům službu, kterou si zaslouží," řekl Hart a dodal, že Virgin Orbit plánuje návrat na oběžnou dráhu, jakmile bude dokončeno úplné vyšetřování selhání mise.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Největší letošní úpis akcií. Čipová firma Arm byla ohodnocena na bilion a čtvrt

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme