Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Elon Musk: Z vizionáře vyvrhelem za pár měsíců

Rok 2022 nebyl pro Elona Muska jen plný úspěchů.
ČTK
Stanislav Šulc

Mezi osobnostmi roku 2022 ční zakladatel Tesly a Space X Elon Musk. Rok 2022 v jeho podání však nebyl jen plný úspěchů, ačkoli právě automobilka Tesla reportovala jedny rekordní zisky za druhými.

Reklama

Ještě teď máme v živé paměti infarktové finále mistrovství světa ve fotbale. Kouzelník předchozí generace Lionel Messi se popasoval s kouzelníkem nastupující generace Kylianem Mbappéem. První dal tři góly, druhý dokonce čtyři (když počítáme i zásahy v penaltovém rozstřelu). 

Elon Musk urovnal spory s Applem

Osobnosti roku 2022: Musk, Kellnerová i nový guvernér Michl

Kdo jsou osobnosti roku 2022? Redakce byznysového portálu newstream.cz sestavila seznam klíčových osobností, které letos pohnuly dějinami, čeřily vody a měnily naše životy. Zdaleka ne všechny tak činily v pozitivním slova smyslu. Zde je jedenáctka politiků, byznysmenů i zástupců zábavního průmyslu, kteří zanechali v kronice roku 2022 výrazné stopy. V průběhu celého týdne budeme postupně zveřejňovat profily jednotlivých figur.

Přečíst článek

A tomu všemu přímo v Kataru přihlížel další kouzelník. Elon Musk. Jeho fotografie ze stadionu zaplavovaly Twitter. Fotili si jej všichni sedící poblíž. A Musk jim pohotově mával, plácal si s mladšími diváky.

Účet Elona Muska patří k nejcennějším na Twitteru

Musk zkouší zatočit s konkurencí Twitteru. Smaže účty na ni odkazující

Americká internetová společnost Twitter odstraní ze své stejnojmenné platformy účty, které byly zřízeny jen za účelem propagace konkurenčních sítí.

Přečíst článek

Elon Musk je magnetem, přitahuje pozornost jako málokterý jiný byznysman v dějinách lidstva. Podobně jako Steve Jobs zejména v poslední fázi svého života také Musk umí ohnout realitu směrem, kterým si usmyslí. Ukázal to na elektromobilitě, kterou prosazoval od konce první dekády tohoto století. A která se stala dominantní vizí pro celý automobilový průmysl. 

Díky tomu je Tesla, vlastně minoritní výrobce aut, nejcennější automobilovou firmou světa.

Rekordní dodávky 

Právě Tesla je stále hlavním zdrojem Muskova bohatství. Překonala již fázi technologického start-upu, přehoupla se do provozního zisku. A v průběhu roku reportovala jedny rekordní dodávky i zisky za druhými

Nic na tom nemění ani problémy, kterým globální výrobci aut i spotřebitelé čelí. Tedy oslabení poptávky v Číně, nárůst cen energií v Evropě, rostoucí konkurence elektromobilů na celém světě. 

Šéf automobilky Tesla Elon Musk

Musk se již počtvrté zbavil akcií Tesly. Už jich prodal za za půl bilionu

Americký miliardář Elon Musk prodal téměř 22 milionu akcií výrobce elektromobilů Tesla za 3,58 miliardy dolarů (81,51 miliardy korun). Musk akcie prodal mezi 12. a 14. prosincem, v průměru za 165 dolarů za akcii, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Přesto akcie Tesly jen v prosinci odepsaly více než 200 miliard dolarů, což mimochodem odpovídá tržní kapitalizaci druhé nejdražší automobilky světa Toyotě. Za celý rok pak Tesla odepsala 70 procent hodnoty a nyní je její tržní kapitalizace necelých 400 miliard dolarů. 

Muskova hra s Twitterem 

Co za tím stojí? Tesla je investory stále vnímána jako technologická firma, jejíž hodnota na klesajícím trhu padá rychleji než akcie hodnotových firem. A trhy kvůli nejistotě spojené zejména s přetrvávající pandemií v Číně a také s válkou na Ukrajině padaly letos značně rychle. 

Tak to šlo rychle. Musk už hledá svého nástupce v čele Twitteru

Majitel a šéf americké internetové společnosti Twitter Elon Musk aktivně hledá nástupce, který by ho nahradil v čele firmy, píše server CNBC s odvoláním na své zdroje. Uživatelé Twitteru se v pondělí vyslovili pro Muskův odchod z funkce šéfa podniku. Musk, který anketu inicioval, slíbil, že se jejímu výsledku podřídí.

Přečíst článek

To je však jen půlka příběhu propadu hodnoty Tesly. Tou druhou půlkou je sám Elon Musk a jeho hrátky s Twitterem, který de facto lemovaly celý letošní rok. 

Vše začalo v polovině dubna, kdy Elon Musk oznámil záměr koupit sociální síť Twitter, a to za částku kolem 44 miliard dolarů. Majetek v té době nejbohatšího muže planety přitom přesahoval čtyřnásobek této částky, přesto Musk okamžitě zahájil také jednání o zapojení těžkých investorských vah, které by se nákupu zúčastnily. 

Ale také začala velká obranná fáze dosavadního vedení Twitteru, které spustilo obrannou akci proti nepřátelskému převzetí Muskem (nebo někým jiným). 

Bitva o Twitter 

Tím se rozpoutala doslova válka o Twitter, do níž byl zatažen i soud. Podstatou sporu se přitom stala cena. Po prvním šoku si totiž vedení Twitteru uvědomilo, že prodej sociální sítě vlastně možná není tak špatný nápad, zvláště pokud bude za cenu, kterou Musk slíbil. 

Na padajícím trhu však cena akcií začala klesat a Musk si uvědomil, že jím nabízená částka je více než štědrá. A začal dělat vše pro to, aby mohl z dealu vycouvat. Začal naznačovat, že vedení Twitteru zásadně nadsazuje počty uživatelů a ignoruje falešné, tzv. robotické účty. Soudně se začal dožadovat odkrytí skutečných čísel. 

A hodnota Twitteru tak razantně propadla, že se na soud obrátilo i vedení Twitteru, že Musk (v té době zhruba desetinový vlastník) cíleně podniká kroky na znehodnocení firmy. 

Nakonec nejspíš právníci vysvětlili Elonu Muskovi, že je na čase sáhnout do kapsy, vysypat 44 miliard dolarů a zkrátka se smířit s tím, že Twitter musí akvírovat, a to za původně nabízenou sumu. Protože jinak by zaplatil téměř stejné částky po prohrané soudní při a navíc by měl jen ostudu. Takhle má alespoň Twitter. 

Utržený miliardář 

Tím však letošní příběh nekončí. Musk začal hned první den po akvizici sociální sítě úřadovat v jejím ústředí. Vyhodil téměř všechny dosavadní manažery, ohlásil výrazné propouštění a všem řekl, že buď budou pořádně makat, nebo si mohou hledat práci jinde. Asi úplně nepočítal s tím, že si spousta lidí začne skutečně hledat práci jinde. 

A nebyla to jediná „prohra“, které Musk musel od akvizice Twitteru čelit. Další následovaly. Musk ohlásil zpoplatnění části služby, čímž řada významných uživatelů ohlásila přesun na jiné sítě, zejména Telegram nebo Mastodon (obě tyto sociální sítě za poslední měsíce hlásí výrazný nárůst uživatelů i přístupů). 

Svoboda slova? Ne tak úplně. Musk nechal zablokovat twitterové účty prominentních novinářů

Twitter zablokoval účty několika renomovaným novinářům, kteří se zabývali majitelem společnosti Elonem Muskem, upozornila stanice BBC. Mezi zablokovanými žurnalisty jsou mimo jiné redaktoři deníků The New York Times, The Washington Post nebo stanice CNN.

Přečíst článek

Dále Musk ohlásil, že vyhazuje veškeré kontrolory obsahu a chce vrátit do hry pozastavené účty kvůli „názorům“, a to včetně TheRealDonaldTrump. Americký exprezident však reagoval tím, že má vlastní sociální síť a Twitter ho už nezajímá.

Elon Musk přihlíží finále fotbalového mistrovství světa v Kataru. Foto: Profimedia.cz

A v neposlední řadě Musk sám začal „cenzurovat“ Twitter, když nechal znedostupnit například účet zveřejňující polohu jeho soukromého letadla. Takže najednou se ukázalo, že Muskovi nešlo o deklarovanou svobodu slova, ale o snahu přilákat kontroverzní osobnosti alt-right scény, které v posledních letech dostaly na Twitteru ban. 

Propad hodnoty majetku 

Celý rok tak Elon Musk bude uzavírat spíše s negativní bilancí. Skandály převážily pozitivní dopad jeho vizí. A projevuje se to také na jeho majetku. A to výrazně.

Elon Musk, šéf Tesly, slavnostně otevřel první evropskou továrnu automobilky nedaleko Berlína.

Elon Musk už není nejbohatší. Přeskočil ho král luxusu Arnault

Elon Musk už není nejbohatším člověkem na světě, píše server CNBC. Z čela dvou různých žebříčků miliardářů ho sesadil král luxusu Bernard Arnault, šéf módního impéria LVMH.

Přečíst článek

Do roku 2022 Musk vstupoval jako nejbohatší muž planety s majetkem přesahujícím 270 miliard dolarů. Kvůli prodejům akcií Tesly (aby měl na akvizici Twitteru), ale i kvůli propadu trhů a propadu hodnoty Twitteru, který přeplatil, nyní jeho majetek Bloomberg odhaduje na zhruba 145 miliard dolarů. Propad činí bezprecedentních 132 miliard dolarů. 

Musk tak v žebříčku miliardářů agentury Bloomberg spadl na druhou příčku a na vrcholu jej nahradil pan luxus a majitel módního impéria LVMH Bernard Arnault s majetkem 159 miliard. Pro pořádek: třetím je nejbohatší Asiat Gautam Adani s majetkem ve výši 110 miliard dolarů.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Americká Komise pro cenné papíry a burzy přitvrdila. Kvůli Muskovu převzetí Twitteru se obrátila na soud

Americká Komise pro cenné papíry a burzy přitvrdila. Kvůli Muskovu převzetí Twitteru se obrátila na soud

Přečíst článek
Obal biografie Elona Muska z pera Waltera Isaacsona, vydaného v září 2023 nakladatelstvím Simon & Schuster

Biografie Elona Muska: Génius i démon, který zachraňuje svět – ale překáží mu v tom lidé

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme