Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tesla rozpoutala cenovou válku. Teď v ní zřejmě bude muset dlouze bojovat

Elon Musk v továrně Tesly poblíž Berlína
ČTK
 ČTK

Tesla se rozhodla podpořit svůj prodej snížením cen. Tato sázka jí nevyšla úplně podle jejích představ. Rozpoutala cenovou válku zejména s čínskou konkurencí, v níž bude muset nejspíš pokračovat. Zlevní ještě tesly? Někteří analytici to vidí jako pravděpodobný scénář.

Reklama

Americký výrobce elektromobilů Tesla podle předběžných údajů zvýšil v prvním čtvrtletí odbyt na rekordních 422 875 vozů. Meziročně je to nárůst o 36 procent a proti předchozímu čtvrtletí o čtyři procenta. Analytici v anketě společnosti Refinitiv očekávali lepší výsledek, uvedla agentura Reuters. Naopak odhady analytiků podle agentury Bloomberg Tesla překonala.

Dodávky hlavních vozů Model 3/Model Y se proti předchozímu čtvrtletí zvýšily o šest procent. Dodávky dražších vozů Model X/Model S se však propadly o 38 procent.

Tesla v prvním čtvrtletí vyrobila 440 808 vozů, tedy více, než prodala. Automobilka zvýšila výrobu v nových továrnách v Texasu a v Německu. Obnovuje se také její výroba v Číně po omezeních způsobených pandemií nemoci covid-19.

Volkswagen a spol. mají velký problém: příliš levné tesly

Volkswagen včetně Škody a spol. mají velký problém: příliš levné tesly

Elon Musk sklízí plody své cílené práce z posledních deseti let. Automobilka Tesla se definitivně přehoupla z fáze nejistého start-upu do pozice dominantního dodavatele luxusních elektromobilů. Po sérii rekordních výsledků začíná diktovat podmínky na trhu celé mobility. A zejména pro německé vozy včetně Škody Auto to začíná být velký problém, míní

Přečíst článek

Tesla v lednu snížila celosvětově ceny svých vozů až o 20 procent poté, co za loňský rok nesplnila očekávání analytiků v dodávkách vozů. Slabší prodej, než se čekalo, zřejmě způsobila rostoucí konkurence a nepříznivé ekonomické vyhlídky. Tesla svým krokem ale rozpoutala tak cenovou válku, v níž řada čínských konkurentů, včetně automobilek BYD a Xpeng, učinila stejný krok, aby si v době slábnoucí poptávky ochránila svůj podíl na trhu. 

Někteří analytici očekávají, že Tesla může být tlačena k dalšímu snížení cen, protože mnoho automobilek rovněž zlevnilo a přetrvávají obavy z oslabení ekonomiky. Výhled také zhoršují dotace na elektromobily v USA, které u některých modelů mohou tento měsíc klesnout.

Akcie Tesly letos vzrostly o více než 68 procent díky naději, že automobilka vyhraje cenovou válku, kterou zahájila. Stále však zůstávají více než 50 procent pod svým maximem z listopadu 2021.

Tesla slíbila snížit výrobní náklady o polovinu, nové modely nepředstavila.

Čekání na novou Teslu se prodlužuje. Ale budeme mít deset modelů, slíbil Musk

Americký výrobce elektromobilů Tesla plánuje u budoucí generace svých vozů snížit náklady na montáž o polovinu. Oznámili to představitelé firmy na setkání s investory. Ředitel firmy Elon Musk však neprozradil, kdy představí tolik očekávaný dostupný elektromobil. Akcie společnosti proto po skončení setkání s investory klesaly.

Přečíst článek

Americká automobilka Tesla postaví závod ve městě Monterrey v mexickém státě Nuevo León.

Tesla se vydává do Mexika, v Monterrey postaví nový závod

Americká automobilka Tesla postaví závod ve městě Monterrey v mexickém státě Nuevo León. Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador o podmínkách výstavby v pondělí telefonicky hovořil s šéfem automobilky Elonem Muskem. Monterrey je průmyslovým centrem na severovýchodě Mexika.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme