Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Wall Street očekává ještě hlubší propad bitcoinu. Nevěří ani NFT

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala na nejnižší hodnotu od začátku roku.
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Tři pětiny investorů na Wall Street jsou přesvědčeny, že cena bitcoinu mnohem pravděpodobněji klesne pod 10 tisíc dolarů, než že vystoupá zpět nad 30 tisíc dolarů za virtuální minci. A skeptičtí jsou i k zejména uměleckému fenoménu NFT, vyplývá z průzkumu MLIV Pulse mezi tisícovkou investorů, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Podle 60 procent z 950 investorů z Wall Street, kteří se na začátku července zúčastnili nejnovějšího průzkumu MLIV Pulse, je pravděpodobnější, že se bitcoin propadne na 10 tisíc dolarů (zhruba 244 tisíc korun), než že se vrátí zpět na 30 tisíc. Čtyřicet procent míní, že to bude opačně. Výsledky průzkumu zveřejnila agentura Bloomberg v době, kdy bitcoin v pondělí ráno klesl o 2,4 procenta na 20 474 dolarů.

Bitcoin, ilustrační foto

Kolik aktuálně stojí bitcoin, ethereum, stablecoin, litecoin, „psí“ krypotoměny?

Cena kryptoměn se na rozdíl od akcií mění nejen ve dne, ale i v noci. Burza digitálních měn funguje stále. Jaká je aktuální cena vybraných kryptoměn? Najdete níže.

Přečíst článek

Výsledek podtrhuje, jak medvědími se investoři stali. Kryptoprůmyslem otřásli problémoví věřitelé, zhroucené digitální měny a ukončení politiky snadného vydělávání peněz v době pandemie, která rozdmýchala spekulativní šílenství na finančních trzích. 

Z kryptotrhu zmizely dva biliony dolarů

Bitcoin již ztratil více než dvě třetiny své hodnoty od doby, kdy v listopadu dosáhl rekordu ve výši téměř 69 tisíc dolarů. Podle údajů sestavených společností CoinGecko od konce minulého roku zmizely z tržní hodnoty kryptoměn zhruba dva biliony dolarů.

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala na nejnižší hodnotu od začátku roku.

Na čem závisí osud kdysi tak mocného bitcoinu? Nejen na plánech Fedu

Je čas nakupovat kryptoměny, nebo se ceny bitcoinu, etheru a dalších budou i další dny propadat? Pravděpodobnějším scénářem bude podle odborníků spíš další propad ceny. 

Přečíst článek

Retailoví investoři měli z kryptoměn větší obavy než jejich institucionální protějšci, přičemž téměř čtvrtina označila tuto třídu aktiv za „odpad". Profesionální investoři byli vůči digitálním aktivům otevřenější. Celkově však tento sektor zůstává polarizovaný: zatímco asi 26 procent z celkového počtu respondentů vyjádřilo silnou důvěru, že kryptoměny jsou budoucností financí, téměř pětina uvedla, že jsou bezcenné. 

Průzkum MLIV Pulse zkoumající vztah investorů z Wall Street ke kryptoměnám:

Zdroj: Bloomberg, MLIV Pulse průzkum

„Je velmi snadné se obávat právě teď, nejen u kryptoměn, ale obecně ve světě,“ řekl Jared Madfes, partner společnosti rizikového kapitálu Tribe Capital. Dodal, že očekávání dalšího poklesu bitcoinu odrážejí „vrozený strach lidí na trhu“.

Ethereum, ilustrační foto

Třetí letošní obří kryptoloupež. Hackeři z blockchainu vydolovali 100 milionů dolarů

Hackeři uloupili asi 100 milionů dolarů z takzvaného kryptoměnového mostu, čímž opět odhalili klíčovou zranitelnost v ekosystému digitálních aktiv. Letos je to již třetí podobná loupež, při kterých si hackeři přišli celkem na více než miliardu dolarů, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Krach dalších kryptoměn pravděpodobně vyvine opět tlak na vlády, aby zpřísnily regulaci tohoto odvětví. Takový dohled považuje většina respondentů za pozitivní, protože by mohl zvýšit důvěru a vést k širšímu přijetí mezi institucionálními a drobnými investory. Vládní zásahy pravděpodobně uvítají i spotřebitelé popálení kolapsem stablecoinu terraUSD a problémoví zprostředkovatelé jako Celsius Network a broker Voyager Digital. 

Centrální banky také zvažují vývoj vlastních digitálních měn pro použití v digitálních platbách. Neočekává se však, že by nedávné poklesy cen – ani potenciální krok ze strany centrálních bank – výrazně pozvedly průmysl tím, že sesadí z trůnu dva dominantní tokeny bitcoin a ether. Většina respondentů očekává, že jedna z těchto dvou zůstane hybnou silou za pět let, i když významný podíl vidí v klíčové roli digitálních měnách centrálních bank.

Kryptoměny v roce 2021

Krachuje bitcoin? V korunách oproti loňsku odepsal přes milion

Krachuje bitcoin? Cena jednoho bitcoinu se propadla pod psychologickou hranici 20 tisíc dolarů, poprvé od prosince 2020. V české měně za poslední půlrok odepsal přes milion korun, jako nikdy v historii, vyplývá z dat agentury Bloomberg.

Přečíst článek

Širší shoda panovala ohledně nezaměnitelných tokenů neboli NFT (non-fungible tokens). NFT se proslavily tím, že přitahovaly investory rozdávající miliony dolarů za obrázky opic během vrcholu kryptoboomu. Naprostá většina dotázaných je ale považuje pouze za umělecké projekty nebo symboly společenského statusu, pouze devět procent za investiční příležitost.

Kromě toho ti, kdo hledají další cenovou bublinu mezi aktivy, možná udělají dobře, když se poohlédnou jinde, protože spekulativní mánie jen zřídka zasáhne stejnou třídu aktiv dvakrát. Většina respondentů nakonec očekává, že příští velký boom nebude s kryptoměnami vůbec souviset, přičemž NFT, nová generace internetu známá jako web3 a další vývoj v oblasti blockchainu, mají nízké šance na spuštění dalšího šílenství.

„Příští finanční bublina je vždy něco jiného než ta poslední, takže v tomto má většina respondentů naprostou pravdu,” řekl hlavní tržní stratég společnosti Miller Tabak+Co Matt Maley.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Luxusní švýcarské hodinky Patek Philippe

Luxusní hodinky jsou nejlevnější za poslední dobu. Růst bitcoinu to brzy změní

Přečíst článek
Kryptoměna bitcoin

Lukáš Kovanda: Bitcoin za 100 tisíc dolarů začíná vypadat dosažitelně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme