Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Třetí letošní obří kryptoloupež. Hackeři z blockchainu vydolovali 100 milionů dolarů

Ethereum, ilustrační foto
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Hackeři uloupili asi 100 milionů dolarů z takzvaného kryptoměnového mostu, čímž opět odhalili klíčovou zranitelnost v ekosystému digitálních aktiv. Letos je to již třetí podobná loupež, při kterých si hackeři přišli celkem na více než miliardu dolarů, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Blockchain Harmony dnes oznámila, že ve čtvrtek došlo k hacknutí jejího mostu Horizon, který umožňuje lidem vyměňovat digitální mince mezi různými blockchainy. Počítačoví piráti odcizili sto milionů dolarů (asi 2,36 miliardy korun). Bezprostředně po útoku nebylo jasné, zda došlo k odcizení nějakých prostředků konkrétního uživatele. 

Pád bitcoinu. Kryptoměna se tento týden dostala na nejnižší hodnotu od začátku roku.

Na čem závisí osud kdysi tak mocného bitcoinu? Nejen na plánech Fedu

Je čas nakupovat kryptoměny, nebo se ceny bitcoinu, etheru a dalších budou i další dny propadat? Pravděpodobnějším scénářem bude podle odborníků spíš další propad ceny. 

Přečíst článek

„Začali jsme spolupracovat s národními úřady a forenzními specialisty na identifikaci viníka a získání ukradených finančních prostředků,“ uvedla společnost na Twitteru.

Většina kryptosvěta je rozdělena na dvě sítě – bitcoinovou a ethereovou. Vzhledem k tomu, že stále více kryptoměn je přijímáno obchodníky, ti požadují možnost bezproblémové vzájemné interakce mezi digitálními měnami. Projekty jako Harmony vyvíjejí platformy známé jako mosty, které mohou přijímat různé tokeny a plynule je přesouvat mezi různými blockchainy. 

Zranitelné mosty

Mosty jsou však vůči hackům obzvláště zranitelné, protože jejich technologie je složitá a často je provozují anonymní týmy. Způsob, jakým chrání finanční prostředky, je často nejasný. Důmyslní hackeři se na ně opakovaně zaměřili.  

Bitcoin, ilustrační foto

Kolik aktuálně stojí bitcoin, ethereum, stablecoin, litecoin, „psí“ krypotoměny?

Cena kryptoměn se na rozdíl od akcií mění nejen ve dne, ale i v noci. Burza digitálních měn funguje stále. Jaká je aktuální cena vybraných kryptoměn? Najdete níže.

Přečíst článek

Token One společnosti Harmony, který se používá k placení transakčních poplatků, získávání odměn nebo při hlasování o změnách na platformě, podle serveru CoinGecko za posledních 24 hodin klesl až o 12 procent. Základní blockchain Harmony podle svých webových stránek obsahuje tokeny za více než jednu miliardu dolarů.

Útok na Horizon, který nabízí převody mezi ethereem a Binance's Smart Chain, představuje třetí velký „bridge hack“ v tomto roce. V únoru hackeři ukradli více než 300 milionů dolarů z mostu Wormhole a o měsíc později následovala krádež 620 milionů dolarů z mostu Ronin, u níž vedou podle americké FBI stopy do Severní Koreje. 

Hackeři si přišli na více než miliardu

Výzkumník Chainalysis odhadl, že ještě před hacknutím Horizonu byla z kryptoměnových mostů ukradena více než jedna miliarda dolarů.

Bill Gates během Global Investment Summit v Londýně 19. října 2021

Gates: Do krypta investují jen blázni a ještě větší hlupáci

Fenomén kryptoměn a NFT je stoprocentně založen na teorii většího blázna, řekl miliardář a jejich vrchní odpůrce Bill Gates. Do komentáře se pustil v době, kdy zejména bitcoin zažívá velký propad své ceny.

Přečíst článek

V případě Horizonu se zdá, že ke krádeži došlo kvůli odcizení soukromého klíče,“ míní Xuxian Jiang, generální ředitel bezpečnostní firmy PeckShield, kterou Harmony kontaktovala s žádostí o podporu.

Most Horizon je řízen a zabezpečen čtyřmi peněženkami, řekl Jiang, a pro ověření a provedení transakce je vyžadována autentizace z alespoň dvou peněženek – každá je podpořena více podpisy. Při této příležitosti se útočníkovi podařilo získat soukromé informace potřebné pro přístup k těmto peněženkám a poté spustit transakce, které stáhly aktiva z mostu Horizon do externí peněženky, uvedl.

Čtvrteční útok na most Horizon následoval po zneužití souvisejícím s pěti uživatelskými peněženkami v síti Harmony v lednu, kdy společnost uvedla, že zloděj vysál 19,3 milionu tokenů One v hodnotě zhruba 5,8 milionu dolarů.

Kryptoměny v roce 2021

Krachuje bitcoin? V korunách oproti loňsku odepsal přes milion

Krachuje bitcoin? Cena jednoho bitcoinu se propadla pod psychologickou hranici 20 tisíc dolarů, poprvé od prosince 2020. V české měně za poslední půlrok odepsal přes milion korun, jako nikdy v historii, vyplývá z dat agentury Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bitcoin, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Zkáza bitcoinu nehrozí. Trh se jen pročistí od horlivých spekulantů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme