Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Panika, inflace, daně. Pád kryptoměn přináší výprodej kultovních CryptoPunks i dalších NFT

Damien Hirst The Currency
© Damien Hirst and Science Ltd, DACS 2021
Stanislav Šulc

Slavné série NFT jako CryptoPunks, Bored Ape Yacht Club nebo The Currency od Damiena Hirsta se v posledních dnech prodávají se značnou slevou. CryptoPunks se například po dlouhé době prodávají za méně než 100 tisíc dolarů, Hirst dokonce pod 10 tisíc dolarů. Důvod? Propad ceny kryptoměny ether, ale také inflace a sílící tlak na zdanění kryptoaktiv v evropských zemích. 

Reklama

Trh s kryptoměnami prožívá velmi komplikované období. Ceny nejslavnějších měn jako bitcoin či ether jsou oproti rekordním hladinám na polovičních hodnotách (ether ještě níž). Projekty jako Terra přinesly skandální ztráty v řádech miliard dolarů. 

Nedůvěra se tak začíná přelévat také do derivátů kryptoměn, mezi ty nejslavnější patří zejména nezaměnitelné digitální tokeny neboli NFT. Ty v posledním roce zaznamenaly ohromnou popularitu a ty nejúspěšnější se prodávaly za miliony dolarů. V posledních dnech se však i na tento trh dostavil negativní sentiment a dochází k velkému výprodeji za nízké ceny. 

Součástí prodeje sbírky rozvádějícího se páru Macklowových byl i obraz Andyho Warhola Blue Airmail Stamps, který byl prodán za 1,32 milionu dolarů.

Sotheby´s hlásí rekordní prodeje. Trh s uměním je na rozdíl od toho akciového neprůstřelný

Pouhé dva týdny stačily na to, aby se v jedné z nejvíce prestižních aukčních světa Sotheby´s prodalo umění za 2,5 miliardy dolarů (asi 58,7 miliardy korun). Rekordní týden přinesl jedenáct aukčních rekordů, z toho šest od ženských umělkyň. Značkou část ovšem tvoří výtěžek z druhé aukce rozvádějících se manželů Mackloweových ve výši téměř čtvrt miliardy dolarů. Trh s uměním je v době covidových opatření a protiruských sankcí omezujících ekonomiky světa neprůstřelná investice, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek

A problémy se nevyhnuly ani nejslavnějším NFT sériím, jako jsou CryptoPunks, Bored Ape Yacht Club či The Currency britského umělce Damiena Hirsta. 

Výrazné slevy 

Zatímco před několika týdny se CryptoPunks prodávaly za stovky tisíc i miliony dolarů (rekordní prodej měl hodnotu přes 15 milionů dolarů), v současnosti se jednotlivé tokeny této série prodávají za částky v řádu desítek tisíc dolarů. Podle údajů serveru Nonfungible.com činí momentálně průměrná cena za CryptoPunks v uplynulých 7 dnech 104 tisíce dolarů, což představuje mezitýdenní propad o 30 procent. Median by však byl podstatně nižší, většina prodejů je totiž pod 100 tisíc dolarů a průměrnou cenu nahoru tlačí tři výrazné prodeje unikátních „punků“ za 300 až 400 tisíc dolarů. 

CryptoPunk na Pražském hradě

Sotheby’s chystá unikátní aukci. Prodá kolekci 104 NFT CryptoPunks za miliony dolarů

Půjde o první aukční prodej svého druhu. Kolekce 104 digitálních originálů pochází z ucelené sbírky ustavené již v roce 2017. Jedná se navíc o prestižní sálovou aukci, nikoli jen webovou, jak bylo u NFT doposud zvykem.

Přečíst článek

Obdobný výprodej probíhá také na trhu se sérií Bored Ape Yacht Club, která vznikla loni a patří k nejpopulárnějším digitálním aktivům současnosti díky schopnosti tvůrců podporovat komunitu vlastníků (takzvaných holderů) nejrůznějšími dárky, ať už fyzickými (zejména oblečení a doplňky s logem BAYC), tak i digitálními, které se dále prodávají za tisíce dolarů. 

I BAYC však dochází ke značnému propadu ceny. Ještě před několika dny psal server DailyCoin, že průměrná cena tokenu z této série je 100 ether, tedy přibližně 205 tisíc dolarů, aktuálně to však je již pouze 90 ether, tedy zhruba 160 tisíc dolarů. 

A The Currency od Damiena Hirsta se prodává již pod 10 tisíc dolarů za kus, ačkoli krátce po vydání před necelým rokem jejich cena vystřelila v průměru až na sedminásobek. 

Panika, inflace a daně 

Co stojí za momentálním výprodejem a padajícím cenám? Hlavním důvodem přirozeně je propad celého kryptoměnového trhu, který táhne zejména snížení ceny bitcoinu a etheru. Ale důvodů je více. Dalším je inflace, která je již natolik výrazná a promlouvá do růstu cen tak, že pro mnohé může být držení těchto aktiv nesmyslné a raději je přetočí do reálných aktiv, která jsou v době vyšší inflace výhodnějšími investicemi (zejména nemovitosti). A konečně třetím důvodem může být rostoucí společenská poptávka po zdanění kryptoaktiv, která je aktuální zejména v Evropě. Portugalsko sice aktuálně odmítlo již druhý návrh zákona na zdanění kryptoaktiv a Německo schválilo pouze jednoroční časový test na kryptoinvestice. Ale na úrovni EU se chystá schválení MiCA (první regulace kryptoměn) a jednotlivé státy také přemýšlejí nad skutečným zdaněním krypta v různé podobě, ať už cestou České republiky, kde podléhá zdanění každý zisk 15procentní dani, nebo například slovinskou cestou, která chystá nejspíš 5procentní daň z obratu při prodeji kryptoaktiv. 

DailyCoin připomíná případ starý pár dní, kdy jeden token ze série Bored Ape Yacht Club byl prodán výrazně pod cenou asi za 200 dolarů (přitom šlo o velmi vzácný token s odhadovanou cenou více než 400 tisíc dolarů), přičemž pravděpodobný důvod takto nízké ceny byla právě snaha vyhnout se dani. 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

CryptoPunk na Pražském hradě

Sotheby’s chystá unikátní aukci. Prodá kolekci 104 NFT CryptoPunks za miliony dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme