Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Krachuje bitcoin? V korunách oproti loňsku odepsal přes milion

Kryptoměny v roce 2021
Pixabay
Lukáš Kovanda

Krachuje bitcoin? Cena jednoho bitcoinu se propadla pod psychologickou hranici 20 tisíc dolarů, poprvé od prosince 2020. V české měně za poslední půlrok odepsal přes milion korun, jako nikdy v historii, vyplývá z dat agentury Bloomberg.

Reklama

Přitom loni v listopadu se bitcoin, který představuje nejstarší a nejrozšířenější kryptoměnu světa, prodával za takřka 69 tisíc dolarů. Jedná se tak v absolutním vyjádření o bezprecedentní pokles jeho ceny. Vždyť bitcoin od to doby ztratil přes 70 procent své tehdejší hodnoty. V přepočtu do korun ztratil oproti loňskému listopadu více než milion korun své hodnoty. Zatímco loni v listopadu se prodával až za bezmála 1,5 milionu korun, dnes klesl v přepočtu až na 450 tisíc korun.

Za mohutným výprodejem bitcoinu je obecný odliv mezinárodních investorů z rizikových investic. Zvláště právě rizikové investice čelí obnovené vlně výprodejů v reakci na zveřejnění květnové inflace v USA. Její míra, 8,6 procenta, trhy šokovala. Jedná se o nejvyšší inflaci za 40 let.

Enormní růst cen dramaticky snižuje ekonomickou náladu Američanů, jež podle dat rovněž ze závěru minulého týdne klesla na minimum alespoň od roku 1978. Američanům náladu kazí právě vysoká inflace. Ta snižuje kupní sílu jejich úspor a příjmu, ale také zhoršuje vyhlídky investic třeba do akcií.

Bitcoin, ilustrační foto

Kolik aktuálně stojí bitcoin, ethereum, stablecoin, litecoin, „psí“ krypotoměny?

Cena kryptoměn se na rozdíl od akcií mění nejen ve dne, ale i v noci. Burza digitálních měn funguje stále. Jaká je aktuální cena vybraných kryptoměn? Najdete níže.

Přečíst článek

To proto, že americká centrální banka na ni bude muset reagovat ještě razantnějším zvyšováním své základní úrokové sazby, které nahlodává ziskovost většiny firem, tedy i ziskovost v přepočtu na akcii. V týdnu americká centrální banka zvýšila svoji základní úrokovou sazbu hned o 0,75 procentního bodu, nejvýrazněji od roku 1994.

V utahování měnové politiky zvyšováním sazeb bude v razantním tempu pokračovat i v dalších měsících letošního roku. Mezinárodní investoři se tak zbavují jak akcií, tak kryptoměn jako bitcoin, tak ovšem i dluhopisů. Rostou proto výnosy dluhopisů i zemí, jako jsou Spojené státy nebo Německo.

Dvouleté dluhopisy německé vlády tak v důsledku poprvé za více než deset let tento týden překonaly úroveň jednoho procenta. Americké dvouleté dluhopisy mají zase nejvyšší úrok dokonce od roku 2007. Investoři se zkrátka snaží svá portfolia přeskupovat tak, aby jim inflace vzala co možná nejméně kupní síly.

Pád bitcoinu. Kryptoměna se po roce a půl podívala pod 25 tisíc dolarů

Takhle nízko bitcoin už nebyl 18 měsíců. Je čas nakupovat? Spíš ne, míní tradeři

Začínají se rozrůstat řady investorů, podle nichž bitcoin může vyklesat až k hodnotě v jednotkách tisíc dolarů. Momentálně spadl pod hranici 24 tisíc dolarů, což je nejnižší cena bitcoinu za rok a půl. A padají také další kryptoměny v čele s etherem. Důvod? Odliv investic z rizikových aktiv kvůli hrozbě rostoucí inflace.

Přečíst článek

Současnou rapidní inflaci je totiž nesmírně těžké porazit, takže investoři se spokojují alespoň s minimalizací ztráty. Za takové situace se zbavují v prvé řadě rizikových aktiv, jako jsou kryptoměny. Nelze však předpokládat, že se trh kryptoměn zcela zhroutí.

Pokles cen kryptoměn nastává totiž z důvodu odlivu jen části investorů. Těch, kteří v kryptoměnách spatřují jen další rizikové aktivum, odpovídající zhruba libovolné technologické akcií. Investoři, kteří v kryptoměnách vidí možný základ nového, alternativního platebního a transakčního ekosystému, v nich převážně zůstanou, případně využijí nižších cen k „dokupování ve slevě“.   

Bill Gates během Global Investment Summit v Londýně 19. října 2021

Gates: Do krypta investují jen blázni a ještě větší hlupáci

Fenomén kryptoměn a NFT je stoprocentně založen na teorii většího blázna, řekl miliardář a jejich vrchní odpůrce Bill Gates. Do komentáře se pustil v době, kdy zejména bitcoin zažívá velký propad své ceny.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme