Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dominový efekt. Pád dvou kryptoměn způsobí zhroucení tisíců dalších

Bitcoin, ilustrační foto
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Nedávné zhroucení sesterských kryptoměn terraUSD a Luna ovlivní trh s digitálními měnami natolik, že se dá podle expertů z trhu očekávat, že v budoucnu podobný osud potká tisíce dalších, zejména menších kryptoměn. Na trhu jich přitom není málo – zhruba 19 tisíc, uvedl server CNBC.

Reklama

V současné době existuje přes 19 tisíc kryptoměn a desítky blockchainových platforem, které je spravují. Několik hráčů z kryptoměnového průmyslu míní, že po pádu stablecoinu terraUSD a Luny, který na trhu vyvolal šok, pravděpodobně zkolabuje tisíce digitálních tokenů a počet existujících blockchainů bude v nadcházejících letech také klesat, napsal server CNBC.

Dění kolem oněch sesterských kryptoměn vrhlo pozornost na tisíce dalších existujících kryptoměn a vyvolalo otázku, zda všechny přežijí. „Jedním z důsledků toho, co jsme viděli minulý týden při problému terraUSD, je, že jsme ve fázi, kdy je příliš mnoho blockchainů i tokenů. A to mate uživatele a přináší určitá rizika pro uživatele,“ řekl minulý týden CNBC na Světovém ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu generální ředitel Web3 Foundation Bertrand Perez.

Bitcoin, ilustrační foto

Kolik aktuálně stojí bitcoin, ethereum, stablecoin, litecoin, „psí“ krypotoměny?

Cena kryptoměn se na rozdíl od akcií mění nejen ve dne, ale i v noci. Burza digitálních měn funguje stále. Jaká je aktuální cena vybraných kryptoměn? Najdete níže.

Přečíst článek

„Stejně jako na začátku internetu bylo spoustu ´dotcom´ společností a mnohé z nich byly podvody a nepřinášely žádnou hodnotu – ale časem se vše vyčistilo. A nyní máme velmi užitečné a legitimní společnosti,“ dodal.

Většina krypto je prý odpad

Brad Garlinghouse, generální ředitel přeshraniční blockchainové platební společnosti Ripple, míní, že v budoucnu pravděpodobně zbude „tvrdé jádro“ kryptoměn. „Myslím, že vyvstává otázka, zda nyní potřebujeme 19 tisíc měn, nebo ne. Ve světě fiat peněz je třeba jen 180 měn,“ řekl Garlinghouse. Guggenheim Chief Investment Officer Scott Minerd minulý týden přilil další pesimismus, když prohlásil, že většina krypto je „odpad“ , ale že bitcoin a ethereum přežijí.

Kryptoměny

Krach na kryptotrhu je ozdravný. Slabší kusy odpadnou, tvrdí lídři blockchainu

Jsme na medvědím trhu. A to je dobře. Zní vzkaz lídrů světa kryptoměn ze švýcarského Davosu, píše CNBC.

Přečíst článek

Brett Harrison, generální ředitel kryptoměnové směnárny FTX US, řekl, že stovky v současnosti existujících platforem nepřežijí. „Když se zamyslíte nad blockchainy... za 10 let pravděpodobně zmizí stovky různých blockchainů. Zůstane několik jasných vítězů pro různé druhy aplikací,” řekl Harrison.

Pesimistické komentáře přicházejí v době, když je trh s kryptoměnami stále pod tlakem. Bitcoin je o více než 50 procent vzdálen od svého rekordního maxima, které dosáhl v listopadu, a plácá se kolem 30 tisíc dolarů. Mnohem níže, než jsou jejich historická maxima, je i mnoho dalších digitálních tokenů.

Bitcoin, ilustrační foto

Průlomový verdikt: Kryptoměny jsou věc, ne peníze, prodej se musí danit, rozhodl soud

Když prodáte bitcoin a dostanete za něj koruny, není takový zisk osvobozený od daně z příjmů fyzických osob. Konstatoval to Krajský soud v Brně, když ve dvou prakticky shodných případech posuzoval výjimku podle zákona o daních z příjmů. Ta se vztahuje na kurzový zisk vzniklý při směně peněz z účtu v cizí měně, uvedl server Peníze.cz. Jde o první rozsudky českých soudů k prodeji kryptoměn z hlediska daně z příjmů fyzických osob, zdůrazňuje Zuzana Setunská, daňová poradkyně Deloitte Advisory.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bitcoin, ilustrační foto

Ještě před rokem to vypadalo na pořádnou krypto zimu. Bitcoin a spol. jsou ale už zase v kurzu

Přečíst článek
Nová unijní regulace kryptoaktiv favorizuje molochy na úkor inovátorů

Lukáš Kovanda: Nová unijní regulace kryptoaktiv favorizuje molochy na úkor inovátorů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme