Reklama

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu
iStock
Věra Tůmová

Zatímco jedna velká banka sazbu svého spořicího účtu v září snižuje téměř na půlku, při nesplnění podmínek na zvýhodněnou sazbu, jiná velká zase vyrazila atakovat šestiprocentní sazbu. Tu ostatně nabízí v Česku stále několik dalších bank. Složité hry s podmínkami pro výhodné úročení a na garance úrokové sazby tak pokračují. Podívejte se, které banky aktuálně nabízejí na spořicích účtech nejvyšší úrok.

Reklama

Žebříčku nejvýše úročených spořicích účtů něochvějně už řadu týdnů dominuje v Česku slovenská Všeobecná úverová banka (VÚB). Její sazbu 6,15 procenta zatím žádná jiná tuzemská banka netrumfla a nevypadá to ani, že by se k tomu nějaká z bank momentálně chystala. Jedná se ale o zahraniční banku, takže musíte překonat několik složitějších podmínek, abyste na takto úročené peníze u ní vůbec dosáhli. Otázka je, s jakou sazbou pak přijde na přelomu roku na trh nová Partners Banka, která před pár dny získala bankovní licenci od ČNB

Druhou nejlepší sazbu 6,08 procent nabízí Trinity Bank. Tato sazba platí v rámci marketingové akce na podporu šesti nově otevřených poboček banky v roce 2022 a je platná pouze při osobní návštěvě a zřízení účtu na dané pobočce banky. Třetí bankou, která má sazbu nad šesti procenty je s 6,01 procentní sazbou Max banka.

Šestiprocentní sazbu si pak drží také UniCredit Bank, ale s několika podmínkami, abyste dosáhlo na úročení touto sazbou. Duo Profit od ČSOB pak nabízí velmi překombinované podmínky pro sazbu šest procent a to jen v případě investování a termínovaného účtu na šest měsíců, u spořicího účtu má sazbu pouze 4,5 včetně povinnosti investování. Do šestiprocentní elity ale nově přibyl spořicí účet další banky. 

Jedna sazba klesá a jiná stoupá

Se začátkem září přichází na trh s akční šestiprocentní sazbou ke svému spořicímu účtu Komerční banka. Tato sazba na nové účty sjednané přes novou mobilní aplikaci se vztahuje na období od začátku září do konce prosince 2023. Banka avizuje měsíční připisování úroků a bonusů a možnost založení až 10 spořicích obálek ke spoření na různé cíle. Úrokovou sazbu šest procent získáte, když si budete na spořicí účet měsíčně posílat alespoň 100 korun. 

První velkou bankou, která v září přistupuje ke snižování sazby spořicího účtu je od půlky září ČSOB. U svého spořicího účtu Spoření s bonusem snížuje sazbu o více jak polovinu dosavadní pětiprocentní sazby. A ta bude platit pro všechny klienty, kteří nesplní žádnou z podmínek banky pro získání lepší sazby. Na garantovanou sazbu pět procent pro vklady do 250 tisíc korun od 16. září dosáhnou jen ti, kteří splní tři podmínky. První z nich je mít sjednaný v ČSOB spořicí účet s názvem Spoření s bonusem. Za první takový účet bude automaticky sazba 2,30 procent. Další je využívání mobilní aplikace pro chytré mobily ČSOB Smart. Za to banka bude poskytovat 3,30 procenta, tedy jen téměř polovinu nejlepší sazby na trhu (6,15 procent), kterou má slovenská Všeobecná úvěrová banka (VÚB). Od půlky září pak ČSOB nastavuje ještě jednu podmínku a to povinnou platbu kartou. Klient musí svou kreditní či debetní kartou od ČSOB zaplatit minimálně pětkrát a nepočítá se za takovou platbu dobíjení kreditu, předplacené služby ani výběry či vklady do bankomatu nebo prostřednictvím služby Cash-back.

V polovině loňského roku zvedla ČNB základní, takzvanou repo sazbu, na sedm procent, což je nejvíce od roku 1999. Touto sazbou se úročí peníze, které si komerční banky u ČNB ukládají. Experti původně odhadovali, že sazba půjde do konce roku 2022 nahoru ještě více, to se ale vloni nestalo a nedošlo k tomu ani po více jak půl roce v letošním roce.

Nejlepší bankovní spořicí účty v Česku tedy klientům nabízí stále jen sazbu kolem šesti procent a jen tak dále to asi nahoru nepůjde, spíše to vypadá na opačný trend v podzimních měsících. Banky nejspíš půjdou se sazbami dolů nebo alespoň zkrátí dobu, po kterou svoji sazbu budou garantovat. Vyplývá to ze sazebníků vybraných bank, kde už jsou ohlašovány jiné podmínky sazeb od podzimu. Úroková sazba vyhlašovaná ČNB zůstala i po posledním jednání stále na sedmi procentech.  

Přehled spořicích účtů bank v Česku (k 11. 9. 2023):

 
banka název účtu

sazba

podmínky a limity pro poskytnutí sazby

Všeobecná úvěrová banka (VÚB)

Spoření bez limitů

6,15 %

Výše vkladu není pro tuto sazbu omezená a nejsou ani žádné další podmínky. Jedná se ale o zahraniční banku, resp.pobočku slovenské banky. Z toho pak vyplývají i další daňové povinnosti.  

 Trinity Bank  Spořicí účet k novému účtu - akce

6,08 %

Vkladový účet, který je možné sjednat jen na vybraných 6 pobočkách při osobní návštěvě. 

Max Banka

 Spořicí účet

6,01 %

Bez podmínek a bez horního limitu, tedy na celý zůstatek. Platí pro stávající i nové klienty.

Komerční banka

 

 Spořicí účet

6,00

%

Klienti si musí nejprve stáhnout novou aplikaci KB+ a v ní si sjednat běžný účet v jednom z nabízených tarifů, následně získají za pravidelné spoření (minimálně 100 korun) až 6 % akční bonusové úročení na spořicím účtu. Sazba platí do výše úspor 200 tisíc korun. 

Klienti s dřívějšími účty, kteří dosud nemají tuto verzi internetového bankovnictví k dispozici,nemají ani možnost si tento spořicí účet zatím sjednat. Noví klienti toto internetové bankovnictví získají se sjednáním účtu.

UniCreditBank

Spořicí účet

6,00 %

Jedná se o marketingovou akci pro nové klienty, kteří si zřídí v bance běžný účet. Akce platí jen pro nové účty založené v období 1.8. - 31.12. 2023. Úroková sazba 6 % platí až do limitu 2.000 000 Kč, k účtům START, OPEN nebo TOP. Tyto balíčky obsahují 2 účty – běžný a spořicí účet. Bonusovou sazbu získáte po splnění podmínky provedení 3 plateb debetní kartou, kterou máte vydanou ke svému běžnému účtu START, OPEN anebo TOP

Trinity Bank

Výhoda +,

v rámci marketingové akce

Dobrý klient

5,68 %

Vkladový účet bez výpovědní doby vkladu. Lze sjednat osobně i online. Nabídka sazby platí pro všechny nové vklady na nově založené účty až do výše 500 tisíc korun a je garantována bankou do konce roku 2023. Nad půlmilionový limit jen 4,08 %. 

Banka Creditas

Spořicí účet

5,60 %

Spořicí účet + se sazbou 5,6 % p.a. pro vklady až do výše 500 000 Kč. Vklady nad tuto hranici budou úročeny a to sazbou 3,1 % p.a. Lze sjednat online.

FIO Banka

Fio konto

5,50 %

 Sazba platí v pásmu do 200 000 Kč. Lze založit i online přímo v internetovém bankovnictví či smartbankingu. K tomuto účtu banka vydává i platební kartu Visa nebo Mastercard.

mBank

mSpoření

5,50 %

Klient si musí v bance založit běžný účet (zdarma) a vybrat si, který typ spoření ze čtyř variant mu vyhovuje. Až do výše celkového vkladu 800 000 Kč, může založit až osm cílů po 100 tisícikorunovém limitu a může si vybrat, zda své úspory chce spořit pevnou, procentuální či zaokrouhlenou částkou z provedených plateb.

Moneta Money Bank

Spoření, Spoříto G

5,30 %

Platí pro nové i stávající klienty, kteří si ale musí také založit nový spořicí účet. Sazba je garantovaná do zůstatku jednoho milionu korun a do 30.12.2023.

J&T Banka 

Spořicí účet 

5,25 %

Minimální vklad milion Kč pro nové klienty a pro stávající klienty s vklady milion či 100tisícovou investicí. Minimální zůstatek na účtu je jeden milion korun.

Raiffeisenbank

Spořicí účet HIT PLUS

5,2 %

Úročeno touto sazbou do 500 tisíc Kč + nutné minimálně 3x měsíčně zaplatit kartou. Bonusový úrok banka posílá až koncem dalšího měsíce. Pro Exkluzivní a Prémiový účet platí specifické podmínky.

AirBank

Spořicí účet

5,00 %

Do 250 000 Kč sazba 5 %, od 250 tisíc do 500 tisíc sazba 4 % , lze založit až 10 spořicích obálek. Nutné 5x měsíčně zaplatit kartou.

ČSOB

Spoření s bonusem Smart

5,00 %

Vedení zdarma bez podmínek. Spořicí účet je třeba založit vzdáleně přes internetové bankovnictví nebo aplikaci smartbanking v mobilu. Sazba garantovaná do 15. 9. 2023 a do 250 tisíc korun dle pravidel akce. Od 16.9. musí klienti splnit 3 podmínky, aby jim tato sazba zůstala zachována, jinak jim klesne úročení na základní sazbu 2,30 %.

K vyhodnocení splnění podmínek za měsíc srpen 2023, dojde 16.září 2023, bonusová sazba pak bude poskytnuta do 5. října 2023.

Česká spořitelna

Spoření České spořitelny – s investováním

Spoření Premier

5,00 %

Dlouhodobě, zvýhodněná sazba při investování minimálně 300 Kč měsíčně. Zvýhodněná sazba je jen pro vybrané účty – Plus, Erste Premier, Erste Private Banking – a podle jejich typu pak i platí maximální strop pro spoření s touto sazbou (200 tisíc, 400 tisíc a milion Kč).

ČSOB    

Duo Profit - spojeno s investováním

4,50 %

Kombinace investice se spořicím účtem, podmínkou je stejně vysoká investice do produktů ČSOB jako vklad. Investice od 30 tisíc korun.

Klient získá zvýhodněnou sazbu, když si na pobočce ČSOB sjedná ČSOB Duo Profit a ve stejný den založí jeho investiční i spořící část a podá pokyn k nákupu podílových listů alespoň jednoho z podílových fondů ČSOB anebo uzavře smlouvu o investičním životním pojištění Maximal Invest, a zároveň si založí spořící účet Duo Profit.Odměnou je zvýhodněná úroková sazba ve výši 4,5 % p. a. na Spořicí části ČSOB Duo Profit, přičemž ta platí vždy na 1 rok.

FIO banka

Fio spořicí účet  

4,00 %

Neomezená výše vkladu. Lze založit i online přímo v internetovém bankovnictví či smartbankingu.

mBank

 eMax Plus 

4,00 %

Sazba platí až do limitu dvou milionů Kč. Lze založit až čtyři spořicí účty, každý do limitu 500 tisíc Kč. Bez výpovědní lhůty.

Česká spořitelna 

Spoření České spořitelny

Spoření Premier  

4,00 %

Dlouhodobě, základní sazba bez nutnosti investování. Zvýhodněná sazba je jen pro vybrané účty – Plus, Erste Premier, Erste Private Banking – a podle jejich typu pak i platí maximální strop pro spoření s touto sazbou (200 tisíc, 400 tisíc, milion Kč).

Hello bank

   

 Z rozhodnutí mateřské společnosti BNP Paribas Personal Finance od 3. 4. 2023 přestali otevírat nové spořicí účty. Stávajícím klientům všechny Hello spořicí účty postupně ukončuje.

zdroj: webové stránky bank

Jaké zhodnocení slibují termínované vklady v listopadu?

Jaké zhodnocení slibují termínované vklady v listopadu? Tady je přehled

Téměř všechny banky u nás už peníze na termínovaných vkladech úročí sazbou mezi pěti a šesti procenty. Na současnou inflaci to sice nestačí, ale je to rozumnější než nechat volné prostředky na běžném účtu bez jakéhokoliv zhodnocení. K získání lepší sazby není potřeba obvykle splnit ani mnoho podmínek. Pro lepší orientaci na trhu přinášíme proto přehled těch nejvyšších sazeb, které banky na svých termínovaných vkladech nabízí před koncem roku 2022.

Přečíst článek

Přichází čas hodnotových akcií

Letos nejde vydělat na ničem. Akciové fondy ztratily devět procent

Většina podílových fondů letos přes říjnové a listopadové zlepšení výkonnosti stále prodělává. Akciové fondy ztratily do konce listopadu téměř devět procent procent, dluhopisové fondy více než procento a smíšené fondy skoro šest procent. Vyplývá to z Partners indexu podílových fondů za listopad.

Přečíst článek

Vše o inflaci čtěte zde

Poznámka redakce: zakladatel nynější Trinity Bank Radomír Lapčík je také investorem serveru newstream.cz

chalupa, ilustrační foto

Češi se začali zbavovat chat a chalup. Někde už ceny začaly klesat

Češi se pomalu a jistě zbavují chat a chalup. A ceny rekreačních nemovitostí na to začínají reagovat. Zlevňují hlavně ty v méně atraktivních lokalitách a s nějakým hendikepem, mírný pokles cen se ale očekává i u těch atraktivnějších v turisticky oblíbených destinacích.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

První velká banka snižuje sazbu spořicího účtu. Při nesplnění podmínek úročí jen za půlku

První velká banka snižuje sazbu spořicího účtu. Při nesplnění podmínek úročí jen za půlku

Přečíst článek

Úroky u „spořáků“ už nenápadně klesají. Větší změny v úročení vkladů chystají banky v březnu

Přečíst článek

A je to tady! Šestiprocentní úročení spořicích účtů mizí. Největší banky srazí sazby i o víc než polovinu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme