Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: spořicí účty

Spořící účty – která banka vám dá aktuálně nejlepší úrok?

AKTUALIZOVÁNO - Nejlepší letní spořicí účty bank začínají stále ještě pětkou

Reakce bank se dala čekat a také to experti avizovali. ČNB v posledních červnových dnech překvapivě snížila na svém úrokovém zasedání sazby na 4,75 procenta. Většina tuzemských bank pak vzápětí od 1.července zase snížila sazby na svých spořicích účtech. Podívejte se na náš letní aktualizovaný přehled sazeb bankovních spořicích účtů, kde vám dají ještě stále alespoň pět procent a na jak dlouho.

Přečíst článek

Jak nepřijít o své peníze na účtu při ztrátě partnera

Přečíst článek
Martin Kujal z J&T Investiční společnosti

Martin Kujal: Dluhopisy dál ponesou více než jejich vkladové alternativy

Přečíst článek
Spořiví Češi. Na důchod si odkládá většina z nich

Na důchod si odkládá většina Čechů. Jenže spoří často neefektivně, tvrdí průzkum

Nad rámec povinných odvodů do klasického státního důchodového systému si spoří 65 procent Čechů. Nejčastěji si odkládají do 2000 korun měsíčně, často na spořicích účtech nebo termínovaných vkladech, uvedl průzkum společnosti OVB Allfinanz mezi tisícovkou respondentů.

Přečíst článek

Nejlepší sazby na termínovaných účtech už byly. A klesat budou dál

S tím, jak klesají sazby na spořicích účtech, snižují banky pochopitelně i sazby na termínovaných vkladech. Zatímco šestkovou sazbu na spořicím účtu máte ještě šanci získat v několika bankách, na termínovaném vkladu to je téměř nemožné. Má ji jen jedna banka a s podmínkou investice. Nejlepší sazby tedy začínají pětkou, častěji spíš čtyřkou. Podívejte se, na kterých termínovaných účtech nyní zhodnotíte své peníze nejvíce.

Přečíst článek

Sazbu začínající šestkou má u spořicího účtu už jen trojice bank. Bez složitých podmínek to jsou jen dvě

Na březnové snížení úrokových sazeb ČNB na 5,75 procenta už stihla zareagovat i část bank, a to mírným snížením sazeb u spořicích účtů. Zatím sice ještě nedošlo k úplně masivnímu sešupu, ale trend poklesu je až na výjimky jasný. Jedinou bankou, která šla proti trendu a sazbu naopak zvedla, je Trinity Bank se 6,31 procenta. Sazbu spořicího účtu se šestkou už pak mají jen dvě další banky. Stále více bank si ovšem začíná klást více a více podmínek pro poskytnutí lepší sazby na spořicím účtu. Kdo podmínky nedodrží, má zhodnocení úspor mnohde úplně mizivé.

Přečíst článek
Mobilní bankovnictví, ilustrační foto

Trinity Bank zvýšila úrok u spořicího účtu. Mezi tuzemskými bankami je výjimkou

Pokles úrokových sazeb ČNB zohledňují tuzemské bankovní domy ve svých spořicích produktech. Některé snížily základní sazby či upravily podmínky pro jejich poskytnutí. Ne však Trinity Bank, která naopak úrok na spořicím účtu zvyšuje. Nově u vkladů do 250 tisíc nabízí bezkonkurenčních 6,31 procenta.

Přečíst článek

Spořák se sazbou přes šest procent a na podzim i hypotéky. Partners Banka startuje

Ve středu 6. března oficiálně rozjíždí svůj bankovní byznys v Česku Partners Banka. Finanční skupina Partners ji chystala už od loňského srpna, kdy získala bankovní licenci ČNB. Ještě v březnu bude banka pro klienty Partners, neklienty bude banka nabírat až od 1. dubna. Nová banka cílí na jednotlivce, páry i rodiny a jen letos plánuje získat minimálně 100 tisíc klientů. Do roku 2030 jich pak chce mít už milion, jak novinářům oznámil šéf skupiny Petr Borkovec. Mezi prvními produkty banky, které je ode dneška možné sjednávat, je i spořicí účet se sazbou přes 6 procent.

Přečíst článek
Radomír Lapčík

Přes šest procent. Trinity Bank úročí i vyšší vklady bezkonkurenční sazbou

Velcí spořílci, kteří drží hotovost do výše 10 milionů korun na spořicím účtu u Trinity Bank, dostanou nově úrok 6,08 procenta ročně. Vklady do 250 tisíc jsou jim úročeny na trhu bezkonkurenční sazbou 6,3 procenta.

Přečíst článek

S DIP už ve čtyřech bankách investují první tisíce klientů

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) už proniká do nabídek tuzemských bank, investičních makléřů a do myslí zkušených i novopečených investorů. Jedná se o produkt zvýhodňující ty, kteří si spoří na stáří. Novinka platí od letošního 1. ledna. Oslovili jsme proto všechny čtyři banky a dvě vybrané investiční společnosti, které už DIP klientům nabízí, jak to u nich funguje a na co se musíte připravit, pokud si u nich budete DIP chtít sjednat.

Přečíst článek
Eurové úspory se dají zhodnotit i na spořicím účtu v Česku. Jen ale v jedné bance

Eurové úspory se dají zhodnotit i na spořicím účtu v Česku. Ale jen v jedné bance

Sazby cizoměnových spořicích účtů nejsou v Česku zrovna hitparádou velkého zhodnocení. Až na jednu výjimku vám zhodnotí úspory v eurech téměř nulou. O něco lepší šanci na zhodnocení poskytují spíš termínované vklady v eurech a dalších měnách, které ale zase blokují peníze po řadu týdnů. Podívejte se na náš přehled, kde vám úspory v eurech a dolarech zhodnotí nejlépe a kde úročit úspory úplně banka přestala.

Přečíst článek

Banky po rozhodnutí ČNB neotálejí a snižují úroky na spořicích účtech

Pokles úrokových sazeb centrální banky začínají zohledňovat i banky ve svých spořicích produktech. Některé z nich základní sazby snížily či upravily podmínky pro jejich poskytnutí. Nejvyšší sazby bank na spořicích účtech stále lehce převyšují šest procent. Vyplývá to z analýzy společnosti Portu. Česká národní banka ve čtvrtek rozhodla o snížení základní sazby o půl bodu na 6,25 procenta, koncem prosince ji snížila o čtvrt bodu.

Přečíst článek

Úroky u „spořáků“ už nenápadně klesají. Větší změny v úročení vkladů chystají banky v březnu

České bankovní domy začaly se snižováním úročení u spořicích účtů od druhé poloviny ledna a docela nenápadně. Sazby tiše tu a tam klesají o desetinky a v cenících probíhají hry s nastavením základních a bonusových sazeb. Kdo si chce být jistý, jakou sazbu dostane, musí čas od času nahlédnout do sazebníků bank nebo sledovat aktualizaci ve svém mobilním bankovnictví. Poklesy se obvykle příliš hlasitě neoznamují. Stále tu je ale možnost získat úročení úspor začínající šestkou.

Přečíst článek
Spořící prasátko (ilustrační foto)

Zjistěte, které spořicí účty nabízejí nejatraktivnější úrokovou sazbu.

Spořicí účty jsou specializované účty pro klienty bank, kteří chtějí své peníze zhodnocovat více než na běžných účtech, a přitom je mít kdykoliv k dispozici. Tyto účty mají proto vždy vyšší úrokové sazby než běžné účty, na které chodí lidem výplata, důchody nebo jiné příjmy. Spořicí účty, které zpravidla fungují také jako dostupná finanční rezerva pro domácnosti, by díky vyššímu úročení měly alespoň částečně chránit uložené peníze před jejich znehodnocováním inflací. 

Běžné účty také mívají téměř nulové zhodnocení a peníze na nich jsou „dostupnější“ pro případné podvodníky prostřednictvím platební karty. Ke spořicím účtům se platební karty z principu obvykle proto nevydávají. 

Vedle spořicích účtů mívají dlouhodobě výhodnější úrokové sazby také účty pro děti a pro mladé. Dalším bankovním produktem, který pomáhá ke zhodnocování peněz, jsou termínované vklady. Ty se od spořicích účtů odlišují vyšším úročením a dostupností uložených peněz. Zatímco ze spořicího účtu si můžete peníze vybrat kdykoliv, u termínovaného účtu máte stanovenou výpovědní dobu. Ta může být nejen v řádu dnů, ale i týdnů a měsíců.

Zvýhodněné úročení spořicích účtů bývá ale omezeno výší uložených úspor a platí tak jen do určité sumy, tedy například do 200 tisíc Kč. Sumy nad bankou stanovený limit pro zvýhodněnou úrokovou sazbu spořicího účtu jsou pak úročeny výrazně nižší sazbou. Obvykle také platí, že zvýhodněný spořicí účet může mít každý klient v dané bance jen jeden. Nepsaným pravidlem dále je, že čím vyšší úrok banka ke spořicímu účtu nabízí, tím zpravidla stanovuje více podmínek pro získání zvýhodněné sazby pro uložené peníze. 

Pro zvýšení motivace klientů ke spoření na spořicích účtech, nabízejí bankovní domy časově omezené akce s vyšší sazbou, s finančním příspěvkem od banky nebo s jiným zajímavým bonusem. Tyto akční nabídky ke spořicím účtům bývají nastavené pro nové i stávající klienty, aby banky motivovaly klienty k ukládání volných peněz. 

Úroková sazba spořicích účtů se odvíjí od vyhlašované sazby České národní banky (ČNB), každá banka si ale výši pro konkrétní typ spořicího účtu stanovuje sama. 

Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme