Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Vše o: spořicí účty

Spořící účty – která banka vám dá aktuálně nejlepší úrok?

Nejlepší sazby na termínovaných účtech už byly. A klesat budou dál

S tím, jak klesají sazby na spořicích účtech, snižují banky pochopitelně i sazby na termínovaných vkladech. Zatímco šestkovou sazbu na spořicím účtu máte ještě šanci získat v několika bankách, na termínovaném vkladu to je téměř nemožné. Má ji jen jedna banka a s podmínkou investice. Nejlepší sazby tedy začínají pětkou, častěji spíš čtyřkou. Podívejte se, na kterých termínovaných účtech nyní zhodnotíte své peníze nejvíce.

Přečíst článek

Sazbu začínající šestkou má u spořicího účtu už jen trojice bank. Bez složitých podmínek to jsou jen dvě

Přečíst článek

Trinity Bank zvýšila úrok u spořicího účtu. Mezi tuzemskými bankami je výjimkou

Přečíst článek

Spořák se sazbou přes šest procent a na podzim i hypotéky. Partners Banka startuje

Přečíst článek

S DIP už ve čtyřech bankách investují první tisíce klientů

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) už proniká do nabídek tuzemských bank, investičních makléřů a do myslí zkušených i novopečených investorů. Jedná se o produkt zvýhodňující ty, kteří si spoří na stáří. Novinka platí od letošního 1. ledna. Oslovili jsme proto všechny čtyři banky a dvě vybrané investiční společnosti, které už DIP klientům nabízí, jak to u nich funguje a na co se musíte připravit, pokud si u nich budete DIP chtít sjednat.

Přečíst článek
Eurové úspory se dají zhodnotit i na spořicím účtu v Česku. Jen ale v jedné bance

Eurové úspory se dají zhodnotit i na spořicím účtu v Česku. Ale jen v jedné bance

Sazby cizoměnových spořicích účtů nejsou v Česku zrovna hitparádou velkého zhodnocení. Až na jednu výjimku vám zhodnotí úspory v eurech téměř nulou. O něco lepší šanci na zhodnocení poskytují spíš termínované vklady v eurech a dalších měnách, které ale zase blokují peníze po řadu týdnů. Podívejte se na náš přehled, kde vám úspory v eurech a dolarech zhodnotí nejlépe a kde úročit úspory úplně banka přestala.

Přečíst článek

Banky po rozhodnutí ČNB neotálejí a snižují úroky na spořicích účtech

Pokles úrokových sazeb centrální banky začínají zohledňovat i banky ve svých spořicích produktech. Některé z nich základní sazby snížily či upravily podmínky pro jejich poskytnutí. Nejvyšší sazby bank na spořicích účtech stále lehce převyšují šest procent. Vyplývá to z analýzy společnosti Portu. Česká národní banka ve čtvrtek rozhodla o snížení základní sazby o půl bodu na 6,25 procenta, koncem prosince ji snížila o čtvrt bodu.

Přečíst článek

Úroky u „spořáků“ už nenápadně klesají. Větší změny v úročení vkladů chystají banky v březnu

České bankovní domy začaly se snižováním úročení u spořicích účtů od druhé poloviny ledna a docela nenápadně. Sazby tiše tu a tam klesají o desetinky a v cenících probíhají hry s nastavením základních a bonusových sazeb. Kdo si chce být jistý, jakou sazbu dostane, musí čas od času nahlédnout do sazebníků bank nebo sledovat aktualizaci ve svém mobilním bankovnictví. Poklesy se obvykle příliš hlasitě neoznamují. Stále tu je ale možnost získat úročení úspor začínající šestkou.

Přečíst článek

A je to tady! Šestiprocentní úročení spořicích účtů mizí. Největší banky srazí sazby i o víc než polovinu

Trend snižování sazeb na spořicích účtech začíná nabývat jasných obrysů. To se ostatně po prosincovém snížení sazby v ČNB i čekalo. Zatímco Airbank teď slavnostně avizuje zvyšování sazby na svém spořicím účtu na šestku, ostatní banky už začínají mířit opačným směrem a potichu sazby snižují. Sazby u největších bank spadnou do měsíce dokonce až na polovinu. Víme, ve kterých bankách máte ještě šanci získat 6procentní úrok a kde už sazby poklesly a spadnou ještě více.

Přečíst článek
Trinity Bank, Radomír Lapčík

Trinity Bank nově úročí vklady bezkonkurenční sazbou 6,28 procenta

Trinity Bank nově nabízí spořicí účet s úrokovou sazbou 6,28 procenta ročně, která je podle sdělení banky nejvyšší na trhu. To potvrzuje i nezávislé srovnání spořicích účtů provedené Newstreamem.

Přečíst článek

Srovnání spořicích účtů. Kde vám ještě stále dají úrok nad šest procent

Pokles úrokových sazeb u spořicích účtů je v Česku už na obzoru. Zatím se objevil v sazebníku jen dvou bank, ostatní slibují garance pro své sazby ještě minimálně na několik následujících týdnů. Je ale zřejmé, že jakmile sníží sazby ČNB, úročení spořicích účtů, které se od nich odvíjí, bude okamžitě následovat. Podle experta České spořitelny Davida Navrátila se tak stane v horizontu týdnů, nejpozději začátkem roku 2024. Nejvyšší sazbu 6,28 procenta na spořicím účtu nově nabízí v tuto chvíli jen jedna jediná banka - Trinity Bank.

Přečíst článek

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Zatímco jedna velká banka sazbu svého spořicího účtu v září snižuje téměř na půlku, při nesplnění podmínek na zvýhodněnou sazbu, jiná velká zase vyrazila atakovat šestiprocentní sazbu. Tu ostatně nabízí v Česku stále několik dalších bank. Složité hry s podmínkami pro výhodné úročení a na garance úrokové sazby tak pokračují. Podívejte se, které banky aktuálně nabízejí na spořicích účtech nejvyšší úrok.

Přečíst článek
První velká banka snižuje sazbu spořicího účtu. Při nesplnění podmínek úročí jen za půlku

První velká banka snižuje sazbu spořicího účtu. Při nesplnění podmínek úročí jen za půlku

Spořicí účty jsou v létě v ospalém módu a většinou se s nimi nic moc zajímavého neděje. Změny sazeb a podmínek tuzemské banky obvykle oznamují ještě před letními prázdninami, pokud nějaké změny na léto vůbec plánují. Oznámení ČSOB, jedné z největších tuzemských bank, o snížení sazeb spořicího účtu krátce po prázdninách, je tak první vlaštovkou, která už možná avizuje podzimní trendy. Ten hlavní trend je pro většinu bank ale stále stejný. Je jím lov na nové klienty, což přiznávají mezi řádky mluvčí většiny bank. 

Přečíst článek
Výběr z bankomatu, ilustrační foto

Kde ještě hledat úspory? Co třeba bankovní služby

Vysoká inflace a téměř stagnující příjmy nás nutní k hledání úspor i tam, kde jsme se prozatím příliš nerozhlíželi. A bankovnictví je jedním z těchto míst. Možná už máte ušetřeno na energiích, vodě, streamovacích službách, nakupujete jen podle online letáků, ale doposud jste si nesesumírovali poplatky, které vám pravidelně strhává banka. Mohou to být i stokoruny měsíčně!

Přečíst článek
Spořící prasátko (ilustrační foto)

Zjistěte, které spořicí účty nabízejí nejatraktivnější úrokovou sazbu.

Spořicí účty jsou specializované účty pro klienty bank, kteří chtějí své peníze zhodnocovat více než na běžných účtech, a přitom je mít kdykoliv k dispozici. Tyto účty mají proto vždy vyšší úrokové sazby než běžné účty, na které chodí lidem výplata, důchody nebo jiné příjmy. Spořicí účty, které zpravidla fungují také jako dostupná finanční rezerva pro domácnosti, by díky vyššímu úročení měly alespoň částečně chránit uložené peníze před jejich znehodnocováním inflací. 

Běžné účty také mívají téměř nulové zhodnocení a peníze na nich jsou „dostupnější“ pro případné podvodníky prostřednictvím platební karty. Ke spořicím účtům se platební karty z principu obvykle proto nevydávají. 

Vedle spořicích účtů mívají dlouhodobě výhodnější úrokové sazby také účty pro děti a pro mladé. Dalším bankovním produktem, který pomáhá ke zhodnocování peněz, jsou termínované vklady. Ty se od spořicích účtů odlišují vyšším úročením a dostupností uložených peněz. Zatímco ze spořicího účtu si můžete peníze vybrat kdykoliv, u termínovaného účtu máte stanovenou výpovědní dobu. Ta může být nejen v řádu dnů, ale i týdnů a měsíců.

Zvýhodněné úročení spořicích účtů bývá ale omezeno výší uložených úspor a platí tak jen do určité sumy, tedy například do 200 tisíc Kč. Sumy nad bankou stanovený limit pro zvýhodněnou úrokovou sazbu spořicího účtu jsou pak úročeny výrazně nižší sazbou. Obvykle také platí, že zvýhodněný spořicí účet může mít každý klient v dané bance jen jeden. Nepsaným pravidlem dále je, že čím vyšší úrok banka ke spořicímu účtu nabízí, tím zpravidla stanovuje více podmínek pro získání zvýhodněné sazby pro uložené peníze. 

Pro zvýšení motivace klientů ke spoření na spořicích účtech, nabízejí bankovní domy časově omezené akce s vyšší sazbou, s finančním příspěvkem od banky nebo s jiným zajímavým bonusem. Tyto akční nabídky ke spořicím účtům bývají nastavené pro nové i stávající klienty, aby banky motivovaly klienty k ukládání volných peněz. 

Úroková sazba spořicích účtů se odvíjí od vyhlašované sazby České národní banky (ČNB), každá banka si ale výši pro konkrétní typ spořicího účtu stanovuje sama. 

Reklama

News box

U kryptoměny bitcoin ₿ se v noci na dnešek uskutečnil další halving, tedy snížení odměny pro těžaře bitcoinů na polovinu. Tento krok přichází každé zhruba čtyři roky, v minulosti se po něm cena bitcoinu zvyšovala. Cílem halvingu je zpomalení tempa tvorby nových bitcoinů..
Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou letu a zkušební odpal nové protiletadlové střely. Informovala o tom severokorejská oficiální tisková agentura KCNA.

Hrubý domácí produkt Ruska by se měl v letošním roce zvýšit stejným tempem jako loni, kdy vzrostl o 3,6 procenta. Předpověděl to podle agentury Reuters ruský ministr financí Anton Siluanov. "Veřejný dluh zůstává na udržitelně nízké úrovni kolem 15 procent HDP, rozpočtový deficit činí zhruba jedno procento HDP a očekává se, že tempo hospodářského růstu bude na stejné úrovni jako v roce 2023, což je 3,6 procenta," uvedl Siluanov.

Reklama
Reklama
Doporučujeme