Reklama
Vše o: spořicí účty

Spořící účty – která banka vám dá aktuálně nejlepší úrok?

Spořák se sazbou přes šest procent a na podzim i hypotéky. Partners Banka startuje

Ve středu 6. března oficiálně rozjíždí svůj bankovní byznys v Česku Partners Banka. Finanční skupina Partners ji chystala už od loňského srpna, kdy získala bankovní licenci ČNB. Ještě v březnu bude banka pro klienty Partners, neklienty bude banka nabírat až od 1. dubna. Nová banka cílí na jednotlivce, páry i rodiny a jen letos plánuje získat minimálně 100 tisíc klientů. Do roku 2030 jich pak chce mít už milion, jak novinářům oznámil šéf skupiny Petr Borkovec. Mezi prvními produkty banky, které je ode dneška možné sjednávat, je i spořicí účet se sazbou přes 6 procent.

Přečíst článek

Eurové úspory se dají zhodnotit i na spořicím účtu v Česku. Ale jen v jedné bance

Přečíst článek

Úroky u „spořáků“ už nenápadně klesají. Větší změny v úročení vkladů chystají banky v březnu

České bankovní domy začaly se snižováním úročení u spořicích účtů od druhé poloviny ledna a docela nenápadně. Sazby tiše tu a tam klesají o desetinky a v cenících probíhají hry s nastavením základních a bonusových sazeb. Kdo si chce být jistý, jakou sazbu dostane, musí čas od času nahlédnout do sazebníků bank nebo sledovat aktualizaci ve svém mobilním bankovnictví. Poklesy se obvykle příliš hlasitě neoznamují. Stále tu je ale možnost získat úročení úspor začínající šestkou.

Přečíst článek

A je to tady! Šestiprocentní úročení spořicích účtů mizí. Největší banky srazí sazby i o víc než polovinu

Trend snižování sazeb na spořicích účtech začíná nabývat jasných obrysů. To se ostatně po prosincovém snížení sazby v ČNB i čekalo. Zatímco Airbank teď slavnostně avizuje zvyšování sazby na svém spořicím účtu na šestku, ostatní banky už začínají mířit opačným směrem a potichu sazby snižují. Sazby u největších bank spadnou do měsíce dokonce až na polovinu. Víme, ve kterých bankách máte ještě šanci získat 6procentní úrok a kde už sazby poklesly a spadnou ještě více.

Přečíst článek
Trinity Bank, Radomír Lapčík

Trinity Bank nově úročí vklady bezkonkurenční sazbou 6,28 procenta

Trinity Bank nově nabízí spořicí účet s úrokovou sazbou 6,28 procenta ročně, která je podle sdělení banky nejvyšší na trhu. To potvrzuje i nezávislé srovnání spořicích účtů provedené Newstreamem.

Přečíst článek

Srovnání spořicích účtů. Kde vám ještě stále dají úrok nad šest procent

Pokles úrokových sazeb u spořicích účtů je v Česku už na obzoru. Zatím se objevil v sazebníku jen dvou bank, ostatní slibují garance pro své sazby ještě minimálně na několik následujících týdnů. Je ale zřejmé, že jakmile sníží sazby ČNB, úročení spořicích účtů, které se od nich odvíjí, bude okamžitě následovat. Podle experta České spořitelny Davida Navrátila se tak stane v horizontu týdnů, nejpozději začátkem roku 2024. Nejvyšší sazbu 6,28 procenta na spořicím účtu nově nabízí v tuto chvíli jen jedna jediná banka - Trinity Bank.

Přečíst článek

Aktuální sazby zářijových spořicích účtů. Víme, kde vám dají nejlepší sazbu

Zatímco jedna velká banka sazbu svého spořicího účtu v září snižuje téměř na půlku, při nesplnění podmínek na zvýhodněnou sazbu, jiná velká zase vyrazila atakovat šestiprocentní sazbu. Tu ostatně nabízí v Česku stále několik dalších bank. Složité hry s podmínkami pro výhodné úročení a na garance úrokové sazby tak pokračují. Podívejte se, které banky aktuálně nabízejí na spořicích účtech nejvyšší úrok.

Přečíst článek
První velká banka snižuje sazbu spořicího účtu. Při nesplnění podmínek úročí jen za půlku

První velká banka snižuje sazbu spořicího účtu. Při nesplnění podmínek úročí jen za půlku

Spořicí účty jsou v létě v ospalém módu a většinou se s nimi nic moc zajímavého neděje. Změny sazeb a podmínek tuzemské banky obvykle oznamují ještě před letními prázdninami, pokud nějaké změny na léto vůbec plánují. Oznámení ČSOB, jedné z největších tuzemských bank, o snížení sazeb spořicího účtu krátce po prázdninách, je tak první vlaštovkou, která už možná avizuje podzimní trendy. Ten hlavní trend je pro většinu bank ale stále stejný. Je jím lov na nové klienty, což přiznávají mezi řádky mluvčí většiny bank. 

Přečíst článek
Výběr z bankomatu, ilustrační foto

Kde ještě hledat úspory? Co třeba bankovní služby

Vysoká inflace a téměř stagnující příjmy nás nutní k hledání úspor i tam, kde jsme se prozatím příliš nerozhlíželi. A bankovnictví je jedním z těchto míst. Možná už máte ušetřeno na energiích, vodě, streamovacích službách, nakupujete jen podle online letáků, ale doposud jste si nesesumírovali poplatky, které vám pravidelně strhává banka. Mohou to být i stokoruny měsíčně!

Přečíst článek
Spoření

Jak si vytvořit finanční rezervu: Jde to i s malými částkami

Život od výplaty k výplatě představuje s každým náhlým výdajem zbytečný stres. Rozbitá pračka nebo porouchané auto dokáže v takovém případě nepěkně zamávat s rodinným rozpočtem. Přitom i s malými částkami lze postupně vytvořit dostatečnou finanční rezervu. V případě nečekaných událostí nebo výpadku příjmu vás tenhle „finanční polštář“ podrží. Přečtěte si, jak si vytvořit finanční rezervu a jaká pravidla dodržovat.

Přečíst článek
Čech, který myslí na svou budoucnost, kupuje zahraniční akcie, říká investiční specialistka

Čech, který myslí na svou budoucnost, kupuje zahraniční akcie, říká investiční specialistka

Často máme tendenci preferovat známé před neznámým, domácí před cizím. Pustit se do nového dobrodružství vyžaduje jistou dávku odvahy a překonání přirozeného instinktu, který nám radí zůstat v bezpečí. V investiční teorii se vlivem emocí na rozhodování investorů zabývá ,celá vědecká oblast behaviorálních financí. Jednou ze známých tendencí, které investory často vedou k nesprávným rozhodnutím, je tzv. „home bias“. Tedy tendence investovat prioritně v domácím, známém prostředí.

Přečíst článek
Radomír Lapčík

Česká Trinity Bank loni vydělala přes miliardu, i letos ji táhne zájem o spoření

Česká Trinity Bank loni zpětinásobila zisk. Podle auditovaných výsledků přesáhl její zisk před zdaněním jednu miliardu korun. Jde o historický rekord, který ten dosavadní z předloňského roku překonal o 400 procent.

Přečíst článek
Spořící prasátko (ilustrační foto)

Zjistěte, které spořicí účty nabízejí nejatraktivnější úrokovou sazbu.

Spořicí účty jsou specializované účty pro klienty bank, kteří chtějí své peníze zhodnocovat více než na běžných účtech, a přitom je mít kdykoliv k dispozici. Tyto účty mají proto vždy vyšší úrokové sazby než běžné účty, na které chodí lidem výplata, důchody nebo jiné příjmy. Spořicí účty, které zpravidla fungují také jako dostupná finanční rezerva pro domácnosti, by díky vyššímu úročení měly alespoň částečně chránit uložené peníze před jejich znehodnocováním inflací. 

Běžné účty také mívají téměř nulové zhodnocení a peníze na nich jsou „dostupnější“ pro případné podvodníky prostřednictvím platební karty. Ke spořicím účtům se platební karty z principu obvykle proto nevydávají. 

Vedle spořicích účtů mívají dlouhodobě výhodnější úrokové sazby také účty pro děti a pro mladé. Dalším bankovním produktem, který pomáhá ke zhodnocování peněz, jsou termínované vklady. Ty se od spořicích účtů odlišují vyšším úročením a dostupností uložených peněz. Zatímco ze spořicího účtu si můžete peníze vybrat kdykoliv, u termínovaného účtu máte stanovenou výpovědní dobu. Ta může být nejen v řádu dnů, ale i týdnů a měsíců.

Zvýhodněné úročení spořicích účtů bývá ale omezeno výší uložených úspor a platí tak jen do určité sumy, tedy například do 200 tisíc Kč. Sumy nad bankou stanovený limit pro zvýhodněnou úrokovou sazbu spořicího účtu jsou pak úročeny výrazně nižší sazbou. Obvykle také platí, že zvýhodněný spořicí účet může mít každý klient v dané bance jen jeden. Nepsaným pravidlem dále je, že čím vyšší úrok banka ke spořicímu účtu nabízí, tím zpravidla stanovuje více podmínek pro získání zvýhodněné sazby pro uložené peníze. 

Pro zvýšení motivace klientů ke spoření na spořicích účtech, nabízejí bankovní domy časově omezené akce s vyšší sazbou, s finančním příspěvkem od banky nebo s jiným zajímavým bonusem. Tyto akční nabídky ke spořicím účtům bývají nastavené pro nové i stávající klienty, aby banky motivovaly klienty k ukládání volných peněz. 

Úroková sazba spořicích účtů se odvíjí od vyhlašované sazby České národní banky (ČNB), každá banka si ale výši pro konkrétní typ spořicího účtu stanovuje sama. 

Reklama

News box

Odměny obchodníků na Wall Street za loňský rok v průměru klesly o dvě procenta na 176 500 dolarů (4️⃣,1️⃣ milionu korun). Vyplývá to z odhadu, který v pondělí zveřejnil hlavní finanční kontrolor státu New York Thomas DiNapoli. Za poklesem odměn je snaha finančních společností přistupovat k vynakládání peněz obezřetněji.
Pokud Arménie nepřistoupí na 🤝 kompromis s Ázerbájdžánem ohledně navrácení některých území, která Jerevan kontroluje od 90. let minulého století, mohla by vypuknout válka. Podle agentur Reuters a TASS to prohlásil arménský premiér Nikol Pašinjan při setkání s obyvateli příhraničních obcí v regionu Tavuš, který se nachází na severovýchodě země u hranic s Ázerbájdžánem. Číst více
Žalobce končícího 👨‍⚖️ elitního útvaru prokuratury na Slovensku podle médií obvinil spoluzakladatele finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka a další čtyři osoby z korupce a z dalších trestných činů. Prokuratura, která o obvinění pěti lidí informovala, zveřejnila jen iniciály stíhaných.
Evropský výrobce letadel Airbus  ukončil jednání o převzetí kybernetické divize BDS francouzské společnosti Atos. Bez dalších podrobností to oznámil v dnešní tiskové zprávě. O jinou část Atosu měl ještě donedávna zájem český podnikatel Daniel Křetínský, nakonec se ale s Atosem také nedohodli.
Čínský prezident Si Ťin-pching přijede na začátku květnu jednat do Paříže s francouzským protějškem 👨 Emmanuelem Macronem. Návštěvu serveru Politico potvrdilo několik zdrojů z Paříže a Bruselu. Pro čínskou hlavu státu to bude první cesta do Evropy od pandemie covidu-19.
Japonská centrální banka (BOJ) dnes dle očekávání jako poslední na světě upustila od záporných úroků. Základní sazbu 📈 zvýšila poprvé po 17 letech z minus 0,1 procenta na interval nula až 0,1 procenta, informoval Bloomberg. 
V brazilských městech je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 4️⃣2️⃣ stupňů Celsia. V šestimilionové megapoli panovala o víkendu pocitová teplota 62,3 stupně Celsia, což je nejvíce za deset let měření tohoto ukazatele. Situace je nejhorší v chudinských čtvrtích, kde není žádná zeleň. 
Evropa musí v  reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který dnes zveřejnil server Euractiv.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan 🤝 poblahopřál svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi ke znovuzvolení. V telefonického hovoru ruskému vůdci, který si ve víkendovém hlasování zajistil další šestiletý mandát, Erdogan nabídl zprostředkování jednání s Ukrajinou, uvedla turecká prezidentská kancelář.
Reklama
Reklama
Doporučujeme