Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ČNB zvýšila sazby. Základní úrok je sedm procent

Česká národní banka, ilustrační foto
ČNB
Veronika Kudrnová
vku

Česká národní banka (ČNB) zvýšila základní úrok o 125 bazických bodů na rovných 7 procent. Reaguje tak na vývoj inflace, která v květnu atakovala hranici 16 procent, a také rostoucí inflační očekávání.

Reklama

Základní úroková sazba byla na úrovni sedmi procent naposledy v roce 1999. ČNB současně rozhodla také o zvýšení diskontní sazby ve stejném rozsahu na šest procent a lombardní sazby na osm procent. Nově stanovené úrokové sazby jsou platné od 23. června 2022, uvedla mluvčí ČNB Markéta Fišerová.

Dnešní jednání rady se zúčastnilo všech sedm členů rady, přičemž šlo o poslední měnověpolitické jednání pro stávajícího guvernéra Jiřího Rusnoka, viceguvernéra ČNB Tomáše Nidetzkého a člena rady Vojtěcha Bendu. Těm na konci června vyprší mandát.

Novým guvernérem se stane stávající člen rady Aleš Michl, který již avizoval, že na dalším měnovém zasedání v srpnu navrhne stabilitu sazeb.

Hlavní ekonom Deloitte David Marek upozornil, že měnovou politiku zpřísňují centrální banky v řadě zemí. „ČNB byla jednou z prvních bank, která vyhodnotila riziko vysoké inflace a začala rychle zvyšovat úrokové sazby. Na rozdíl od většiny ostatních zemí se totiž v Česku k výraznému vnějšímu nákladovému šoku přidal také silný poptávkový inflační tlak způsobený silnou fiskální stimulací ekonomiky a úsporami vytvořenými během pandemie. Třetím zásadním faktorem, který se nyní projevuje s rostoucí intenzitou ve vývoji inflace, jsou stoupající inflační očekávání,” uvedl.

Hlavní budova České národní banky

Jan Bureš: Tři důvody, proč dnes ČNB opět razantně zvýší sazby. Základní úrok až na sedm procent

Co máme dnes čekat od zasedání bankovní rady ČNB? V prvé řadě další výrazné zvýšení úrokových sazeb, píše ve svém komentáři Jan Bureš, hlavní ekonomi Patria Finance.

Přečíst článek

Právě vývoj inflačních očekávání v české ekonomice bude podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče pro ČNB důležitý pro rozhodování i v dalších měsících. „V tuto chvíli je těžké předjímat, zda se i v srpnu najde v bankovní radě většina hlasů pro zvýšení úrokových sazeb, každopádně lze ale předpokládat, že zvýšení sazeb bude doporučovat nová prognóza z dílny centrální banky,” uvedl.

Guvernér ČNB Aleš Michl

Nový guvernér ČNB Michl: Musíme pracovat a šetřit

Nově jmenovaný guvernér České národní banky Aleš Michl řekl, že na svém prvním zasedání bankovní rady v srpnu navrhne ponechání úrokových sazeb.

Přečíst článek

Hypotéky už budou pro většinu nedostupné

Od sazeb centrální banky se odvíjejí úroky bankovních vkladů a úvěrů. Podnikům vyšší úroky přinášejí dražší úvěry na investice a provoz, domácnostem zase dražší půjčky na bydlení.

„Bezprostřední dopady zvýšení úrokových sazeb ČNB uvidíme na finančních trzích už během několika dní. Banky nové úrokové sazby promítnou do cen hypoték a do rizikových přirážek úvěrů. To znovu prodraží financování nemovitostí ve všech případech, kde bankovní domy figurují jako jeden ze zdrojů peněz - ať už půjde o koupi bytu či domu na hypotéku fyzickými osobami, novou developerskou výstavbu nebo transakce na poli komerčních nemovitostí. Nejedná se však o žádné překvapení, financování se zdražuje s růstem sazeb průběžně, cena nyní postoupí na další stupeň a trh se dále ochladí. Nemovitostní akvizice tak budou čím dál častěji provádět hlavně ti, kteří mají dostatek vlastní hotovosti,“ komentuje Miloš Filip, ředitel realitního fondu Schönfeld & Co.

Souhlasí s ním také Erik Kmeť z K&L Rock Group. Rozhodnutí centrální banky podle něj mimo jiné ještě posílí trend posledních týdnů a měsíců, kdy přibývá rozestavěných domů, bytů a developerských projektů k prodeji. „Řadě firem a menších soukromníků už zkrátka došly peníze na financování výstavby a takových případů bude přibývat. Zároveň se lidem prodraží nejen nové hypotéky, ale i ty stávající,” dodal Kmeť.

Podle hypotečního analytika Daniela Gorola ze společnosti Ušetřeno.cz se hypotéky stanou nedostupným zbožím pro většinu obyvatel. „Na počátku roku stačilo domácnosti, aby měla celkový čistý příjem kolem 32 300 korun, aby dosáhla při úroku čtyři procenta na třímilionovou hypotéku. Nyní, po zvýšení sazeb ČNB, kdy očekáváme, že hypotéky vzrostou k osmi procentům, bude domácnost potřebovat téměř 50 tisíc korun. Měsíční splátka zároveň dosáhne 22 013 korun, což je o 7 709 korun více než pokud by si hypotéku domácnost vzala na počátku roku,“ dodává Gorol.

Jiří Rusnok, guvernér ČNB

Lukáš Kovanda: Rusnokův odkaz. Úrok u hypoték může být i 10 procent

Fundamentálním problémem současné světové ekonomiky je to, že centrální banky v uplynulých letech vytvářením „bilionů z ničeho“ roztočily kolotoč inflace a spekulace, který teď neumí zastavit. České národní banky (ČNB) nevyjímaje.

Přečíst článek

Přímý přenos z tiskové konference po měnověpolitickém jednání bankovní rady je naplánován na 15:45.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Markéta Fišerová

ČNB na konci měsíce s Rusnokem opustí i ředitelka kanceláře a šéfka komunikace

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme