Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Še(s)tři, še(s)tři je heslo i kód nové české banky. Borkovec dotáhl bankovní licenci

Petr Borkovec, Partners
Se svolení Partners
Věra Tůmová

Na český bankovní trh vstupuje nová banka s kódem 6363. Je to Partners Banka, která po dvou letech čekání konečně nyní získala bankovní licenci. Rozhodnutí o bankovní licenci k výkonu činnosti od České národní banky (ČNB) z 25. srpna 2023 má redakce newstream.cz k dispozici. Nová banka svůj kód 6363 shrnuje heslem "Šetři šetři", kterým chce připomínat, že základem finančního bohatství klienta je vždy pravidelné šetření a správné zhodnocování. Přečtěte si, jak bude nová banka vypadat podle šéfa finanční skupiny Partners Petra Borkovce.

Reklama

Doteď Partners na bankovních službách a produktech spolupracovalo s UniCredit Bank (UCB). Co se stane teď, když jste už po dvou letech definitivně splnili všechny podmínky ČNB pro získání bankovní licence a máte ji v kapse?

Je to obrovský společný úspěch celého týmu, který na projektu přes tři roky intenzivně pracoval. Spuštění banky vnímáme jako vstup do nové finanční ligy. Svým klientům nabídneme dokonalou finanční službu. Ta jim díky licencím, datům a technologiím propojí celý finanční život v jedné apce, která jim dá plnou a okamžitou kontrolu nad svými financemi, umožní jim žít zdravý finanční život a zajistí růst bohatství. Náš byznysový projekt myslí také na nové příležitosti pro majitele poboček, finanční poradce a manažery sítě Partners. Bude to úplně nová produktově technologická cesta, na kterou se moc těšíme. 

Ve strategické spolupráci s UCB ale chceme společně pokračovat. Partners Financial Services není vlastník banky a Partners banka je pro ni další strategický partner. S UCB máme 22 společných bankovních poboček, polovina je dokonce jejich, a budeme je dále provozovat, přestože se rozšíří nabídka PFS o služby a produkty Partners banky. Pro klienty i poradce je výběr a konkurence vždy lepší. Spolupráce s UCB funguje a zejména v oblasti úvěrů nikdy nebude Partners banka tak velká, a tak komplexní, aby uměla pokrýt objem Partners i všechny potřeby.

Petr Borkovec, zakladatel a manažer ve finančně-poradenské společnosti Partners

Partners Banka ještě letos odstartuje, věří Borkovec. Záleží ale na ČNB

Rozjezd banky, vstup na zahraniční trhy a za pět let na burzu. Takové jsou plány dalšího z českých miliardářů, který se rozhodl vstoupit do tuzemského bankovního světa. Za novou Partners Bankou stojí šéf stejnojmenné finanční skupiny Partners Petr Borkovec a další menší i větší akcionáři. Ti všichni teď nedočkavě vyhlížejí, kdy už ČNB bance udělí bankovní licenci. 

Přečíst článek

Která podmínka ČNB byla nejnáročnější na splnění a proč? Byla to ta poslední na kapitál?

Poslední kapitola byly požadavky na definici obezřetnostního konsolidačního celku a dostatku kapitálu nad bankou samotnou. To bylo velmi složité s ohledem na změny v regulaci, a i měnícímu se přístupu ČNB k této problematice. Bylo to složité i z pohledu velmi specifické akcionářské struktury Partners banky a složení celé Partners skupiny. To bylo možná to právně nejsložitější. Zajistit v daném čase splnění kapitálu 3 miliardy korun také nebylo jednoduché. 

Kdo bude, respektive je, vlastníkem nové banky?

Banku majoritně vlastní SPV Partners Bankin. To je společnost, kde má těsnou většinu Brno Investment Group (společnost Petra Borkovce - pozn. red.) a zbylých 49,9 procenta má 1000 partnerů z řad zaměstnanců všech společností skupiny, a především z řad manažerů, profesionálních poradců a majitelů franšízových poboček.

Aktuálně má 12 procent banky i mateřská společnost Partners holdco, která je v lednu a v dalších dvou letech postupně prodá hlavním akcionářům. Partners Bankin bude mít finálně kolem 60 procent. Druhý největší akcionář, společnost Apana Radima Lukeše, bude mít finálně 15 procent. Následuje Pale Fire Capital, Tomáš Čupr a Reflex Capital s celkovým podílem 20 až 25 procent. Kolem 5 procent bude postupně převáděno na členy board Partners banky. 

Evropa má problém. Německo, motor Evropy, ztrácí výkon a paktuje se s Čínou

Německo stále dramatičtěji zaostává za USA, varuje největší německá banka. Tím se i stupňuje jeho technologická závislost na Číně. A Německo je pro Česko největším obchodním partnerem, takže jeho podoba vztahů s Čínou bude do budoucna stále více ovlivňovat i výkon české ekonomiky a zaměstnanost v ČR, míní ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Jak bude vypadat pobočka nové banky a její síť? Budete banku provozovat v síti poboček Partners? Pokud ano, jak potom plánujete hotovostní služby, když pobočky máte standardně bezhotovostní?

Nová banka ponese název Partners Banka a bude mít kód 6363. Je to taková připomínka hesla "šetři, šetři" podobně jako u naší aktuální zákaznické linky Partners, která má číslo 80 63 63 63. Tento náš dlouho očekávaný projekt plánujeme spustit v prvním čtvrtletí 2024, v pilotním provozu Friends and Family – pro board, zaměstnance, poradce a jejich rodiny – bude ale banka spuštěna už koncem letošního roku. 

Partners banka bude úzce spolupracovat s Partners Financial Services a využívat její pobočkovou síť a všechny pobočky kromě těch společných s Unicredit Bank budou postupně přebrandovány na Partners banka pobočky. Partners banka bude sice plně digitální, ale od startu bude nabízet servis 150 poboček. Stejný osobní servis však bude umět poskytnout i dalších 1 500 certifikovaných poradců Partners, kteří se splněním certifikace a zajištěním zásadních pravidel stanou bankéři Partners banky.  

Partners Banka Se svolením Parners

Už v minulosti jste uváděli, že připravujete banku primárně pro své klienty ze své skupiny. Budete nějakým způsobem nabírat i klienty mimo tuto skupinu? A jakým způsobem? A budete mít služby a produkty i pro firmy?

Klienti s poradcem a portfoliem Partners budou mít nejvíce benefitů z nové propozice. Věříme ale, že propozice Partners banky i s možností vybrat si podle profilu svého osobního bankéře bude natolik zajímavá, že zaujme dnes i další klienty mimo Partners. 

Jakou máte strategii a hlavní taháky, abyste klienty nalákali, když i zavedené banky mají problém přetahovat klienty? Proč by k vám měli lidi přejít?

Spoustu toho nechceme odtajňovat v této fázi, ale až při startu. Nyní říkáme, že jsme jediná poradenská banka a že jsme jediní mobile first nebo spíše mobile only. Komplexnost digitálních i osobních služeb bude největší a věřím, že i kvalita a bezpečnost. Jinak samozřejmě účet se vším zdarma včetně výběrů z bankomatů, plateb na telefon, okamžitých plateb, BANKID, PSD2, virtuální a jednorázových platebních karet, neomezenému počtu spořicích účtů a obálek a tak dále je samozřejmost. Bude toho ale více.

S jakou sazbou chcete vstoupit na trh spořicích účtů?

Spořící účty nemají být tím, čím chceme soutěžit. Klienti mají již dnes v pilotu aplikace peněžní fond Partners rezerva, kde se jim peníze bezpečně zhodnotí více než nabídne jakýkoliv spořák. Od poradců mohou dostat podobný produkt od Consequ. Chceme, aby klienti se svými penězi nakládali rozumně a dát jim k tomu nástroje. Budeme mít tedy jeden superspořák se super sazbou, který klienty bude učit bohatnout i investovat. 

Budete mít vlastní produkty a nabízet i finanční produkty, které jste měli v nabídce dosud? Může to takto společně vůbec fungovat?

Může a bude. Propozice vůči klientovi včetně produktů a procesů je společná od všech firem. Partners banka bude dokonce podřízený zprostředkovatel Partners Financial Services. Máme to docela hezky vymyšleno z pohledu procesů a propojení uvnitř.

V avízu ke splnění podmínek uvádíte, že vaše mobilní aplikace bude špičková a nabídne klientům, že si budou moci v ní spravovat své veškeré finance. Myslíte, že je bezpečné mít informace o všech svých financích u nového a soukromého subjektu? 

My vytváříme jen společný frontend pro klienty. Tedy aplikaci. Nový subjekt je jen banka a tam bude jen pár produktů a na ně se samozřejmě vztahuje pojištění vkladů. 

Do finanční skupiny Partners patří projekty Partners investiční společnost, penzijní společnost Rentea, pojišťovna Simplea, nemovitostní fond Trigea a NextPage Media, která provozuje například weby Peníze.cz a Finmag.cz nebo časopis Heroine. V ČR je podle statistik ČNB nyní 45 bank a spořitelen.

První velká banka snižuje sazbu spořicího účtu. Při nesplnění podmínek úročí jen za půlku

První velká banka snižuje sazbu spořicího účtu. Při nesplnění podmínek úročí jen za půlku

Spořicí účty jsou v létě v ospalém módu a většinou se s nimi nic moc zajímavého neděje. Změny sazeb a podmínek tuzemské banky obvykle oznamují ještě před letními prázdninami, pokud nějaké změny na léto vůbec plánují. Oznámení ČSOB, jedné z největších tuzemských bank, o snížení sazeb spořicího účtu krátce po prázdninách, je tak první vlaštovkou, která už možná avizuje podzimní trendy. Ten hlavní trend je pro většinu bank ale stále stejný. Je jím lov na nové klienty, což přiznávají mezi řádky mluvčí většiny bank. 

Přečíst článek

Výhody a nevýhody plateb jen na číslo mobilu. Spuštění novinky je na spadnutí

Další zjednodušení bankovních plateb z účtu na účet je na spadnutí. K odeslání platby na účet už vám brzo postačí vědět jen samotné telefonní číslo mobilu majitele. Odpadne tedy nutnost znát číslo účtu protistrany. Dlouho připravovaná novinka zvaná „Platby na kontakt“, kterou uvedou banky podle optimistického scénáře ještě letos, podle toho pesimistického až v dalším roce, skrývá ale minimálně jednu zapeklitost. A tou bude nutnost registrace do systému.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Petr Borkovec, zakladatel a manažer ve finančně-poradenské společnosti Partners

Partners Banka ještě letos odstartuje, věří Borkovec. Záleží ale na ČNB

Přečíst článek
Petr Borkovec, Partners

Partners banka se rozjede do půl roku. Klientům umožní výběr vlastního poradce. Bude to takový bankovní Tinder, říká Borkovec

Přečíst článek

Peníze přes telefonní číslo už umí posílat sedm bank. Češi se platby na kontakt ale stále učí

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme