Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Půjčky v rodinách už se vyčerpaly. Češi kvůli hypotékám hledají jiné zdroje pro financování

Půjčky v rodinách už se vyčerpaly. Češi kvůli hypotékám hledají jiné zdroje pro financování
ČTK
Věra Tůmová

Pětina lidí stále plánuje si v nejbližších letech vzít hypotéku. Oproti minulosti se však lidé připravují nejen na vyšší splátky, ale i na vyšší sumu, kterou musí našetřit na dofinancování koupě nemovitosti. V rodině si ovšem může podle expertů už půjčit méně lidí než dřív. Vyplývá to z březnového reprezentativního průzkumu agentury IPSOS pro Českou bankovní asociaci (ČBA).

Reklama

Český hypoteční trh začíná podle odborníků z České bankovní asociace (ČBA) už trochu ožívat. Hypotéku tak nyní stále plánuje každý pátý Čech. A i celkově zájem o úvěry na bydlení v březnu meziročně stoupl, a to o třetinu. Rostoucí životní náklady i vysoké ceny nemovitostí ovšem lidem komplikují nejen jejich situaci, ale i samotné získávání a splácení úvěrů, vyplývá z průzkumu, který se uskutečnil mezi tisícovkou respondentů. 

Role hypotečních poradců oslabila

Stále větší prim proto při výběru hypotéky i refixaci hraje u žadatelů úroková sazba a výše měsíční splátky. Doporučení hypotečního poradce už tedy nemá zdaleka takovou váhu jako dříve.

Obchody, kanceláře, kavárny, zelená piazzetta a bezmála 500 bytů. Domoplan postaví v Brně-Bohunicích multifunkční čtvrť Brixx za 4,5 miliardy korun.

Realitní trh překvapivě ožívá. I přes nejvyšší sazby hypoték za dvacet let

Banky a stavební spořitelny poskytly v březnu hypoteční úvěry za 12,6 miliardy korun, což je proti únoru nárůst o 60 procent. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování třetí měsíc za sebou klesla, a to z únorových 5,9 na 5,86 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.

Přečíst článek

„Je to v celku logické. Rostoucí životní náklady a vyšší úrokové sazby ukrajují z rodinného rozpočtu významnou část. Každé procento úroků je na výši splátky znát. Proto dávají Češi jednoznačně přednost nižším splátkám před doporučením finančních poradců,“ podotýká Michal Straka z agentury Ipsos.

Hypotéka vezme přes dvě pětiny příjmu

Hypoteční splátka si z rozpočtu domácnosti totiž bere čím dál více. Ti, co hypotéku už mají, v průzkumu přiznali, že jejich hypoteční splátky činí nejčastěji 20 až 24 procent z čistého měsíčního příjmu. Až třetina těch, kdo ale hypotéku teprve plánuje, už však počítá s tím, že budou muset vyčlenit na splátky více jak 40 procent z měsíčního rodinného příjmu. 

V Praze vznikne největší dřevěný bytový dům v Česku, Radlický dřevák

Realitní trh ožívá. Novostavby zlevňovat nebudou, starší byty už méně razantně

Trh s novými byty ožívá, tvrdí nejnovější analýza společnosti Skanska, Trigema a Central Group. V prvním čtvrtletí se prodalo 650 bytů, o 18 procent více než v posledním čtvrtletí loňského roku.

Přečíst článek

Zvedá se navíc i suma, kterou si musí žadatel o hypotéku připravit jako vlastní zdroj na dofinancování úvěru. Zatímco dříve stačilo k získání hypotéky mít v průměru našetřeno 200 tisíc korun, nyní to je minimálně dvojnásobek. Téměř dvě pětiny těch, kteří hypotéku teprve plánují, podle průzkumu počítají s výdaji na dofinancování až 400 tisíc korun. 

Dofinancování hypotéky je čím dál těžší

Navzdory vysokým a nepříliš klesajícím úrokovým sazbám hypoték ale stále pětina Čechů uvažuje o tom, že si v nejbližších letech pořídí vlastní bydlení právě s hypotékou. Do budoucna počítají i s tím, že se budou muset kvůli tomu uskrovnit. V prvé řadě ale budou muset najít alternativní zdroj spolufinancování, tedy peněz, které potřebují k doplnění vlastních zdrojů. Vlastní ani rodinné úspory už jim podle expertů v mnoha případech nestačí. 

Vše o nemovitostech čtěte v Realitním Clubu:

Češi si nejčastěji plánují vzít na hypotéku sumu ve výši tři miliony korun. A v takovém případě je pak částka na dofinancování ještě vyšší. Více než polovina z těchto lidí už tak počítá s tím, že dofinancuje koupi nemovitosti částkou do 600 tisíc korun. Což je podle Michala Straky až dvojnásobek toho, co nejčastěji vydávali ti, kteří už hypotéku v současnosti mají. Každý desátý si pak připravuje ještě mnohem více, a to 800 tisíc až milion korun. 

Dušan Kunovský, majitel Central Group, se rozhodl zlevnit nové byty v Praze.

Tohle se v Praze dlouho nestalo. Kunovský zlevňuje nové byty

Co bylo před pár měsíci nemyslitelné, stává se nyní realitou. Největší český developer Dušan Kunovský zlevňuje nové byty v projektu Harfa. Pozor, nezlevňují staré byty na okrajích měst nebo neúsporné domy z první republiky, jak se to děje poslední rok. Zlevňují byty ze zcela nového, ještě nepostaveného projektu.

Přečíst článek

Na dofinancování koupě nemovitosti Češi v téměř polovině případů používají především vlastní úspory (44 procent). Pětině pomáhá se spolufinancováním partner nebo partnerka. Úspory na stavebním spoření na dofinancování využívá 19 procent a 17 procent si chybějící peníze půjčuje v rámci rodiny. „Zdá se ale, že půjčky v rodinách se už docela vyčerpaly. Je už i vidět, že lidé se snaží proto hledat další zdroje dofinancování například třeba přes investiční nástroje,“ poznamenává Jakub Seidler, hlavní ekonom ČBA.

Refixace hypoték spekulace nepřinesly

Vedle nových úvěrů na bydlení je tu ale každý rok velká skupina lidí, která řeší konec fixace své původní úrokové sazby. Jen vloni končila takto fixace až pětině lidí s hypotékou. Zhruba 70 procent z nich se s novými podmínkami po refixaci nicméně podle průzkumu vyrovnalo stejně dobře jako předtím, ačkoliv sazby většině z nich výrazně stouply.

Sídliště, panelové domy

Ceny panelákových bytů se zřítily. Je správná doba na nákup?

Nabídkové ceny starších bytů v Česku v prvním čtvrtletí roku meziročně klesly průměrně asi o 11 procent. Vyplývá to z analýzy firmy FérMakléři.cz. Šedesátimetrový byt po rekonstrukci v Praze podle ní vyjde zhruba o půl milionu korun levněji.

Přečíst článek

Další třetinu dlužníků s hypotékami ovšem čeká refixace v následujících dvou letech. Polovina z nich se kvůli tomu domnívá, že bude muset omezit základní výdaje, aby mohli splácet novou výši hypotéky. Nejčastěji očekávají, že nová úroková sazba bude čtyři nebo pět procent. Z dostupných dat z trhu ani z výzkumu IPSOS tak zatím není podle expertů zřejmé, že by si nějaké významné procento lidí svou hypotéku fixovalo pouze krátkodobě se spekulací na brzký pokles sazeb. 

Pár čísel k cenám nemovitostí

Podle dat z katastru nemovitostí zpracovaných pro ČBA Dataligence ceny bytů i domů v České republice postupně klesají. V některých regionech pokles činil v březnu ve srovnání s vrcholem z poloviny loňského roku až více než dvacet procent. Reálný pokles cen ale Češi nevnímají. Jejich očekávání jsou tak docela různorodá. Téměř 40 procent lidí se podle průzkumu domnívá, že ceny nemovitostí v následujících letech ještě porostou, zhruba čtvrtina je ovšem přesvědčena o opačném trendu, tedy že ceny nemovitostí budou klesat. 

Prosek Park - vizualizace projektu nájemního bydlení.

Obrat k nájemnímu bydlení. Velcí developeři hledají odbyt a nabízejí městu výstavbu levných bytů

Na jedné straně nálepka luxusního bydlení v atraktivních lokalitách, na druhé levné nájemní byty pro město. Top hráči na pražském rezidenčním trhu se snaží dohnat skomírající prodeje výstavbou obecních bytů. Dostupné bydlení chystá po Finepu také Sekyra Group, zapojit se chce i Central Group.

Přečíst článek

Ve vlastním nyní bydlí téměř dvě třetiny Čechů, přičemž 37 procent má vlastní dům a 28 procent vlastní byt. V nájmu zatím bydlí jen třetina obyvatel České republiky.

...a k hypotečnímu trhu

Druhá polovina roku 2022 byla ve znamená velkého poklesu aktivity na hypotečním trhu. Počet hypoték vloni dokonce poklesl na nejnižší hodnoty za posledních 20 let. Letošní březnová čísla ale přináší už podle ČBA mírné oživení, stále však jde o nejnižší březnovou hodnotu od roku 2014 a zhruba poloviční objem oproti průměru roku 2020.

V Česku se bude rekordně stavět. Inflace není pro stát žádnou překážkou

V Česku se bude rekordně stavět. Inflace není pro stát žádnou překážkou

Zatímco běžní Češi přemýšlejí, za co utratit peníze, případně kam je investovat, zda jet na dovolenou nebo si něco nového pořídit do domácnosti, stát tyto problémy neřeší. Jeho příjmy nadále rostou, a stejně tak výdaje. Poradenská společnost Ceec vydala čtvrtletní zprávu, ve které hodnotí český stavební trh. Přestože se v letošním roce čeká mírný pokles aktivity, peněz bude na výstavbu stále dost.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme