Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny panelákových bytů se zřítily. Je správná doba na nákup?

Sídliště, panelové domy
ČTK
 ČTK

Nabídkové ceny starších bytů v Česku v prvním čtvrtletí roku meziročně klesly průměrně asi o 11 procent. Vyplývá to z analýzy firmy FérMakléři.cz. Šedesátimetrový byt po rekonstrukci v Praze podle ní vyjde zhruba o půl milionu korun levněji.

Reklama

Podle realitní společnosti RE/MAX dosahuje u nerekonstruovaných bytů v panelových domech pokles cen až 15 procent a společnost Century 21 uvedla, že prodejní ceny starších bytů jsou nižší i o čtvrtinu. Ve zbytku roku odhadují realitní společnosti spíše stagnaci trhu. Ceny podle expertů klesají druhé čtvrtletí za sebou, předtím se ale například podle společnosti RE/MAX ceny bytů v panelových domech za šest let více než zdvojnásobily.

Společnosti FérMakléři.cz, která spolupracuje s více než stovkou realitních makléřů, v analýze uvedla, že starší byty lze koupit o sedm až 15 procent levněji než začátkem roku 2022. "Snaha o rozhýbání realitního trhu je v tuto chvíli na straně samotných cen nemovitostí. Brzdí to bohužel úrokové sazby hypoték," uvedl jednatel společnosti FérMakléři.cz Lumír Kunz.

Prosek Park - vizualizace projektu nájemního bydlení.

Obrat k nájemnímu bydlení. Velcí developeři hledají odbyt a nabízejí městu výstavbu levných bytů

Na jedné straně nálepka luxusního bydlení v atraktivních lokalitách, na druhé levné nájemní byty pro město. Top hráči na pražském rezidenčním trhu se snaží dohnat skomírající prodeje výstavbou obecních bytů. Dostupné bydlení chystá po Finepu také Sekyra Group, zapojit se chce i Central Group.

Přečíst článek

Ředitel společnosti Century 21 Tomáš Jelínek řekl, že nabídkové ceny malých bytů v dobrém stavu klesly v Praze o deset procent. "Nicméně tyto byty se nyní téměř nedají prodat a ceny prodaných bytů vykazují slevu až 25 procent," podotkl Jelínek. Doplnil, že ceny se výrazně liší podle regionů - nejvíce se zlevňovalo v Pardubicích, kde je dnes inzerována průměrná cena 64 tisíc za metr čtvereční, což je pokles o 21 procent. Dodal, že například v Jeseníku ceny stále ještě stoupají.

Data FérMakléři.cz ukazují, že nabídková se cena starších bytů v Praze nyní pohybuje průměrně kolem 117 900 korun za metr čtvereční, což je meziročně pokles o sedm procent. V Brně šly ceny dolů o 13 procent a nejvíce klesly v Ostravě a Hradci Králové (shodně o 15 procent).

Polovina prodaných bytů byla v paneláku

V mezičtvrtletním srovnání je nejrychlejší pokles cen v Ústí nad Labem, kde starší byty zlevňovaly v průměru o šest procent. Cena za metr čtvereční se tam drží pod hranicí 35 tisíc korun za metr čtvereční u bytu o rozloze 60 metrů, který tak lze pořídit za dva miliony korun.

Společnosti RE/MAX uvedla, že je zájem o byty v panelových domech, kterých se loni podle katastru nemovitostí prodalo 23 787. To je asi polovina všech prodaných. "Panelové byty jsou dlouhodobě žádanou alternativou ke klasickým novostavbám. Jejich cena je stále nižší než u novostaveb a počet zájemců o panelové byty proto neklesá," řekl Jan Hrubý, generální ředitel RE/MAX.

Uvedl, že se cena panelových bytů za posledních šest let Česku v průměru více než zdvojnásobila. V současnosti jsme však svědky zlevňování jejich ceny o deset až 15 procent, ale děje se tak především u starších a nerekonstruovaných bytů, dodal Hrubý. V Praze byla loni průměrná cena panelového bytu za metr čtvereční nejvyšší a podle RE/MAX dosáhla výše 111 tisíc korun. Nejnižší byla v Karlovarském a Ústeckém kraji okolo 29 tisíc korun za metr čtvereční.

Další vývoj cen je podle realitních společností nevyzpytatelný vzhledem k inflaci a ekonomické situaci.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme