Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Diverzifikace je v dnešní době zásadní i pro investice do dluhopisů

EMUN - investiční snídaně
Věra Tůmová, newstream.cz
Věra Tůmová

Dluhopisy jsou i letos stále zajímavé pro investice, i když ty snadné peníze už byly podle expertů vydělány dříve. Stále ale platí základní pravidlo diverzifikovat, diverzifikovat a diverzifikovat. Nestačí se přitom držet jen strategické alokace, ale rebalancovat i uvnitř jednotlivých tříd investičních nástrojů, řekl mimo jiné v úvodu dnešní Investiční snídaně Leoš Jirman, partner a CIO EMUN investiční společnosti, která akci pořádala.

Reklama

Vývoj ekonomik, a tedy i dluhopisových trhů v Evropě a v Americe je nyní poměrně odlišný a podle toho je také třeba promýšlet i strategie, jak kde do dluhopisů investovat. I v roce 2024 ale dluhopisy mohou být stále velmi zajímavou investicí, jak vyplynulo z přednášek i diskusí na Investiční snídani „Dluhopisy a kredit: Jak investovat při klesajících sazbách“, kterou pořádala skupina EMUN.

Americké sazby jen tak neklesnou

Aktuální americká ekonomika je podle Ľuboše Mokráše, makroekonomického analytika PPF banky konzistentně velice silná, a to především díky trhu práce a osobní spotřebě. Tamní stále silný trh práce totiž zajištuje dostatečné příjmy, aby americké domácnosti mohly dál utrácet. Současně ale v USA přestal i pokles inflace, který se momentálně zastavil vysoko nad cílem Fedu. „Problémem nyní je setrvačnost nájmů a služeb. Otázkou tedy je, kdy americká ekonomika ztratí dynamiku,“ konstatuje Mokráš a připomíná, že se původně předpokládalo, že v Americe dojde k poměrně agresivnímu poklesu úrokových sazeb, ale to se vůbec nestalo.

„U Fedu se jednu dobu očekávalo, že začne snižovat sazby, a to už letos v březnu. Nyní je ale poměrně hodně názorů, že Fed sazby vůbec ani nesníží. Dokonce se objevují už i postoje, že možná bude muset sazby i zvýšit,“ poznamenává Mokráš. Tato situace pak i podle šéfa investiční společnosti EMUN Leoše Jirmana přináší zajímavý vývoj právě v investicích do dluhopisů. „Díky tomu, že pokles sazeb zatím v Americe vůbec nezačal, mají tam nyní dluhopisy i velmi zajímavé výnosy. Problém je ale v tom, že dluhopisy nesou také určité kreditní riziko a kreditní přirážky jsou tam nyní i velmi nízké a investor musí být velmi opatrný, jaký dluhopis tam koupí,“ upozorňuje Jirman.

Prorektor Vysoké školy finanční a správní Petr Budínský v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS

Ekonom Petr Budínský: Letošní a příští rok budou skvělé pro dluhopisy

Státní protiinflační dluhopisy byly nejlepší možnou investicí v době vysoké inflace. Uvedl to v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS prorektor Vysoké školy finanční a správní Petr Budínský. A dluhopisy, ačkoli ne ty protiinflační, budou podle něj mimořádnou investicí také v letošním a příštím roce.

Přečíst článek

Sazby v Evropě se sníží asi ještě před létem

V Evropě je situace podle obou expertů odlišná, protože evropské ekonomiky jsou stále relativně slabé, což se týká především Německa. Celková inflace ale v Evropě rychle míří k cíli, zatímco jádrová zůstává stále příliš vysoko. „Poklesu inflace v Evropě pomáhá slabá osobní spotřeba. Těsný trh práce ale sebou nese zase riziko příliš rychlého růstu mezd,“ shrnuje Mokráš. Z toho podle Jirmana plyne pak také fakt, že Evropská centrální banka (ECB) ještě sazby sice nesnížila, ale bude je snižovat nejspíše už v letos v červnu.

V Česku sazby klesnou pomaleji, než se čekalo

Vývoj úrokových sazeb v České republice půjde letos nejspíš podle zcela jiného scénáře. Česko si totiž ve srovnání s ostatními zeměmi nevede podle hlavního ekonoma České bankovní asociace (ČBA) Jakuba Seidlera zrovna příliš dobře. Stále dost podstatně zaostává za ostatními ekonomikami. Hlavním důvodem je zaostávající spotřeba českých domácností, která je pořád ještě o 9 procent nižší ve srovnání s předcovidovým čtvrtým čtvrtletím roku 2019. „Také český trh práce je podivně zabetonovaný, což nás brzdí v dalším vývoji. Na jednu stranu je to pozitivní pro domácnosti, jelikož se na ně negativní ekonomický vývoj přenesl méně, na druhou stranu celá řada firem stále hlásí, že mají problém najít pracovníky,“ poznamenává Seidler. Inflace se proto podle něj letos bude pohybovat blízko dvouprocentní hranice. „Proinflační rizika tak sice přetrvávají, zejména ve službách, ale oproti konci minulého roku se citelně snížila,“ dodává Seidler.

Nejlepší sazby na termínovaných účtech už byly. A klesat budou dál

S tím, jak klesají sazby na spořicích účtech, snižují banky pochopitelně i sazby na termínovaných vkladech. Zatímco šestkovou sazbu na spořicím účtu máte ještě šanci získat v několika bankách, na termínovaném vkladu to je téměř nemožné. Má ji jen jedna banka a s podmínkou investice. Nejlepší sazby tedy začínají pětkou, častěji spíš čtyřkou. Podívejte se, na kterých termínovaných účtech nyní zhodnotíte své peníze nejvíce.

Přečíst článek

Ještě na začátku února trh předpokládal, že by se sazby ČNB mohly letos dostat až na 3 procenta, nyní podle Seidlera se však očekávání v kontextu vývoje na globálních trzích změnila, i proto, že se citelně zmenšila očekávání na rychlý pokles sazeb Fedu. „Pokud by ČNB šla se sazbami začátkem letošního roku dolů podstatně rychleji, současný obrat na globálních trzích by pro centrální banku znamenal bolehlav, jelikož by koruna byla pod větším tlakem,“ říká Seidler a dodává, že „Hlavní sazba ČNB by se tak koncem roku mohla pohybovat na 4 procentech. Pokles sazeb bude v průběhu letošního roku patrně pokračovat, ale bude opatrný, což již dnes i předpokládá samotný trh.“

Dluhopisy u nás je nyní ideální namixovat

Uvedený vývoj v České republice se projevuje pochopitelně také do situace na tuzemském trhu dluhopisů. Loňský rok tak podle Martina Dočekala, šéfa fondu Českých korporátních dluhopisů, představoval obrovskou příležitost ohledně státních dluhopisů, kde se dalo docílit i dvouciferných výnosů. Ne všichni investoři to ale stihli. „Pořád se tam ale nachází zajímavá příležitost pro konzervativní klienty. Je tam ale provázanost se snižováním sazeb ČNB a v případě, že klient chce dosáhnout výnosy pět až osm procent ročně v nějakém delším horizontu, je třeba se dívat i na firemní dluhopisy nebo to namixovat. Ty skvělé výnosy, jaké byly na státních dluhopisech, už jsou pryč a v nejbližší budoucnosti se jen tak neobjeví,“ uzavírá Dočekal.

Newstream byl mediálním partnerem akce. 

Investiční snídaně: Jak zhodnocovat peníze v čase klesajících sazeb. A na co si dát pozor u dluhopisů

Investiční snídaně s podtitulem „Dluhopisy a kredit: Jak investovat při klesajících sazbách“, kterou pořádá skupina EMUN, investorům poradí, jak se v aktuálním investičním prostředí nejlépe zorientovat, na co se zaměřit a jak neudělat chybu. Setkání expertů přes investice proběhne ve středu 24. dubna 2024 od 9 hodin. Živý přenos z akce můžete sledovat i na webu newstream.cz nebo na www.investicnivyhledy.cz.

Přečíst článek

Zaostřeno na korporátní dluhopisy

Co jsou to korporátní dluhopisy, k čemu slouží, kde je koupit a proč.

Přečíst článek

S DIP už ve čtyřech bankách investují první tisíce klientů

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) už proniká do nabídek tuzemských bank, investičních makléřů a do myslí zkušených i novopečených investorů. Jedná se o produkt zvýhodňující ty, kteří si spoří na stáří. Novinka platí od letošního 1. ledna. Oslovili jsme proto všechny čtyři banky a dvě vybrané investiční společnosti, které už DIP klientům nabízí, jak to u nich funguje a na co se musíte připravit, pokud si u nich budete DIP chtít sjednat.

Přečíst článek

O něco přístupnější hypotéky rezidenčnímu trhu nepomohou

Dotované hypotéky pro mladé. Budou i v Česku?

Získat dotovanou slevu na hypoteční sazbu je lákavé a řada lidí by o to rozhodně stála. Tuzemští realitní experti se ale přou, zda to má či nemá smysl. Zeptali jsme se proto hlavních aktérů od ministerstva pro místní rozvoj přes banky až po developery a makléře, jak situaci vidí a zda mají být hypotéky v Česku dotované či nikoli.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

video

Co přinese rok 2024 z pohledu investic? I o tom mluvili experti na konferenci EMUN

Přečíst článek
Jak správně investovat v roce 2024?

Jak správně investovat v roce 2024? Poradí odborníci z ČNB i globálních investičních titánů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme