Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ekonom Petr Budínský: Letošní a příští rok budou skvělé pro dluhopisy

Prorektor Vysoké školy finanční a správní Petr Budínský v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS
CNN Prima NEWS - použito se svolením
Stanislav Šulc
sta

Státní protiinflační dluhopisy byly nejlepší možnou investicí v době vysoké inflace. Uvedl to v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS prorektor Vysoké školy finanční a správní Petr Budínský. A dluhopisy, ačkoli ne ty protiinflační, budou podle něj mimořádnou investicí také v letošním a příštím roce.

Reklama

Investice do dluhopisů jsou pro každého, je ovšem potřeba chápat rizika, která jsou s tím spojená. Myslí si to prorektor Vysoké školy finanční a správní Petr Budínský, který o investicích do dluhopisů mluvil v pořadu Svět financí s Trinity bank na CNN Prima NEWS.

Český státní dluhopis je investicí s minimálním rizikem. Česko má totiž čtvrtý nejlepší rating, který lze vůbec mít, a je důvěryhodnějším dlužníkem než řada velkých států včetně Itálie nebo Španělska,“ uvedl Budínský.

Investor Pavel Rydzyk v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS

Pavel Rydzyk: Investice do aut může vynést stovky procent

Stovky procent výnosu mohou nabídnout investiční automobily. Nejčastěji jde o veterány, ale solidní výnosnost nabízejí i dnešní vozidla. Jen musejí být něčím zvláštní, radí investor Pavel Rydzyk, zakladatel finanční skupiny YD Capital, v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek

Podle něj je přitom zajímavé v současné době soustředit se zejména na dlouhodobé dluhopisy. Ideální příležitost pro jejich nákup přitom je právě nyní.

Nejdelší český dluhopis má splatnost v roce 2057. Jak u něj bude klesat výnos, poroste jeho cena na trhu. Počítám, že za rok na to bude zajímavá příležitost,“ dodal Budínský. Ten zároveň připomněl zajímavost, že cena dluhopisu je rovna nominálu jen při jeho vydání a pak při splatnosti. „Ale mezitím skoro nikdy. Tam už vstupuje do hry trh,“ připomněl ekonom.

Rizika a výnos

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy se čeští investoři zatím učí vnímat rizikovost investice prostřednictvím výše výnosu.

Alexandra Bízková z fondu Pro arte v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS
video

Alexandra Bízková: Ve světě umění nyní praskají bubliny

Kupovat umění má smysl i za tisíce korun. Ta nejkvalitnější díla od nejvěhlasnějších autorů ale stojí vysoké částky, tak funguje trh, který naceňuje kvalitu, říká šéfka fondu Pro arte Alexandra Bízková v pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek

Investoři si musejí uvědomit, že nejbezpečnější dluhopisy nabízejí nejnižší výnos, protože tam je malé riziko, že dojde k nevyplacení závazků. A nemusí jít zrovna o Zimbabwe, ale například na vrcholu řecké dluhové krize nabízely řecké dluhopisy výnos přes 40 procent. Bylo velké riziko, že země zbankrotuje a investoři svoje peníze už neuvidí,“ připomněl jeden z klíčových okamžiků evropské ekonomiky posledních dvaceti let Kovanda. „Kdo chce mít jistotu, že své peníze uvidí, může koupit německé dluhopisy,“ uzavřel hlavní ekonom Trinity Bank.

Jak lze investovat do dluhopisů? Jaká rizika jsou spojena s investicemi do státních i korporátních dluhopisů? A jak se mění cena v závislosti na výnosu a splatnosti dluhopisu? Sledujte celý pořad Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Ladislav Minčič, ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory ČR
video

Ladislav Minčič: Ani referendum nás nezbaví závazku přijmout euro. Teď na to ale není doba

Česká republika nesplňuje většinu kritérií pro splnění eura. Přesto je jeho přijetí vlastně nevyhnutelné, protože žádný jednostranný krok typu referenda Českou republiku nezbaví závazku, že společnou evropskou měnu přijme. Jen to nebude nijak brzy. V pořadu Svět financí na CNN Prima NEWS to prohlásil ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory ČR Ladislav Minčič.

Přečíst článek

Reklama

Související

Finanční poradkyně Iva Flídrová v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS

Finanční poradkyně Iva Flídrová: Na státní penzi již nelze spoléhat

Přečíst článek
Velké americké dluhy zaplatí celý svět. Ať už krizemi či pořádnou inflací

Lukáš Kovanda: Velké americké dluhy zaplatí celý svět. Ať už krizemi či pořádnou inflací

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme