Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zaostřeno na korporátní dluhopisy

Zaostřeno na korporátní dluhopisy
PR, Dluhopisomat, poskytnuto ČTK/Protext
Komerční spolupráce

Co jsou to korporátní dluhopisy, k čemu slouží, kde je koupit a proč.

Reklama

Korporátní dluhopisy jsou důležitým nástrojem jak pro společnosti, které hledají způsoby financování svých aktivit, tak pro investory, kteří chtějí diverzifikovat své investiční portfolio a získat stabilní příjem. Pojďme se na ně podívat zblízka. 

Co jsou to korporátní dluhopisy a proč je firmy vydávají

Korporátní dluhopisy jsou finanční nástroje, které poskytnutí finanční prostředky investorům a obchodní společnosti. Tzn., že investor kupuje dluhopis konkrétní společnosti za určitou cenu a společnost se zavazuje v budoucnu splatit poskytnutou částku, včetně úrokových plateb, za předem stanovených podmínek. 

Jsou známé také pod názvy podnikové dluhopisy nebo firemní dluhopisy. Vydávají je jak velké obchodní společnosti jako banky nebo pojišťovny, ale v dnešní době také čím dál častěji i střední a menší společnosti. Takto získané finance pak mohou použít na financování svých projektů, pokrytí provozních nákladů, rozšíření své podnikatelské činnosti nebo expanzi do zahraničí.

Druhy korporátních dluhopisů a kde je můžete koupit

Existuje několik druhů korporátních dluhopisů, např dluhopisy s pevným úrokem, s proměnlivým úrokem nebo jejich kombinace. Můžete se setkat také s názvem zelené dluhopisy. Ty mohou být vydány pouze za účelem financování a podpory tzn. „zelených projektů“, které si kladou za cíl zlepšit životní prostředí. Typickým příkladem je výstavba větrných či solárních elektráren, výroba ekologických paliv nebo zalesňování krajiny. Jejich výnos nepodléhá zdanění.

Korporátní dluhopisy lze obvykle zakoupit prostřednictvím makléřských společností, bank, online dluhopisových portálů, obchodních platforem, na burzách nebo přímo od emitenta, tj. společnosti, která dluhopisy vydává.

Výhody a rizika korporátních dluhopisů

Investoři do korporátních dluhopisů mohou získat pravidelné úrokové platby, možnost diverzifikace portfolia a potenciálně vyšší výnosy než u státních dluhopisů. Navíc mohou být dluhopisy určené pro korporátní účely vydané za atraktivnějších podmínek než jiné formy finančních instrumentů.

Mezi rizika korporátních dluhopisů patří např. platební neschopnosti společnosti, změna úrokových sazeb a riziko změn v hospodářském prostředí, které mohou ovlivnit schopnost společnosti splácet své dluhy.

Češi si cestu ke korporátním dluhopisům našli. Trhu pomáhají pozitivní příběhy firem

Češi si cestu ke korporátním dluhopisům našli. Trhu pomáhají pozitivní příběhy firem

Firemní dluhopisy jsou standardní a důležitý nástroj financování pro podniky v každé vyspělé ekonomice. Tyto cenné papíry umožňují firmám získat kapitál prostřednictvím půjčky od investorů v pozici věřitelů na stanovenou dobu a s jasně danými podmínkami. Investoři přitom dostanou jako protiplnění nad rámec poskytnuté jistiny smluvený výnos z investovaných prostředků. Přístup k tomuto typu financování je ale různý a bližší pohled na české prostředí odhalí oproti zahraničí řadu specifik.

Přečíst článek

Kim Fournais

Šéf Saxo Bank: Pár firem táhne celý trh. To je velmi znepokojivé

„Trh je velmi polarizován. To je určitě něco znepokojivého,“ říká spoluzakladatel a CEO Saxo Bank Kim Fournais ke skutečnosti, že pouze pár firem v indexu S&P 500 táhne celý trh. V rozhovoru pro newstream.cz dále mluví o tom, jak chce vydělat na nižších poplatcích či zda Saxo Bank nadále usiluje o vstup na burzu.

Přečíst článek

Pavel Doležal: Kdo chce zbohatnout, ať podniká. Investování na zbohatnutí není

V České republice je nyní aktivních 350 investičních fondů kvalifikovaných investorů (FKI). Pavel Doležal jich za 20 let aktivní kariéry založil přes 160. Před třemi lety prodal investiční společnosti Avant. Do čeho investovat ale klientům radí dál. Proč jsou nemovitosti pořád dobrou investicí? A jakým směrem se vydají ceny bytů, skladů a hal, prozrazuje Doležal v rozhovoru pro Newstream.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Štrasburk, 24. dubna 2024. Debata ČTK Connect s českými europoslanci ve studiu Lobby Set u příležitosti závěrečné plenární schůze končícího Evropského parlamentu.

Čeští europoslanci diskutovali ve Štrasburku. Pro mírová jednání s Ruskem ještě nenastal čas, zaznělo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme