Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Putin jako novodobý Hitler, Zelenskyj jako Churchill. Nejvlivnější osobnosti letošního roku zplodila válka

Proti ruské invazi demonstrovali lidé na různých místech světa, jako například v izraelském Tel Avivu.
ČTK / AP
Dušan Kütner

Když prestižní časopis Time v roce 1938 dal na svou titulní stranu jako Osobnost roku nacistického vůdce Adolfa Hitlera, vyvolalo to vlnu kritiky až opovržení. Časopis, který se tradice interní redakční ankety Person of the Year drží dodnes, argumentoval tím, že Hitler měl v daném roce největší vliv na dění v Evropě, i když jednoznačně negativní. Ze stejného důvodu patří mezi nejvlivnější osobnosti roku 2022 i ruský prezident Vladimir Putin, neboť důsledky jeho bezprecedentní invaze na Ukrajinu včetně ekonomických dopadů pocítila celá Evropa i země mimo ní.

Reklama

Ale válka na Ukrajině se na letošní titulní straně Time rovněž projevila – osobností roku si redakce zvolila ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a s ním i ukrajinský lid. „Letošní volba byla nejjednoznačnější, jakou pamatujeme. Ať v nás bitva o Ukrajinu vzbuzuje naději nebo strach, Volodymyr Zelenskyj vyburcoval svět takovým způsobem, jaký jsme neviděli už desítky let," napsal časopis.

Osobností roku 2022 se stal podle tradiční ankety prestižního časopisu Time ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a ukrajinský lid. Zdroj: Time, s laskavým svolením

Původně filmový herec a komik – který se stal prezidentem v květnu 2019 bez téměř jakýchkoliv předchozích politických zkušeností – překvapil celý svět, když se po začátku ruské invaze 24. února projevil jako zcela přirozený lídr napadeného národa.

Elon Musk urovnal spory s Applem

Osobnosti roku 2022: Musk, Kellnerová i nový guvernér Michl

Kdo jsou osobnosti roku 2022? Redakce byznysového portálu newstream.cz sestavila seznam klíčových osobností, které letos pohnuly dějinami, čeřily vody a měnily naše životy. Zdaleka ne všechny tak činily v pozitivním slova smyslu. Zde je jedenáctka politiků, byznysmenů i zástupců zábavního průmyslu, kteří zanechali v kronice roku 2022 výrazné stopy. V průběhu celého týdne budeme postupně zveřejňovat profily jednotlivých figur.

Přečíst článek

Dokázal semknout Ukrajince, kteří se zbraní v ruce odvrátili Putinem původně zamýšlenou bleskovou válku – vždyť hned první den invaze ruští vojáci obsadili letiště vzdálené jen několik kilometrů od Kyjeva a dostali se i do samotného hlavního města – a brání se již více než deset měsíců. A zároveň přiměl vůdce západního světa k zasílání finanční i materiální pomoci v čele se zbraněmi na Ukrajinu, díky které se Putin stále nedočkal kýženého vítězství – a otázkou je, zda se ho vůbec dočká.

Ovace ve stoje v americkém Kongresu

Razítkem pod pomyslným dekretem o vstupu Zelenského mezi velké státníky 21. století se stala jeho nedávná návštěva v USA, vůbec první mimo hranice Ukrajiny po začátku invaze. Během několik měsíců připravované a utajované návštěvy se setkal s americkým prezidentem Joem Bidenem a vystoupil s velmi odhodlaným a silným projevem v Kongresu – proti všem společenským pravidlům oděn ve své tradiční zelené mikině a polovojenských kalhotách stejné barvy –, za nějž si vysloužil ovace ve stoje.

Petr Fiala na summitu lídrů EU v Bruselu

EU schválila miliardy pro Ukrajinu i daň pro Google a spol.

Státy Evropské unie ve čtvrtekt schválily složitě dojednaný kompromis ohledně přístupu Maďarska k unijním fondům, finanční podpory Ukrajiny v příštím roce a zavedení minimální daně pro nadnárodní korporace. Na Twitteru to oznámilo české předsednictví v Radě EU, které hovoří o potvrzení „megadohody”. Ta byla poprvé ohlášena v pondělí, na poslední chvíli ji ale ohrozily výhrady Polska k daňové složce.

Přečíst článek

Projevem si opětovně vysloužil srovnání s bývalým britským premiérem Winstonem Churchillem, napsal poté vlivný britský list The Times. Churchill do Washingtonu dorazil v prosinci 1941, krátce po útoku Japonců na americký přístav Pearl Harbor. Tato vánoční návštěva přitom tehdy upevnila spojenectví, které pomohlo vyhrát druhou světovou válku a vybudovalo poválečný demokratický svět, podotkl britský list. A také Zelenskyj ve své řeči zdůraznil, že americká podpora je klíčová pro obranu jeho země.

Putin anketu vyhrál již v roce 2007

Putin anketu časopisu Time vyhrál již v roce 2007, sedm let před anexí Krymu a 15 let před krvavým pokusem ovládnout Ukrajinu, který dosud stál podle spíše střízlivých odhadů životy a zdraví nižších desítek tisíc civilních obyvatel Ukrajiny a vojáků obou zemí. Ruská agrese mimo jiné způsobila mohutnou emigraci ukrajinských rodin do Evropy. Podle listopadového odhadu Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) z Ukrajiny uteklo od února před válkou 7,8 milionu lidí, a jedná se tak o největší vysídlení osob v Evropě od druhé světové války.

Předávání Nobelových cen 2022.

Vzkaz Putinovi a Lukašenkovi: Nobelovu cenu za mír převzaly lidskoprávní organizace z Ruska, Běloruska a Ukrajiny

V Oslu převzali Nobelovu cenu za mír zástupci letošních laureátů - ruské lidskoprávní organizace Memorial, ukrajinského Centra pro občanské svobody a vězněného běloruského disidenta Alese Bjaljackého. Místo Bjaljackého, kterému běloruský režim neumožnil vycestovat do norské metropole, se ceremoniálu zúčastnila jeho manželka Natalja Pinčuková. Později odpoledne byly ve Stockholmu předány také ostatní Nobelovy ceny - za literaturu, lékařství, chemii, fyziku a ekonomii. Jména laureátu Nobelův výbor oznámil v říjnu.

Přečíst článek

Putinova agrese okamžitě vyvolala odsouzeni až opovržení většiny obyvatel Ukrajiny i západního světa. A kvůli Putinově zámince obsadit Ukrajinu kvůli „bezpečí a ochraně ruských obyvatel žijících za hranicemi Ruska" začal být bývalý agent sovětské tajné služby KGB přirovnáván právě k Hitlerovi, který mimo jiné z obdobných důvodů zabral Sudety a posléze celé dnešní území Česka.

Akce spolku Milion chvilek s názvem Česko proti strachu: společně na Václavák, 30. října 2022, Václavské náměstí, Praha. ČTK

Změna ekonomiky v celé Evropě

Důsledky bezprecedentního útoku Ruska na jiný suverénní stát, který způsobil největší konflikt v Evropě od porážky nacismu v roce 1945, jsou dostatečně známy – ruská snaha ovlivnit západní mínění nejistotou ohledně dodávek strategické ropy a plynu způsobila razantní nárůst cen energií v Evropě a obecně inflaci, která v řadě zemí vystoupala na nejvyšší úroveň za desítky let. Zablokování ukrajinských přístavů v Černém moři pak způsobilo propad vývozu obilí z Ukrajiny – přezdívané obilnice světa – a prudký nárůst cen potravin a míry hladu ve světě.

Ať už skončí konflikt na Ukrajině jakkoliv, znamená změnu ekonomických podmínek v Evropě v čele s usilovnou snahou EU zbavit se závislosti na dodávkách ruských zdrojů energie, z jehož důsledků se bude kontinent vzpamatovávat roky. Tím si Putin místo mezi nejvlivnějšími osobnostmi roku 2022, byť v jednoznačně negativním kontextu, vysloužil stejně jako Hitler oprávněně.

Vše o ruské invazi na Ukrajinu čtěte zde

Demonstrace za odvolání a demisi vlády premiéra Petra Fialy (ODS) s názvem Nenásilná revoluce - Česká republika na 1. místě, 28. října 2022, Václavské náměstí, Praha.

Až příští zima bude kritická. Kdy už skutečně nebude ruský plyn, varují energetici

Politici a domácnosti se kvůli omezování ruských dodávek obávají nadcházející zimy, nedostatku energií a jejich vysokých cen. Příští zima ale bude ještě horší, varují šéfové mocných ropných a plynárenských společností. Vlády by se proto měly připravovat na ještě větší demonstrace a stávky, než jaké se v poslední době konaly ve Francii, Německu či Česku, napsal server CNBC.

Přečíst článek

Úřad práce, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Rok 2023 přichází. Bude nejkrizovější za poslední tři dekády

Volal mi kamarád, že přišel o práci. Od ledna už nemá chodit. Dělal v pražské kanceláři, mnohý by si mohl pomyslet, žádná škoda. Nevím, jestli ano nebo ne. Dostal odstupné, zavřeli celé oddělení.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Zvrat ve válce? Ukrajina zahájila hlavní úder protiofenzivy, chce odříznout Krym

Zvrat v rok a půl trvající válce? Ukrajina zahájila hlavní úder protiofenzivy, chce odříznout Krym

Přečíst článek
Zelenskyj ze summitu NATO odjíždí se sliby další podpory, pozvánky se nedočkal

Zelenskyj dostal od NATO sliby další podpory. Určitě budeme členy, ale až po válce, připustil

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme