Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dalibor Martínek: Rok 2023 přichází. Bude nejkrizovější za poslední tři dekády

Úřad práce, ilustrační foto
ČTK
Dalibor Martínek

Volal mi kamarád, že přišel o práci. Od ledna už nemá chodit. Dělal v pražské kanceláři, mnohý by si mohl pomyslet, žádná škoda. Nevím, jestli ano nebo ne. Dostal odstupné, zavřeli celé oddělení.

Reklama

Takových příběhů teď bude mnohem víc. Přichází nejvíc krizový rok za posledních třicet let. Kdo si myslí, že letošní rok byl těžký kvůli vysoké inflaci, která nám žere peníze, může si být jist, že příští rok bude mnohem horší. Už nepůjde o úspory či výnosnost investic. Půjde o existenci. Mnoho firem nepřežije, mnoho lidí bude hledat práci.

Nákup v obchodě (ilustrační foto)

Lukáš Kovanda: Před 20procentní inflací Česko zachránil jen zásah vlády a statistiků

Inflace v Česku opět roste. V listopadu vykázala v meziročním vyjádření úroveň 16,2 procenta, zatímco meziměsíčně rostla o 1,2 procenta. V meziměsíčním vyjádření jde o nejvýraznější růst inflace od letošního července. V meziročním vyjádření narostla listopadová inflace z říjnové úrovně 15,1 procenta.

Přečíst článek

Nezaměstnanost je sice v Česku stále rekordně nízká, ale brzy může přijít změna. Vše tomu nasvědčuje. Všechny křivky se sčítají a směřují k neodvratnému výsledku. Prvotním impulsem je samozřejmě cena energií. Ale není to jediný důvod, který evidentně povede k dějinnému zvratu. Důvodů k blížícímu se strádání české ekonomiky, a tím i Čechů je mnohem víc.

Průšvih s číslem 2023 se řítí

Za prvé: na konci roku končí fixace cen energií asi osmdesáti procentům českých firem. Nové ceny budou pro většinu z nich naštěstí zastropované vládou na šest korun za kilowatthodinu elektřiny. I to je však téměř šestinásobné meziroční zdražení energie. Velkých firem se zastropování dokonce z počátku nemělo týkat. Nyní se asi situace změní a stát tisícovce velkých firem jakousi garanci dá. To ještě uvidíme, vláda je v otázce energií nadmíru zmatená. Což jen přispívá k průšvihu roku 2023.

Vítkovice Steel

Zastropování cen energií pomůže velkým firmám udržet konkurenceschopnost

Zastropování cen energií i pro velké firmy je logickým krokem, tvrdí oslovení analytici. Podle nich opatření sice dál zatíží státní rozpočet, je však nutné pro udržení konkurenceschopnosti tuzemského průmyslu. Rozšíření cenového stropu na energie i na velké podniky navrhuje ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), vláda by o něm měla jednat příští týden.

Přečíst článek

Firmy se již na potíže s vyššími náklady chystají. Některé před koncem roku propouštějí, odstupné si zahrnou do letošních nákladů a sníží si tím daňový základ. Kdy jindy propouštět než na konci roku, že.

Energie nejsou jediným problémem české ekonomiky a budoucí situace. Další potíží je, že bobtná státní aparát. V příštím roce má přibýt osm tisíc tabulkových míst, státní výdaje kvůli tomu vystoupají o osmnáct miliard korun. Letošní schodek státního rozpočtu bude přes tři sta miliard korun. Nic nenasvědčuje tomu, že by příští rok měl být nižší. Důsledkem toho bude tlak na vyšší zdanění firem. V důsledku tedy další argument pro propuštění v soukromém sektoru.

První energetický test je tady. Ze severu míří do Evropy arktický mráz

První energetický test je tady. Ze severu míří do Evropy včetně Česka arktický mráz

Teploty v severských zemích a ve střední a východní Evropě včetně Česka mají v nadcházejících dnech klesnout blízko nebo pod bod mrazu. Bude to první zkouška pro kontinent, jehož vlády i experti předpokládají, že letošní zima bude významným zátěžovým testem pro křehké systémy evropského trhu s energií v době zbavování se závislosti na ruských zdrojích, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

V eráru se zvyšují platy o deset procent, aby chudáčci úředníci netrpěli inflací. V soukromém sektoru se propouští. Možná budeme za pár let všichni opět státními úředníky. Jako za bolševika.

V české vládě v době recese nesedí žádný makroekonom. Další potíž. Ale čert vem vládu a státní rozpočty. Ať si to úředníci prožerou. Klíčové je, že stát kvůli absenci lidí, kteří ekonomice rozumějí, netvoří dobré podmínky pro podnikání. Slavná digitalizace nikde, úředníků přibývá, energie zdražují, v čele ministerstva průmyslu sedí amatér. V době energetické krize by tam přitom měl být někdo, kdo rozumí aspoň průmyslu, ještě lépe diplomacii a energetice. Česko, přestože takzvaně předsedá Evropské unii, neprosadilo pro Česko nic.

Češi mají nejdražší energie v EU

Nikdo nečekal, že by vláda měla být jakýmsi lobbistou za české zájmy. Ale proč máme nejdražší energie z celé EU? Řada firem bude propouštět, aby nemusela skončit, ale ČEZ vydělává.

Úřad práce, ilustrační foto

Listopad obrat na trhu práce nepřinesl. Nezaměstnaných je 3,5 procenta

Ani listopad nepřepsal příběh, který se na trhu práce píše od letošního jara. Nezaměstnaných za poslední měsíc přibylo 1395, což byla změna málo významná na to, aby posunula podíl nezaměstnanosti ze stávajících 3,5 procenta. Ve stejném měsíci loni dosahoval tento podíl 3,3 procenta.

Přečíst článek

K tomu inflace evidentně ještě neřekla poslední slovo. Dalo se čekat, že ke konci roku se již bude snižovat, vzhledem k meziroční srovnávací úrovni. Nestalo se. Listopadových víc než šestnáct procent je děsivých. Co to číslo znamená? Každý, kdo může, si zvýšené náklady zatím promítá do cen. Na přelomu roku se stane něco podobného, další cenový skok. Všichni výrobci, obchodníci, budou dál zdražovat. Komu se výrobky neprodají, skončí.

Bude to tlak na spotřebitele, hledání hranice, kam až jsou lidé schopní zajít. Příští rok se bude lámat chleba. V osmdesátých letech běžel v České televizi, v té době jediné na trhu, seriál o zvířatech nazvaný Přežijí rok 2000? V úvodu orel skalní strhnul jehně a nesl ho do údolí. Teď máme nový námět na seriál, tentokrát o Češích. Přežijí rok 2023?

Další komentáře (ne)korektního Dalibora Martínka čtěte zde

Reklama

Související

Premiér Petr Fiala při novoročním projevu v Kramářově vile

Lukáš Kovanda: Fiala v novoročním projevu slíbil zlevňování. To však letos určitě nenastane

Přečíst článek
David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny

David Navrátil: Češi jsou maniodepresivní národ. Inflace může v lednu vyskočit i přes 20 procent

Přečíst článek
Krnovské opravny a strojírny

Výrobce tramvají hlásí zvýšení čistého zisku za rok 2021 o 5,5 milionu. Čistý obrat firmě ale klesl o 128 milionů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme