Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Osobnosti roku 2022: Musk, Kellnerová i nový guvernér Michl

Elon Musk urovnal spory s Applem
ČTK
Stanislav Šulc

Kdo jsou osobnosti roku 2022? Redakce byznysového portálu newstream.cz sestavila seznam klíčových osobností, které letos pohnuly dějinami, čeřily vody a měnily naše životy. Zdaleka ne všechny tak činily v pozitivním slova smyslu. Zde je jedenáctka politiků, byznysmenů i zástupců zábavního průmyslu, kteří zanechali v kronice roku 2022 výrazné stopy. V průběhu celého týdne budeme postupně zveřejňovat profily jednotlivých figur.

Reklama

Elon Musk

Žádný jiný člověk z byznysu neplnil veřejný prostor tolik, jako zakladatel Tesly, Space X a nově také vlastník sociální sítě Twitter. Právě jeho letošní příběh však také naznačuje limity vizionářství.

Rok 2022 nebyl pro Elona Muska jen plný úspěchů.

Elon Musk: Z vizionáře vyvrhelem za pár měsíců

Mezi osobnostmi roku 2022 ční zakladatel Tesly a Space X Elon Musk. Rok 2022 v jeho podání však nebyl jen plný úspěchů, ačkoli právě automobilka Tesla reportovala jedny rekordní zisky za druhými.

Přečíst článek

Renáta Kellnerová a Karel Komárek

Dva největší příběhy českého byznysu. Renáta Kellnerová se stala majoritní akcionářkou PPF po tragicky zesnulém Petru Kellnerovi. Ještě předtím se však do vedení společnosti dostal Jiří Šmejc a na směřování rodinného podniku bude dohlížet také Daniel Křetínský.

Naopak jasný úspěch má za sebou Karel Komárek. Jeho sázkové impérium se stalo skutečně globální a projevilo se to jednak na tom, že Komárek za poslední rok zbohatl nejvíc ze všech českých miliardářů, a také na tom, že začal svou firmu měnit právě na globální podnik.

Petr Kellner se svojí manželkou Renátou na archivním snímku

Dělení PPF je u konce. Vdova po Kellnerovi má majoritu, každé dítě desetinu

Vdova po Petru Kellnerovi Renáta Kellnerová je oficiálně majoritní akcionářkou investiční skupiny PPF a nejbohatší Češkou. Na konečné uspořádání majetku po zesnulém nejbohatším Čechovi upozornil server Seznam Zprávy.

Přečíst článek

Volodymyr Zelenskyj a Vladimir Putin

Jeden bez druhého by do dějin vstoupil úplně jiným písmem. Zatímco Putin by bez Zelenského již nejspíš slavil rychlou anexi velké části Ukrajiny, kvůli Zelenskému se tak nestalo a ruská invaze je hrubě nepovedená (bez ohledu na to, jak celé toto tažení někdy v budoucnu dopadne).

Naopak Zelenskyj by bez Putinovy invaze dál bojoval s problematickým státem a dost možná by už ani prezidentem nebyl. A zcela jistě by mu celý svět nepřiřkl pocty, které si však svým přístupem od 24. února zcela právem vysloužil.

Proti ruské invazi demonstrovali lidé na různých místech světa, jako například v izraelském Tel Avivu.

Putin jako novodobý Hitler, Zelenskyj jako Churchill. Nejvlivnější osobnosti letošního roku zplodila válka

Když prestižní časopis Time v roce 1938 dal na svou titulní stranu jako Osobnost roku nacistického vůdce Adolfa Hitlera, vyvolalo to vlnu kritiky až opovržení. Časopis, který se tradice interní redakční ankety Person of the Year drží dodnes, argumentoval tím, že Hitler měl v daném roce největší vliv na dění v Evropě, i když jednoznačně negativní. Ze stejného důvodu patří mezi nejvlivnější osobnosti roku 2022 i ruský prezident Vladimir Putin, neboť důsledky jeho bezprecedentní invaze na Ukrajinu včetně ekonomických dopadů pocítila celá Evropa i země mimo ní.

Přečíst článek

Petr Fiala

Doma není nikdo prorokem. To si český premiér nejspíš mnohokrát řekl během uplynulého roku. Jeho vedení státu je totiž celý rok ostřelováno za přehnanou orientaci na evropské (i světové) publikum, a naopak za nedostatečnou orientaci na domácí problémy. Přesto Petr Fiala jednoznačně je nejdůležitější postavou tuzemské politiky a povedlo se mu stát i vlivnou evropskou figurou. Tedy jeho členství v tomto elitním klubu je nezpochybnitelné.

Zástupci české vlády v čele s premiérem Petrem Fialou (uprostřed) přijeli do Kyjeva, 31. října 2022.

Premiér Fiala a spol. přijeli do Kyjeva, který se otřásá novým ruským útokem

Zástupci české vlády v čele s premiérem Petrem Fialou přijeli do Kyjeva. Schůzky s ukrajinskou vládou se vedle Fialy účastní tři vicepremiéři a čtyři ministři, informoval úřad vlády. Členy české delegace čekají vedle jednání s ukrajinskými ministry schůzka s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Delegace přijela zhruba s hodinovým zpožděném oproti plánům, důvodem byly dnešní výbuchy v oblasti. Ruské rakety totiž podle kyjevských úřadů ráno opět mířily na civilní infrastrukturu metropole.

Přečíst článek

Aleš Michl

Letošní rok byl do velké míry rokem centrálních bank. Jejich utahování měnových politik po celém světě se odráží v obyčejných životech více, než bylo poslední léta zvykem. To, že se nový guvernér rozhodl jít alespoň částečně proti proudu, je pozoruhodné. Stejně tak i ta tvrdošíjnost, s jakou své kroky obhajuje.

Guvernér ČNB Aleš Michl: Máme nejpřísnější měnovou politiku za 20 let, peníze se stahují z ekonomiky

Guvernér ČNB Aleš Michl: Máme nejpřísnější měnovou politiku za 20 let, peníze se stahují z ekonomiky

Měnová politika je podle guvernéra České národní banky (ČNB) Aleše Michla přísná dost. „Krátkodobá úroková sazba je na nejvyšší úrovni od roku 1999. Meziroční změna nových hypoték byla v září minus 82 procent. Meziroční změna nových úvěrů pro podniky činila minus 64 procent. Poptávkové tlaky na inflaci plynoucí z domácí ekonomiky se zmírňují, spotřeba domácností dokonce klesá,“ vyjmenovává Michl v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Alžběta II.

Smrt královny Alžběty II. se stala jednou z mnoha ran, kterým letos musela čelit post-brexitovská Británie. Symbolicky zcela jistě ranou největší, která navíc bude mít dopad na chod celé monarchie. Ale příběhů Velká Británie letos nabídla celou řadu, od ekonomických potíží přes šachy v Downing Street 10 po dokument Netflixu o princi Harrym a jeho ženě Meghan.

britská královna Alžběta II. při oslavě svých narozenin v roce 2018 v Royal Albert Hall

Alžběta II. a královská rodina jsou značky hodnotnější než Shell nebo Marks & Spencer

Královna Alžběta II., která dneškem završuje 70 let na trůnu, je nejen nejdéle vládnoucím britským monarchou historie, ale též nejvýdělečnějším. Pokud by britská královská rodina představovala firmu, byla by její značka jednou z nejhodnotnějších na světě.

Přečíst článek

Lionel Messi

Pokud platí, že král je vždy jen jeden, pak tím letošním králem je jednoznačně argentinský fotbalista Lionel Messi. Argentinu po vzoru Diega Maradony dovedl do finále mistrovství světa, které poté v infarktovém finále rozhodl třemi brankami. Nejlepší fotbalista možná dosavadní historie odchází z reprezentace na absolutním vrcholu. To umí málokdo.

Vítězstvím by Messi a spol. pomohli i ekonomice Argentiny

Inflace v Argentině se blíží sto procentům. Vítězství Messiho a spol. by zemi pomohlo

Vedle sportovního úspěchu by výhra v nedělním finále mistrovství světa v Kataru ve fotbale mohla Argentině přinést i ekonomickou vzpruhu. Messi a spol. mohou Argentincům přinést nekonečnou radost a pomoci krotit obří inflaci.

Přečíst článek

Sam Bankman-Fried

Poraženým roku je jednoznačně kdysi zázračné dítě technologického sektoru Sam Bankman-Fried. Jeho kryptoburza FTX, a hlavně investiční fond Alameda zkrachovaly poté, co se ukázala absurdní podstata jejich finanční operací. Ve zkratce: kryptoburza FTX vydala kryptoměny, jejichž hodnota uměle rostla díky „poptávce“ investorů. Těmi však byla hlavně Alameda, která zase toto jmění používala na další operace.

Jmění Sama Bankmana-Frieda se tímto perpertuum mobile na peníze vyšplhalo na neuvěřitelných 26 miliard dolarů. Když se však vyjevila podstata spolupráce FTX a Alamedy, vše se zhroutilo. A navíc na poslední chvíli se z účtů drobných investorů vypařily miliardy dolarů. Kdysi miláček byznysových novinářů tak nyní čelí soudu za rozsáhlé podvody a soudit jej bude stejný muž, který za mříže poslal Bernieho Madoffa na 150 let.

Sam Bankman-Fried odchází od soudu

Záporák roku. Povedlo se Samu Bankmanu-Friedovi zlikvidovat magii kolem krypta?

Kdyby se udílel titul pro největšího záporáka globálního byznysu, poprali by se o tento titul dva muži. Elon Musk a pak teprve třicetiletý Sam Bankman-Fried, o němž do letoška v Česku slyšelo jen pár zasvěcenců a čtenářů amerických byznysových magazínů. SBF, jak se mladíkovi běžně říká, totiž dokázal udělat takový průšvih na kryptoměnovém trhu, že se z něj tento oklepávat roky. Pokud se z něj vůbec oklepe. Zde je další příběh roku 2022.

Přečíst článek

Jaromír Nohavica

I Česko má své „rohaté“. Jedním z nich se letos stal Jarek Nohavica, který se odmítl vzdát poct získaných od Vladimira Putina. Navíc Nohavicova poslední tvorba nadále podporuje spíše protizápadní orientaci České republiky. Navzdory tomu ostravský bard dál vyprodává koncerty a dál prodává svou hudbu.

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme