Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Deset hodin v Americe, Zelenského návštěva se ale chystala měsíce

Prezidenti Zelenskyj (vlevo) a Biden mluvili o další pomoci Ukrajině.
Profimedia.cz

Desetihodinová návštěva USA ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského se chystala několik měsíců. Zákulisí odvážné cesty, která má Ukrajině zajistit další pomoc, mapovala agentura AP.

Reklama

Při říjnovém parlamentním summitu Mezinárodní krymské platformy v Záhřebu šéfka americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová se svým ukrajinským protějškem hovořila o možnosti, že by Zelenskyj promluvil k americkému Kongresu. Představitelé administrativy amerického prezidenta Joea Bidena s ukrajinskou stranou také řadu měsíců diskutovali o možné Zelenského návštěvě Bílého domu. Doufali přitom, že se jí podaří uskutečnit do konce roku, aby to Ukrajině vyslalo silný signál, že má podporu před nástupem těžké zimy, při níž by ruský prezident Vladimir Putin mohl útoky zintenzivnit.

Zelenskyj v dřívějších rozhovorech Bidenovi a dalším představitelům jeho administrativy naznačil, že Spojené státy jsou první zemí, kam se chce vydat, až pro cestu nastanou správné podmínky, sdělil AP vysoce postavený americký činitel, který byl s obsahem rozhovorů obeznámen. Biden pozvání zopakoval při telefonátu 11. prosince a Zelenskyj tentokrát americkému prezidentovi řekl, že nastal správný čas.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v americkém Kongresu 21. prosince 2022. Před viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a šéfkou americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou leží ukrajinská vlajka s podpisy vojáků z osvobozeného ukrajinského města Bachmut.

Zelenskyj v Kongresu děkoval USA. Dal ale najevo, že nepřestane žádat víc

Jestli kdy nějaký vůdce zosobňoval svou zemi, je to Volodymyr Zelenskyj, píše americká CNN ve své analýze nynější cesty ukrajinského prezidenta do Spojených států. Nezlomný, vzdorující civilista donucený obléct se do vojenského při své středeční návštěvě Washingtonu několikrát děkoval za pomoc, které se Ukrajině do USA dostává. Dal nicméně jasně najevo, že nepřestane žádat víc.

Přečíst článek

„Opravdu jsem chtěl přijet dříve, situace byla velmi složitá,” řekl Zelenskyj ve středu v Oválné pracovně Bílého domu.

Zákulisní detaily Zelenského překvapivé návštěvy Washingtonu popsali asistent Pelosiové, americký úředník a vysoce postavený představitel Bidenovy administrativy. Přáli si zůstat v anonymitě, aby mohli hovořit o plánování tajné cesty. Jakmile se věci daly do pohybu, byla Zelenského desetihodinová návštěva, při níž se setkal s Bidenem a promluvil ke Kongresu, naplánována velmi rychle.

Čekalo se, až bude v bezpečí

Bílý dům zaslal Zelenskému oficiální pozvání 14. prosince po telefonátu obou prezidentů 11. prosince. Zelenskyj pozvání přijal v pátek a návštěva byla potvrzena o dva dny později, kdy Bílý dům o cestě informoval kancelář Pelosiové.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v americkém Kongresu 21. prosince 2022.

Vyhrajeme, protože jsme jednotní, řekl Zelenskyj Kongresu. Dočkal se ovací ve stoje

Americká finanční pomoc Ukrajině není charita, ale investice do globální bezpečnosti a demokracie, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v americkém Kongresu. Ukrajina žije, je bojovná a nikdy se nevzdá, řekl rovněž prezident, již tradičně oblečený ve vojenských kalhotách a tmavě zelené mikině. Za svůj projev na společné schůzi obou komor amerického Kongresu sklidil opakovaně ovace vestoje. Jeho projev živě přenášela stanice Sky News.

Přečíst článek

Zelenskyj podle polské soukromé televizní stanice TVN24 ukrajinský prezident ve středu brzy ráno překročil polské hranice a přijel na vlakové nádraží v polském pohraničním městě Przemyśl, kam před ním přijelo mnoho Ukrajinců prchajících před válkou. V doprovodu americké velvyslankyně na Ukrajině Bridget Brinkové byl převezen vozem amerického velvyslanectví na letiště v Rzeszówě, odkud letěl přímo na Andrewsovu základnu v Marylandu nedaleko Washingtonu. Do Spojených států ukrajinského prezidenta dopravil stroj amerického letectva, který využívá americká vláda a který se většinou používá k přepravě ministrů a dalších činitelů kromě prezidenta a viceprezidentky.

Bílý dům veřejně oznámil chystanou návštěvu Zelenského až ve středu v jednu hodinu ráno místního času, neboť čekal, až bude ukrajinský prezident v bezpečí mimo Ukrajinu.

Představitel Bidenovy administrativy uvedl, že USA se Zelenským jeho bezpečnost úzce konzultovaly a že ukrajinský prezident považoval bezpečnostní opatření za dostačující k tomu, aby mohl krátkou návštěvu podniknout.

Pelosiová, která v posledních měsících cestovala po světě a silně hájila Ukrajinu, také několik měsíců připravovala půdu pro Zelenského vystoupení v Kongresu. Ve středu Pelosiová, jen několik dní předtím, než předá svou funkci republikánům, kteří získali ve Sněmovně reprezentantů většinu v listopadových volbách, konečně přivítala Zelenského v Kapitolu. Uvedla, že je na návštěvu hrdá. Návštěva také přišla ve chvíli, kdy američtí zákonodárci jednají o dalších výdajích, jejichž součástí má být dalších 45 miliard dolarů na mimořádnou pomoc Ukrajině.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj věnoval 21. prosince Kongresu ukrajinskou vlajku popsanou vzkazy, kterou přivezl z osvobozeného města Bachmut. ČTK / AP

„Vaše návštěva přichází v době, kdy se Kongres připravuje na schválení dalšího významného kola bezpečnostní, ekonomické a humanitární pomoci,” řekla Pelosiová Zelenskému. „Doufejme, že se během příštích 48 hodin tak stane,” dodala.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Historická návštěva? Zelenskyj poprvé po invazi opustil Ukrajinu, letí do USA, setká se s Bidenem

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že je na cestě do Washingtonu, kde dnes bude jednat s americkým prezidentem Joem Bidenem a vystoupí v Kongresu. Návštěvu, o které informovala v úterý některá americká média, potvrdil i Bílý dům. Hlavním tématem jednání bude posílení ukrajinských obranných kapacit. Jde o první cestu Zelenského do zahraničí od 24. února, kdy ruská armáda napadla Ukrajinu.

Přečíst článek

Zelenskyj hovořil o své úterní návštěvě ukrajinského Bachmutu v Doněcké oblasti, kde probíhají tvrdé boje, a popisoval atmosféru ve městě a ničivé následky. Kongresu věnoval ukrajinskou vlajku popsanou vzkazy, kterou dostal od ukrajinských vojáků v Bachmutu.

„Požádali mě, abych tuto vlajku přinesl vám, americkému Kongresu, členům Sněmovny reprezentantů a senátorům, jejichž rozhodnutí mohou zachránit miliony lidí,” řekl Zelenskyj v závěrečné části projevu v Kongresu „Tak ať jsou tato rozhodnutí přijata. Ať tato vlajka zůstane s vámi. Dámy a pánové, tato vlajka je symbolem našeho vítězství v této válce,” dodal.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme