Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Volodymyr Zelenskyj – muž na svém místě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se stal ikonou pro ukrajinské občany i Západ pro svůj způsob, jakým vede obranu proti ruské invazi

Ukrajinský prezident a bývalý populární herec Volodymyr Zelenskyj se pro některé možná překvapivě stal ikonou pro ukrajinské občany pro svůj pevný postoj k ruské invazi na Ukrajinu a způsob, jakým vede obranu země. Za to si vysloužil i uznání západního světa. Volodymyr Zelenskyj – muž na svém místě.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj o střelbě v Moskvě: Jde to za Putinem, na vlastní občany se vykašlal

Ruský prezident Vladimir Putin se snaží svalit svou vlastní odpovědnost za páteční teroristický útok u Moskvy s nejméně 133 mrtvými na někoho jiného, uvedl večer na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Prohlásil také, že Putin, namísto toho, aby se zabýval svými vlastními občany, se na dlouhé hodiny po útoku odmlčel a jen přemýšlel, jak svést vinu na Ukrajinu.

Přečíst článek
Spojenci Kyjeva zajistili téměř všechny finance na českou iniciativu

Další posun české iniciativy. Spojenci Kyjeva zajistili téměř všechny finance na koupi munice

Přečíst článek
Bývalý moderátor televizní stanice Fox News Tucker Carlson

Tucker Carlson opustil Rusko. Měl zájem i o rozhovor se Zelenským, Kyjev však mlčí

Bývalý moderátor televizní stanice Fox News Tucker Carlson opustil Rusko, kde se setkal s prezidentem Vladimirem Putinem, se kterým udělal rozhovor. Podle serveru CNBC měl kontroverzní Američan zájem i o rozhovor s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Kyjev však v této otázce neposkytl žádné stanovisko.

Přečíst článek
Na severovýchodě Ukrajiny rostou obavy z druhé ruské okupace

Hrozí další ruská okupace? Na severovýchodě Ukrajiny rostou obavy

Skoro celý rok poté, co Ukrajina osvobodila města podél válkou zničené cesty do Kupjansku v Charkovské oblasti, vyjadřovali místní obyvatelé obavy z druhé ruské okupace sotva šeptem. Nyní o nich mluví nahlas.

Přečíst článek
Ruský prezident Vladimir Putin

Rusko chystá na Ukrajině rozsáhlou ofenzivu. Putinovým cílem je ovládnutí země

Rusko pravděpodobně plánuje v letošním roce rozsáhlou ofenzivu, během níž se pokusí ovládnout čtyři ukrajinské regiony, které už dříve označilo za svoji součást, napsal dnes britský list Financial Times.

Přečíst článek
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj: Válka se přesune na Krym, čeká nás bitva o Černé moře

Těžiště války na Ukrajině bude v nadcházejícím roce Krymský poloostrov a s ním související bitva o Černé moře, uvedl v rozhovoru s časopisem The Economist ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Pro Ukrajinu je podle něj zásadní snížit počet ruských útoků z tohoto směru. Odmítl, že by Rusko momentálně vítězilo, a vyzval spojence k pokračování pomoci.

Přečíst článek
Ukrajinský premiér Denys Šmyhal

Ukrajina má problémy s udržením finanční stability. Žádá o rychlé financování

Ukrajina požádala mezinárodní dárce o urychlené poskytnutí financování, uvedl podle agentury Bloomberg ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Podle něj má Ruskem napadená země problémy plnit rozpočtové priority.

Přečíst článek
Viktor Orbán

Přípravy na velkou schůzku. Orbán by se měl „v blízké budoucnosti“ potkat se Zelenským

Kyjev a Budapešť pracují na organizaci schůzky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, uvedl šéf kanceláře ukrajinské hlavy státu Andrij Jermak. Šlo by o první bilaterální schůzku obou lídrů od začátku ruské invaze na Ukrajinu loni v únoru.

Přečíst článek
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Jak poskytnout Ukrajině miliardy i bez souhlasu Maďarska? EU má plán

Evropská unie připravuje záložní plán, jak poskytnout Ukrajině, která se brání ruské ozbrojené agresi, 20 miliard eur (přes 490 miliard korun), a to i bez maďarského souhlasu. S odvoláním na nejmenované představitele zapojené do projednávání plánu to uvedl deník Financial Times.

Přečíst článek
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj: Putin letos nic nezískal, Evropa nesmí upadnout do nerozhodnosti

Je velmi důležité, aby Evropa neupadla zpět do své nerozhodnosti, řekl unijním lídrům na summitu v Bruselu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu prostřednictvím videokonference. Prezidenti a premiéři EU si podle něj uvědomují, že není čas na polovičatá opatření nebo váhání. Evropa vždy dělala silná rozhodnutí a následně je i prováděla, uvedl ukrajinský prezident s tím, že je vděčný za takovou sílu v Evropě.

Přečíst článek
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident USA Joe Biden

Hledání nové cesty. Ukrajina a Spojené státy po neúspěšné protiofenzivě ladí další postup

Američtí a ukrajinští vojenští představitelé hledají novou strategii pro příští rok, aby oživili úspěch Kyjeva a také slábnoucí podporu pro jeho boj s ruskými invazními silami. S odvoláním na činitele obou zemí to napsal americký deník The New York Times (NYT), podle něhož ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přijel na návštěvu do Washingtonu v kritickém okamžiku, a to jak na bitevním poli, tak v americkém Kongresu.

Přečíst článek
Maďarský lídr Viktor Orbán

Schůzka roku? Kyjev usiluje o setkání Zelenského a Orbána

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak uvedl, že telefonicky jednal se šéfem maďarské diplomacie o možném uspořádání schůzky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a maďarského premiéra Viktora Orbána.

Přečíst článek
Reklama

News box

Pražská burza ve zkráceném týdnu opět posílila. Index PX 📈 stoupl o 1,6 procenta na 1515,2 bodu. Největší pokles postihl akcie zbrojovky Colt, naopak nejvíce posílily akcie Monety. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu akcie vzrostly o 0,7 procenta.
Za útok v koncertní síni v Krasnogorsku na předměstí Moskvy je odpovědný výhradně Islámský stát, prohlásil dnes bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby. Dnešní tvrzení ruského vyšetřovacího výboru o odpovědnosti Ukrajiny má Washington za ❌ „nesmysl“.
Ruský vyšetřovací výbor dnes uvedl, že získal  důkazy o vazbě mezi pachateli nedávného teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy a Ukrajinou. Podle vyjádření výboru útočníkům poskytli hotovost a finance v kryptoměně ukrajinští nacionalisté, napsala ruská agentura RIA Novost.
Prudký nárůst 📈 nových aktivit producentů fosilních paliv ohrožuje splnění pařížských klimatických cílů. Uvádí to zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA). Světoví producenti fosilních paliv směřují k tomu, aby do konce desetiletí zvýšili na téměř čtyřnásobek objem ropy a plynu těžených z nově schválených projektů. V čele nárůstu těchto aktivit jsou přitom Spojené státy, upozorňuje zpráva, o níž informuje britský deník The Guardian.
Hrubý domácí produkt (HDP) Spojených států se ve čtvrtém čtvrtletí po dalším zpřesnění údajů zvýšil v přepočtu na celý rok o 3️⃣,4️⃣ procenta. To je o 0,2 procentního bodu více, než uváděl odhad z konce února. Ve své zprávě to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Analytici v anketě agentury Reuters čekali potvrzení odhadu. Ve třetím čtvrtletí růst činil 4,9 procenta.
Polská kontrarozvědka (ABW) vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům a orgánům Evropské unie. Dnes to podle portálu onet.pl oznámil Jacek Dobrzyński, mluvčí vládního koordinátora tajných služeb. Polsko přitom 🤝 spolupracuje s Českem, což dnes na internetu potvrdila česká kontrarozvědka - Bezpečnostní informační služba (BIS). Číst více
Pražské Letiště Václava Havla od 4. května obnoví ✈️ přímé spojení s gruzínským hlavním městem Tbilisi. Linku bude obsluhovat letecká společnost Georgian Wings letadlem Boeing 737-300 s kapacitou pro 148 cestujících. Cestující budou moct z Prahy do Tbilisi létat dvakrát týdně, vždy v úterý a v sobotu. 
Projekt Daňová Kobra zaměřený na boj s daňovými úniky zabránil za deset let existence ztrátám na daních za 1️⃣6️⃣ miliard korun. V loňském roce to byla jedna miliarda korun, řekl generální ředitel Celní správy Marek Šimandl. Na Daňové Kobře se podílejí Finanční správa, Celní správa a policie, základem projektu je výměna informací a sdílení kapacit, což pomáhá odhalovat případy daňových úniků.
Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana, který je po operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy už dva týdny v nemocnici, se nadále 👍 zlepšuje. Rehabilituje s pomocí chodítka, zdravotníci mu každý druhý den převazují rány. Na odhad termínu propuštění je stále brzy, uvedla dnes pražská Fakultní nemocnice v Motole v zaslaném prohlášení.
Šéf ruské civilní rozvědky SVR Sergej Naryškin tento týden navštívil Severní Koreu, kde jednal o prohloubení 🤝 spolupráce mezi Moskvou a Pchjongjangem a bezpečnosti v regionu. Podle agentury Reuters o tom dnes informovala SVR.
Reklama
Reklama
Doporučujeme