Vyberte si z našich newsletterů

Přihlásit odběr

Teplice: lázeňské město, které znovu objevuje svůj lesk

Císařské lázně v Teplicích
Zdeněk Pečený/Newstream
Zdeněk Pečený

Teplice, nejstarší lázeňské město v Česku, lákají svou historií, slavnými osobnostmi, wellness i krásnými parky. Dnes nabízejí příjemný mix tradice, moderního ubytování, kavárenské atmosféry a parkové pohody – ideál pro prodloužený víkend plný inspirace a odpočinku.

Teplice se rády honosí přezdívkou „malá Paříž“ nebo „salon Evropy“. Léčivé prameny sem lákají návštěvníky už od 12. století, ale skutečný rozkvět přišel až v 18. a 19. století. Město přitahovalo aristokraty i umělce – Beethoven zde dokončil Sedmou symfonii, Goethe čerpal inspiraci pro svá díla a car Alexandr I. tu řešil politické záležitosti. Lázeňské domy dodnes vyprávějí příběh tehdejší slávy města a dodávají mu neopakovatelný genius loci.

Ubytování mezi historií a modernou

Pro klasickou lázeňskou atmosféru zamiřte za ubytováním do Lázní Beethoven – dominanty centra města s nabídkou wellness procedur a léčivých pramenů, jehož součástí je nový areál s bazény s termální vodou Thermalium. Kdo naopak hledá modernu, může vyzkoušet apartmány v nejvyšším patře nákupního centra Fontána v samotném srdci města. Jejich terasy nabízejí jedinečný výhled na město a Krušné hory a k tomu máte kavárny, kina a obchody přímo pod nosem.

Bar Golden Eye v hotelu Fairmont

Bar Golden Eye v hotelu Fairmont: Výlet do Asie začíná na konci Pařížské

Asijská kuchyně, signature koktejly inspirované pouličními trhy a výhled na Prahu z jednoho z nejluxusnějších hotelů ve městě. Bar Golden Eye v nově otevřeném Fairmont Golden Prague je víc než jen další hotelový bar.

Přečíst článek

Restaurace, které stojí za cestu

Teplice skrývají i zajímavé gastronomické poklady. Milovníci masa míří do steakhousu Bulldog, kam za vynikajícími steaky jezdí lidé z celého kraje. Moderní atmosféru a styl kavárenského bistra nabízí Lagarto J&J, kde vás potěší výborná káva, domácí dezerty a snídaně, včetně oblíbených huevos rancheros. Kavárna Pascussi je ideálním místem pro rychlou snídani nebo odpolední dort a šálek espressa, zatímco do Pizza Coloseum se chodí za známou klasikou.

Městské parky: zelené srdce Teplic

Srdcem Teplic jsou parky, které tvoří klidné a inspirativní prostředí. Nejznámější je Zámecká zahrada, která obklopuje místní zámek a nabízí rozlehlé trávníky, staleté stromy a jezírka s labutěmi. Člověk tu snadno získá pocit, že se neprochází českým městem, ale spíše londýnským Hyde Parkem – tolik prostoru a klidu zde najde. Neméně oblíbené jsou i Sady Čs. armády nebo park u Císařských lázní, které se v létě mění v centrum společenského života a často hostí koncerty či kulturní akce.

Akce Pod praporem Bergowa pro fanoušky počítačové hry KCD II a všechny příznivce středověku se koanala 19. července na hradě Trosky

Cizinci utrácejí třikrát víc než Češi. Turistika v ČR zažívá i díky videohře Kingdom Come renesanci

Boom v návštěvnosti zaznamenávají místa zachycená ve videohře Kingdom Come: Deliverance II, jako je Suchdol u Kutné Hory či hrad Trosky.

Přečíst článek

Výlet do okolí

Komu by už samotné město nestačilo, stačí pár minut autem či lanovkou a ocitnete se v Krušných horách. Oblíbeným cílem je Komáří vížka s panoramatickým výhledem na celé Podkrušnohoří. Milovníci historie se zase vydávají na zámek Duchcov, kde poslední roky svého života strávil legendární Casanova.

Verdikt

Teplice už dávno nejsou jen tradiční lázeňskou destinací. Nabízejí pestré ubytování, kavárenské zážitky, slavnou gastronomii i parky, kde si člověk připadá jako v anglické metropoli. K tomu se přidává bohatá historie a blízkost hor – a výsledkem je město, které stojí za to objevit.

JARNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Porazit všechny a stát se jedničkou. Na českém trhu se to podařilo spoustě hráčům. Co když se ale pokusí prosadit na evropském, asijském, americkém, nebo dokonce globálním trhu? Pak začínají podnikatelé i firmy narážet na celou řadu problémů. Přesto řada z nich uspěla.

Zakladatel Lasvitu Leon Jakimič, zakladatel Unicorn Attacks Vít Šubert, majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale či zakladatel a CEO globální platformy FTMO Otakar Šuffner. To je část hvězd jarního vydání magazínu Newstream CLUB, jehož hlavním tématem je GLOBÁLNÍ ÚSPĚCH. Jak ho dosáhnout z Česka? A lze se prosadit na celosvětovém kolbišti v éře, kdy druhé místo téměř vždy znamená prohru?

Magazín se dále věnuje velkým finančním skupinám, které svět dobývají investicemi. Zvláštní kapitolou pak je Německo, které pro tuzemské podnikatele i finančníky velmi často představuje první velkou zkoušku nebo příslovečnou bránu do světa. A platí to i ve chvíli, kdy se německá ekonomika potýká s celou řadou strukturálních problémů.

Podíváme se na největší investice, které čeští hráči v posledních letech učinili a které představují historicky největší akvizice českého kapitálu v zahraničí.

A hudební promotér David Gaydečka čtenáře pozve do tajemného Doupěte, které je úplně novým typem hudebního klubu, v němž vystupují hvězdy, které zná celý svět.

Sedmé vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v červnu.

Související

Stanislav Bartoška

Jak ušetřit na letenkách? Nejlevnější jsou v úterý a ve středu, říká šéf nové cestovky

Přečíst článek

Ani lunchmeat, ani vepřové ve vlastní šťávě. Jak chutná luxusní konzerva?

Hovězí vývar s knedlíčky jako vaří v Lokále.
Se svolením Ambiente
Petra Nehasilová

Lokál, Kuchyň, Pizza Nuova, Café Savoy, michelinská La Degustation a řada dalších – všechny tyto prestižní podniky spojuje jedna značka: Ambiente. A právě tato síť se nyní kromě vysoké gastronomie pouští i do retailu. Jejich recept? Přeměnit nejoblíbenější pokrmy na „konzervy“ dostupné pro každého.

Pro někoho je symbolem pokleslé gastronomie socialismu, konzerva je ale ve skutečnosti vynálezem mnohem starším. Už vojáci Napoleonovy armády jí využívali k zásobování na taženích, civilisté si ji mohli dovolit až v první polovině 20. století. Po roce 1948 se však zlevnila a stala se součástí každodenního života. Bez májky, vepřového ve vlastní šťávě nebo luncheon meatu si Češi chalupaření neuměli představit. Na rozdíl od Západu, kde je konzerva spíše nouzovkou, má v tuzemsku konzerva kulturní status.  

Konzervy a hotovky táhnou

Na tento trend sází i síť nejvyhlášenějších podniků -  Ambiente. Konzervovaná jídla vaří ve velkém v Jenči za Prahou. Stejně jako v dalších podnicích, i tady tým kuchařů používá suroviny od prověřených dodavatelů a maso z Amasa, které pochází výhradně z českých chovů. „Pokrmy zde od základu uvaříme, naplníme jimi sklenice a následně při více než 100 °C sterilujeme. To eliminuje případné nežádoucí mikroorganismy a zaručí delší trvanlivost. Každá sklenice obsahuje dvě až tři porce, přičemž některé koncentrované pokrmy je třeba doředit vodou. Pak už stačí jen ohřát, přidat přílohu a pustit se do jídla,“ vysvětluje Lukáš Dráb. Ten spolu se šéfkuchařem Alešem Karpíškem za výrobu jídel zodpovídá.

Maroš Jambor

Kvalita pražské gastronomie se hodně proměnila. Strávníci jsou náročnější, říká šéf vyhlášené Zlaté Prahy

Šťovík i chleba s máslem servírují v restauraci Zlatá Praha v zrekonstruovaném hotelu Fairmont (někdejší InterContinental). Kuchyni tam velí Maroš Jambor, který do Prahy přinesl zkušenosti z těch nejznámějších michelinských restauracích ve světě.

Přečíst článek

Aktuálně sortiment čítá více než 30 položek. Připravují například rajskou, dušené ledvinky nebo kuře na paprice z Lokálů, ragú bolognese z Pizza Nuova nebo trhané hovězí z Kantýny. Letošními novinkami jsou hovězí guláš a segedín z Lokálu, vývar s játrovými knedlíčky a smetanová omáčka s kuřecím masem na spaghetti podle receptury Pastacaffé. Další přibudou. „Cílem je rozšiřovat nabídku napříč kategoriemi – tedy hlavní jídla, polévky a omáčky – a nabídnout lidem větší výběr. Vycházíme přitom z oblíbených jídel, která hosté znají z našich restaurací,“ uzavírá Dráb. 

Růst zájmu o hotová jídla je v Česku velký, což potvrzují i data Rohliku.cz. Češi hledají pohodlí a rychlá řešení pro domácí stravování, aniž by museli slevit z kvality. A segment „hotovek“ se tak mění pod taktovkou známých šéfkuchařů i oblíbených restaurací. Jde o kvalitní pokrmy bez konzervantů a jiných aditiv. Uspokojí tak náročné strávníky.

Do segmentu hotovek se pustil i šéfkuchař Filip Sajler, který se proslavil jako díky gastronomickému pořadu Kluci v akci a zároveň založil společnost Perfect Canteen & Perfect Catering zaměřenou na firemní kantýny, moderní firemní stravování a prémiový catering. Pod značkou cibule připravuje celou škálu pokrmů, které po uvaření prudce zchladí a následně zabalí do krabičky v ochranné atmosféře.

Další z našich návštěv v "táckárně".

Retro jídelna kousek od Staromáku: Na dršťkovku za 65 korun tam chodí studenti i investoři

„Táckárna“ je vlastně takový fast food po česku. Místo burgeru a hranolek si u pultu objednáte knedlík se zelím a vepřové nebo holaňdák. Klasické menu nabízí i v retro řeznictví v Kaprově ulici. Oběd pro dva s pivem stojí cca 350 korun.

Přečíst článek

Takhle se vaří v jídelně v Dlouhé ulici

Kam na oběd levnější než v jídelně poslanců? Na tácek do Dlouhé ulice

Spousta lidí v Dlouhé ulici míří na vyhlášený „smažák“ do Lokálu, my vyrazili na „tácek“. Kolik v Apetitu stojí obědové menu?

Přečíst článek

Související

Takto vaří v Kuchyni na Pražském hradě

Nejenom hot dogy, ale i pořádné řízky. Také na Pražském hradě se dá dobře a levně najíst

Přečíst článek

Kam na nejlepší pivo v Praze? Čepuje ho žena, nedaleko náměstí Republiky

Přečíst článek
Restauraci v Holešovicích otevře například gastro síť Zátiší Group.

Z Holešovic se stává gastro centrum Prahy. Lákají na street food i fine dining

Přečíst článek

Ani poosmé to nevyšlo. Zámek Štiřín dál zůstává státu

Areál zámku Štiřín
ČTK
 ČTK

Do elektronické aukce se přihlásil minimálně jeden zájemce, který složil kauci, žádný příhoz ale nepadl. Vyvolávací cena byla 795,9 milionu korun.

Středočeský zámek Štiřín se nepodařilo prodat ani na osmý pokus. Do elektronické aukce, která začala ve čtvrtek ve 12:00 a skončila dnes v poledne, se přihlásil minimálně jeden zájemce, který složil kauci, žádný příhoz ale nepadl. Vyvolávací cena byla 795,9 milionu korun, informoval dnes Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Pokud by byla aukce úspěšná, znamenalo by to nejvýnosnější prodej v historii majetkového úřadu. V sedmi předchozích aukcích nebyl žádný zájemce.

„Do elektronické aukce se přihlásil a ve stanoveném termínu požadovanou kauci 20 milionů korun složil nejméně jeden zájemce, nicméně žádný příhoz v průběhu aukce nepadl. ÚZSVM nyní bude vyhodnocovat další postup a rovněž připraví informační materiál pro jednání vlády,“ uvedl ÚZSVM.

Úřad zámek poprvé nabídl loni v září, tehdy vyvolávací cena činila 3,3 miliardy korun. V dalších kolech aukce cenu úřad snižoval, z nabídky prodeje také vyjmul část pozemků v areálu zámeckého parku. Jedná též s obcí Kamenice o potenciální možnosti převodu bývalého krytu civilní ochrany pro účely mateřské školky a několika pozemků pro dostavbu chodníků.

„Zákonem preferovaný způsob nakládání s nepotřebným státním majetkem je prodej prostřednictvím transparentního výběrového řízení. ÚZSVM v případě zámku Štiřín zatím neshledal důvod pro odchýlení se od tohoto postupu, i kvůli vysokým nákladům daňových poplatníků na správu prázdného a pro stát nepotřebného majetku,“ vysvětlil ÚZSVM.

Výběrová řízení s elektronickou aukcí podle úřadu představují nejtransparentnější formu prodeje nepotřebného státního majetku. Elektronická aukce pražského domu U Hybernů vynesla 447 milionů korun, úspěšný byl také prodej bývalé budovy Ústavu pro studium totalitních režimů na pražském Žižkově. Naopak se v aukci kromě štiřínského zámku opakovaně nepodařilo prodat například pražský zámek Veleslavín nebo pražský Palác Broadway.

Zámek z 18. století v minulosti sloužil jako hotel s restaurací, wellness centrem a golfovým hřištěm. Původně jej spravovalo ministerstvo zahraničí, které ale oznámilo, že areál nepotřebuje, a následně ho převedlo na majetkový úřad. Zájem neprojevila ani žádná jiná státní instituce. V době převodu byl areál uzavřen. Jeho současnou podobu ovlivnily úpravy z období kolem roku 1900 podle projektu architekta Jiřího Stibrala a také úpravy z let 1985 až 1993. Desítky let jej vlastnila rodina Ringhofferova, v majetku státu se štiřínský zámek ocitl po druhé světové válce jako konfiskát.

Zámek Štiřín

Dalibor Martínek: Neuvěřitelný příběh zámku Štiřín. Končí osmá aukce, další už nebude

Zámek Štiřín, který leží dvacet kilometrů jižně od Prahy, v devadesátých letech využívali poslanci jako rekreační sídlo. Ceny tam byly nízké, provoz dotoval stát. Poslední rok se stát toto pozdně barokní sídlo snaží prodat v elektronické aukci. Vloni v září začala první aukce za vyvolávací cenu 3,4 miliardy korun. Nikdo se nepřihlásil. Tento týden končí osmý a poslední pokus o prodej, vyvolávací cena je už jen 796 milionů korun.

Přečíst článek

Zámek Štiřín

Zámek Štiřín zase nikdo nechce. Stále je moc drahý?

Zámek Štiřín stále patří státu. Do elektronické aukce s vyvolávací cenou 884,34 milionu korun se ani tentokrát nikdo nepřihlásil.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Související

Doporučujeme