Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Cestování po světě - tipy, rady, návody

Cestování - reportáže z exkluzivních míst, tipy, rady, ceny a vliv inflace v oblíbených zemích, i rady, na co si dát pozor

Léto je po konci proticovidových opatření opět vrcholným obdobím dovolených, cestování a turistických výletů. Která místa stojí za pozornost, jaké jsou ceny v turisty oblíbených zemích, jak se v nich projevila inflace, jaké jsou tam zvyky odlišné od Česka? Reportáže z exkluzivních destinací, tipy na památky, moderní architekturu, kulinářské gastro speciality i zprávy o tom, jaké potíže čekají turisty v hromadné dopravě třeba kvůli stávkám na letištích.

Britové vidí stav své země černě

Cestování do Velké Británie se komplikuje. Nově bude nutná ETA

Cestování do Velké Británie už nebude pro Čechy stejné jako dřív. Digitalizace totiž vstupuje i do britského imigračního systému a postupně se i zde pro všechny cizí občany zavádí povinnost mít elektronický dokument ETA, podobně jako tomu je například při cestě do USA. Češi i Slováci jsou ve skupině evropských zemí, které budou tento dokument potřebovat už od 2.dubna 2025. Přečtěte si detaily jako první.

Přečíst článek

Cestování po New Yorku. Jak levně poznat jedno z nejdražších měst světa?

Přečíst článek

Sníte o dovolené na slunné Floridě? Pak se připravte na nepříjemná překvapení

Přečíst článek
Moherské útesy, symbol Irska a výdělečný byznys

REPORTÁŽ: Výjimečná příroda i milionový byznys. Nahlédněte na Moherské útesy do Irska

Přečíst článek
Češi už kupují letní zájezdy. Cestovky přispěchaly s first minute slevami.

Řecko chce zavést dvacetieurový poplatek pro turisty

Řecko chce zavést poplatek 20 eur (zhruba 500 korun) pro turisty na oblíbených ostrovech Santorini a Mykonos. Podle agentury Reuters to v neděli oznámil řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. Nový poplatek má zabránit nadměrnému turismu, který trápí některé destinace. Část vybraných prostředků dostane tamní samospráva na investice do infrastruktury.

Přečíst článek
New York

David Ondráčka: Na skok v hlavním městě světa. New York vás pohltí

Po delší době jsem měl možnost strávit chvíli v New York City, pro mě hlavním městě světa. Nabízím pár postřehů z města, které miluji. New York je svérázný vesmír plný energie a nekonečných možností, dynamiky a změn, ale taky kontrastů, rozmanitosti, konkurence, jazyků. Pořád se tady něco děje a mění, město nikdy nespí, ale zároveň ony tradiční ikonické jistoty drží - Coney Island, Central Park nebo Brooklyn Bridge. Stojí za to zažít aspoň chvíli Big Apple, onen Gotham City, a hlavně zažít Newyorčany.

Přečíst článek
Pražské letiště se dočká poslední aerolinky blízkovýchodní velké trojky

Pražské letiště se dočká poslední aerolinky blízkovýchodní velké trojky

V červnu do Prahy dorazí emirátská aerolinka Etihad. Do hlavního města Česka tak budou létat všichni členové takzvané ME3 - Emirates, Qatar Airways a Etihad.

Přečíst článek

REPORTÁŽ: Ostrov Platte nabízí mnohem víc než jen bílé písky a soukromí

Ostrov Platte je dosažitelný pouze private jetem. Pro ty, kdo milují luxus, soukromí, i bohatý podmořský život, je ale tahle "placka" uprostřed Indického oceánu téměř povinnost. Ubytovali jsme se v jedné z padesáti vilek, které zde postavila společnost Waldorf Astoria. Noc tu vyjde asi na 50 tisíc korun, ale stojí to za to.

Přečíst článek

Indičtí turisté dobývají svět, ale Západ z toho moc nemá

Indové chtějí vidět svět. Evropa jim to ale neusnadňuje. Zatím tak z indických turistů těží země v jihovýchodní Asii.

Přečíst článek
Dubrovník

Češi stále častěji vyrážejí na dovolenou mimo hlavní sezónu. Lákají je i lepší ceny

Stále více Čechů vyráží k moři mimo hlavní sezonu, tedy například v květnu a v září. Lákají je zejména snesitelnější teploty, méně přeplněné pláže či ceny, které mohou být až o třetinu nižší, uvádí cestovní kanceláře a agentury.

Přečíst článek
Například výlet na Medvědín vyjde čtyřčlennou rodinu na 3,5 tisíce korun

Alpské ceny, ale kvalita žádná. České hory se zasekly v socialismu

Krkonoše nejsou levnou destinací. Například výlet na Medvědín vyjde čtyřčlennou rodinu na 3,5 tisíce korun. „Alpské ceny“ tak do pohoří na severu Čech již dorazily. Kvalita služeb tomu ovšem neodpovídá.

Přečíst článek
pláž Maya Bay

Češi začali skupovat letenky na zimní dovolené. Kraluje Asie

Češi začali nakupovat letenky na listopad a prosinec, podle prodejců letenek budou od září do prosince do zahraničí létat více než loni. Prodejci letenek zaznamenali kvůli podzimním prázdninám na poslední říjnový týden o čtvrtinu rezervací více než loni, v týdnu na přelomu listopadu a prosince je počet rezervací zatím přibližně o deset procent vyšší. U většiny prodejců letenek převažuje exotika, zejména pak země jihovýchodní Asie.

Přečíst článek
Letoun Airbus A-220 společnosti airBaltic na letišti v Rize

Češi to nejspíš dokázali. Aerolinky airBaltic pojmenují svá letadla po obci Kunda

Aerolinky airBaltic zveřejnily výsledky hlasování, ve kterém mohli lidé na internetu rozhodovat o pojmenování 48 letadel společnosti. Vybírali z měst Lotyšska, Litvy a Estonska. Hlasování získalo nečekanou popularitu v České republice. Češi jej totiž, alespoň podle příspěvků na sociálních sítích, výrazně ovlivnili a zařídili, že se mezi vybraná města dostala malá estonská obec Kunda. Společnost airBaltic ohledně této skutečnosti pouze konstatovala, že různost významu názvů v různých jazycích je nevyhnutelná.

Přečíst článek

Elektromobilem k moři. Nebojte se toho, není to žádná kovbojka, vzkazují cestovatelé

Cesta k moři je pro mnohé vrcholem letní dovolené. Elektromobil přináší novou dimenzi cestování, ale vyžaduje pečlivější plánování. Zeptali jsme se několika majitelů automobilů na baterky na jejich reálnou zkušenost s jízdou k moři. A ti vzkazují: Není to žádná věda a krátké dobíjecí pauzy jsou příjemným osvěžením. Přidáváme i tipy na aplikace s informacemi o dobíjecích místech, které by se vám mohly hodit.

Přečíst článek
Reklama

News box

Mediální agentura Médea je z rozhodnutí pražského městského soudu v úpadku. Firma napůl vlastněná podnikatelem Janem Čermákem a jejím zakladatelem Jaromírem Soukupem musí do deseti dnů sestavit a odevzdat insolvenčnímu správci doplněné seznamy svého majetku a závazků. O rozhodnutí informoval web MediaGuru. O způsobu řešení úpadku soud nerozhodl.

Smír ve sporu o evidenci Babiše jako agenta StB označil Fiala za politický handl. Babiš se podle českého premiéra dohodl se spřátelenými slovenskými politiky, napsal Fiala na síti X. 

Číst více
Příslušníkům bezpečnostních sborů by se měl příští rok zvednout plat o pět procent, tedy zhruba o 1500 korun ve všech tarifních třídách. Po dnešním jednání se zástupci odborů to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Předseda Unie bezpečnostních složek (UBS) Aleš Lehký novinářům řekl, že požaduje zvýšení o 6,9 procenta, tedy zhruba o 2200 korun. Vláda minulý týden rozhodla o zvýšení platů vrcholných politiků a soudců právě o 6,9 procenta.
Z čela dozorčí rady firmy Tatra Trucks byla počátkem srpna odvolaná Denisa Materová, jejíž skupina Promet Group drží v automobilce 35procentní podíl. V čele rady stála od dubna. Na personální změnu upozornily Hospodářské noviny. Většinovým majitelem Tatry je zbrojařská skupina Czechoslovak Group (CSG) podnikatele Michala Strnada. Web Seznam Zprávy (SZ) Byznys uvedl s odvoláním na nejmenované zdroje, že spor mezi akcionáři vznikl poté, co se Materové nelíbil obchod s ministerstvem obrany. Číst více
Praktičtí lékaři 👨‍⚕️👩‍⚕️  ruší svůj protest, který plánovali na konec října. Ministerstvo zdravotnictví upraví úhradovou vyhlášku, která rozděluje peníze na rok 2025, podle jejich požadavků. Po jednání s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) to řekl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Číst více

Pražská burza v úvodu týdne stagnovala. Index PX posílil 💪 o 0,01 procenta na 1627,52 bodu. Pomohly mu hlavně akcie Monety a zbrojovky Colt. Nejvýraznější nárůst zaznamenaly akcie metalurgické společnosti Gevorkyan, které posílily o 0,78 procenta.

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že český expremiér Andrej Babiš byl v dokumentech někdejší československé tajné policie StB neoprávněně evidován jako její agent a s StB vědomě nespolupracoval. Úřad s Babišem uzavřel smír ve sporu o ochranu osobnosti týkající se neoprávněné evidence ve svazcích StB. Číst více
Dozorčí rada pražského dopravního podniku (DPP) dnes na mimořádném jednání odvolala z funkce předsedy představenstva Petra Witowského. Generálním ředitelem největší městské firmy zatím zůstává. V představenstvu skončili také Marek Kopřiva a Jiří Špička, kteří čelí obvinění z korupce. Místo Witowského rada zvolila Jiřího Pařízka, pětičlenné představenstvo tak zůstává usnášeníschopné. Číst více
Poptávka po amerických dolarech 💲se minulý týden prudce zvýšila 📈 a investoři očekávají, že zájem před blížícími se prezidentskými volbami v USA vydrží. S odkazem na data investiční banky JPMorgan Chase & Co to uvedla agentura Bloomberg. Obchodníci proti americké měně prodávali zejména australské a singapurské dolary, což je známkou toho, že se zajišťují vůči měnám spojeným s Čínou.
Viktor Orbán hledá cestu z krize na trhu s bydlením. V Budapešti téměř zečtyřnásobí daň z krátkodobých pronájmů obytných nemovitostí, které se uskutečňují například prostřednictvím internetové platformy Airbnb, píše Bloomberg. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme