Reklama

jídlo - informace o tématu

Beyond Meat vyrábí například burgery, pro KFC nyní dodal zkušební várku rostlinného kuřete.

Ideální buger z „mekáče“ podle miliardáře? Maso v něm nehledejte

Americký miliardář Carl Icahn zesiluje tlak na vedení McDonald´s kvůli masu. Investor kvůli svojí vizi udržitelného fastfoodového řetězce rovněž chce vyměnit dva vysoce postavené manažery, upozornil server agentury Bloomberg.

Přečíst článek
Tradiční velikonoční nádivka je s uzeným masem a spoustou mladých zelených bylin, ideálně vlastnoručně nasbíraných v přírodě

Proč pečeme velikonoční nádivku podle receptů našich babiček a jak nám pomáhají tradice

Přečíst článek
Manifesto Market Berlín otevře v druhé polovině letošního roku.

Manifesto míří do Německa. V Berlíně otevře dosud největší gastronomický hub

Přečíst článek
šéfkuchař Přemek Forejt

Nikdy jsem se netajil láskou k fastfoodu, říká Forejt o spolupráci s McDonald´s

V oboru špičkové gastronomie se Přemek Forejt, šéfkuchař vyhlášené olomoucké restaurace Entrée a také známý porotce reality show MasterChef, pohybuje více než 15 let. Svoje zkušenosti nabyté z michelinských restaurací v zahraničí teď zúročí jako „kontrolor“ kvality ve fast foodovém řetězci McDonald´s. Spolupráci oznámila firma na svém webu.

Přečíst článek
Každý obyvatel Česka vyhodí každý den jídlo za téměř padesát korun.

Kolik stojí jídlo, které ročně vyhodíme? Téměř padesátku na osobu a den

Češi ročně vyhodí 57,1 kilogramu jídla v přepočtu na obyvatele. Takový je závěr loňské studie vědců z Univerzity Karlovy. V době letošní očekávané rapidní inflace v oblasti potravin – až desetiprocentní a rekordní v tomto miléniu – může být zvláště zajímavé alespoň orientačně odhadnout cenu takto vyhozeného jídla. A odvodit tedy tak následně, kolik by Češi mohli ušetřit, pokud by s jídlem nakládali hospodárněji.

Přečíst článek
Pomerančová marmeláda s rakytníkem

Marmeláda z rakytníku nebo rajčatové pesto. Které další české výrobky získaly gastro Oscara?

Punc kvalitní potraviny Great Taste získalo hned pět výrobků tuzemské provenience. Mezinárodní porota složená z food kritiků, kuchařů, restauratérů, maloobchodních nákupčích nebo food blogerů ocenila tyři jsou vyrobené v Česku, pátý exkluzivně dovážený. Ten získal nejvyšší ocenění Zlatou vidličku.

Přečíst článek
Jak chutná v pražské restauraci Bruxx.

Dvakrát smažené hranolky a 60 druhů piv. Tak chutná Belgie v pražském Bruxxu

Francouzi mají víno, Irové whisky a Belgičané pivo. Šedesát druhů lahvového a osm druhů na čepu lze ochutnat například v pražském podniku Bruxx. Na jejich jídelním lísku kromě speciálně kvašeného moku lze najít i další tradiční belgické pokrmy – od dvakrát smažených hranolek přes mušle, ústřice až po lutyšské vafle.

Přečíst článek
Rakousko-uherská hostina v restauraci Augustin na Malé Straně

Tafelspitz tak, jak ho měl rád císař František Josef I., připravují v pražském Augustinu

Kachní stehno s lokší nebo sumčí perkelt. V malostranské restauraci, kde kdysi býval klášter, lákají na jídla typická pro rakousko-uherskou kuchyni. Připravovaná jsou podle receptů z více než sto let staré kuchařky.

Přečíst článek
Alpské sushi

Jak chutná alpské suši? V Rakousku se snoubí sport se špičkovou gastronomií

Rakousko má sice za sebou předvánoční lockdown, nicméně na zimní sezónu se alpští hoteliéři připravili poctivě a s nadějí. První hosté přijeli už na vánoční svátky a dnes hotely tepou v takřka obvyklém rytmu. Do rakouských Alp se jezdí nejen za lyžováním, ale i za špičkovou gastronomií. Výborným příkladem je hotel Theresa v městečku Zell am Ziller, v jehož čele stojí šéfkuchař Stefan Egger. Jeho kuchyně je kreativní, důsledně lokální a v biokvalitě, což bere jako samozřejmost.

Přečíst článek
ilustrační foto

Gastronomii zase čeká těžký rok. Restauracím stále chybí personál

Pohostinství patří mezi pandemií nejvíc zasažené obory podnikání. Gastro scénu ovlivňovaly v posledních měsících jak preventivní vládní omezení proti šíření koronaviru, tak i úbytek personálu. Aktuálně provozovatelé gastro podniků čelí i zdražování potravin. Rok plný výzev čeká tuzemské restaurace i letos, bojovat budou především s nedostatkem pracovní síly.

Přečíst článek
Fenomén cloudových kuchyní se naplno rozjel v covidu

Revoluce v gastronomii? Cloudové kuchyně přitahují milionové investice

Nízké provozní náklady a schopnost se rychle přizpůsobit přáním nabízí takzvané ghost kitchen, tedy virtuální restaurace. Podniky, ve kterých se vaří pouze jídla s sebou, nemají obsluhu ani místa k sezení, přibývají ve velkém po celém světě. I v Česku.

Přečíst článek
domácí vaření, ilustrační foto

Revoluce v gastru. Češi vaří častěji doma, restaurace drží nad vodou rozvážka

Pandemie významně změnila stravovací návyky Čechů. Mnohem častěji si jídlo připravují doma nebo využívají rozvážkových služeb. A za oběd v restauraci utrácí rekordní částku, v průměru víc než 150 korun.

Přečíst článek
Restu

Rezervační platforma Restu končí. Neustála covid

Online rezervační platforma Restu po osmi letech ukončí ke konci roku svoji činnost. Společnost to uvedla na svém webu. 

Přečíst článek
Reklama

News box

Tržby ze služeb mobility zahrnujících aplikace pro půjčování aut, sdílení jíst a jízdních kol by měly do roku 2030 celosvětově dosáhnout 660 miliard USD (15,4 bilionu korun). Ve srovnání s rokem 2020 to představuje nárůst o téměř 40 procent. Vyplývá to ze studie organizace Oliver Wyman Forum a Institutu dopravních studií při Kalifornské univerzitě v Berkley.
Valná hromada energetické společnosti ČEZ dnes bude schvalovat dividendu z loňského zisku. Ministerstvo financí podalo protinávrh ve výši 48 korun za akcii před zdaněním. Resort zároveň navrhuje posunout výplatní termín o tři měsíce na 1. listopadu. Představenstvo společnosti navrhuje dividendu 44 korun, podle odborníků si ale ministerstvo prosadí svůj návrh, jelikož je držitelem téměř 70 procent akcií firmy.
Kladno a okolí bývalo několik staletí úzce spjato s těžbou uhlí. Postupně zde vzniklo 33 dolů. Mezi nimi byl důl Schoeller, známý jako Šelerka. Tento důl, který se začal hloubit koncem 19. století, se zapsal do historie jako poslední místo, kde se v regionu dobývalo černé uhlí. Těžba zde - a tím i v celé oblasti - byla ukončena před 20 lety, 29. června 2002.
Pražský magistrát nechá prověřit prodej pozemků v Lysolajích v roce 2017, který inicioval obviněný a dnes již bývalý primátorův náměstek a starosta Lysolají Petr Hlubuček (dříve STAN). Rozhodli o tom pražští zastupitelé. Pozemky podle vyjádření zastupitelů mohly být prodány pod cenou.
Dolní komora britského parlamentu posunula do další fáze legislativního procesu návrh zákona, kterým chce vláda jednostranně přetvořit část dohody o brexitu týkající se uspořádání v Severním Irsku. Opatření, které Evropská unie považuje za protiprávní, podpořilo ve druhém čtení 295 poslanců, zatímco proti jich hlasovalo 221.
Divize německé strojírenské společnosti Siemens koupí za 1,58 miliard USD (36,9 miliardy korun) americkou technologickou společnost Brightly Software od soukromého vlastníka Clearlake Capital. Akvizice má rozšířit softwarové aktivity Siemensu a pomoci mu růst rychleji než konkurence.
Akcie ve Spojených státech zahájily nový týden poklesem. Hlavní podíl na na tom měly velké růstové tituly citlivé na vývoj úrokových sazeb, jako Amazon.com, Microsoft a Alphabet.
Reklama
Reklama
Doporučujeme