Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

jídlo - informace o tématu

Smažený sýr, ilustrační foto

Češi dosáhli svého limitu. Za oběd víc než dvě stovky nedají

Po pěti letech zdražování se růst cen obědů v Česku téměř zastavil. Průměrná útrata se už několik měsíců drží kolem 197 korun a strávníci zjevně narazili na svůj cenový strop. Restaurace proto hledají rovnováhu mezi cenou a kvalitou, zatímco Češi zvažují, kde a za kolik se nají.

Přečíst článek
Brasileiro Slovanský dům v novém

Revoluce v centru Prahy: Ambiente ukázalo, jak se dělá restaurace budoucnosti

Přečíst článek

Z husy je výnosný byznys: Svatý Martin přináší víno, husy i miliardové tržby

Přečíst článek

Spojují řemeslo s vědou, na jejich chleba z francouzské mouky se stojí fronty

Přečíst článek
{LABEL}

{NADPIS}

{POPISEK}

Biohacking: Fermentované potraviny a kořenová zelenina posilují obranyschopnost

Začátek podzimu je období, kdy si tělo i mysl žádají přechod do jiného režimu. Po létě musí lidský organismus zvládnout změnu počasí a denní rutiny a zároveň se připravit na období, kdy budou viry a bakterie mnohem aktivnější. Jedním z nejdůležitějších faktorů, které rozhodují o tom, zda se nám podaří projít tímto obdobím bez zbytečných nemocí, únavy a poklesu nálady, je stav střevního mikrobiomu.

Přečíst článek
Produkty KFC

V KFC smažili prošlá kuřata. V Libereci měli připravené k výrobě jídla maso po datu použitelnosti

V liberecké restauraci řetězce s rychlým občerstvením KFC odhalila kontrola Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), že se k výrobě jídla používalo marinované maso s prošlým datem použitelnosti. Společnost AmRest, která řetězec v Česku provozuje, tím porušila zákon o potravinách a SZPI s ní zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Přečíst článek
Hliněná bašta

OBRAZEM: Fantastické jídlo v unikátním domě. Hliněná bašta dá zapomenout, že jste kousek za Prahou

Na okraji Průhonic jsem před téměř dvaceti lety objevil rodinnou restauraci, která zaujme nejen svou kuchyní, ale i samotnou stavbou. Hliněná bašta je prvním moderním domem v Česku postaveným z nepálené hlíny. Architekt Petr Suske a studio SEA dokázali vytvořit místo, jež přirozeně zapadá do okolní zeleně a k rybníkům.

Přečíst článek
Nová restaurace na střeše Masaryčky

Na střeše zlaté Masaryčky je nová restaurace. Láká na těstoviny z chleba a luxusní šampaňské

Praha má novou kulinární destinaci. Jedenáct pater nad ulicemi hlavního města, na střeše Masaryčky je nová restaurace, která láká středomořskou a skandinávskou kuchyni.

Přečíst článek
{LABEL}

{NADPIS}

{POPISEK}

Asador Etxebarri – Axpe, Španělsko: Grilování povýšené na umění. Skrytý na baskickém venkově patří Etxebarri k nejlepším restauracím světa (v současnosti 2. v seznamu World’s 50 Best). Servíruje příběh ohně, dřeva a dokonalé jednoduchosti na každém talíři.

Michelinky, ale i venkovské hospůdky. Které restaurace vyhledávají nejbohatší Češi?

Chcete vědět, ve kterých světových restauracích můžete nejčastěji potkat nejbohatší Čechy? Cestovní kancelář EliteVoyage připravila výběr gastronomických skvostů oblíbených mezi českými miliardáři.

Přečíst článek
Hovězí vývar s knedlíčky jako vaří v Lokále.

Ani lunchmeat, ani vepřové ve vlastní šťávě. Jak chutná luxusní konzerva?

Lokál, Kuchyň, Pizza Nuova, Café Savoy, michelinská La Degustation a řada dalších – všechny tyto prestižní podniky spojuje jedna značka: Ambiente. A právě tato síť se nyní kromě vysoké gastronomie pouští i do retailu. Jejich recept? Přeměnit nejoblíbenější pokrmy na „konzervy“ dostupné pro každého.

Přečíst článek
Jakub Vyškovský

Šéf kuchyně The Monkey Baru: Bez žen by v kuchyni nebylo tak čisto, navíc jsou skvělé kuchařky

Po zkušenostech ze zahraničních michelinských restaurací zakotvil Jakub Vyškovský v The Monkey Baru v Praze. Z vyhlášených podniků si přinesl hlavně pečlivost. „Nejvíc jsem pronikl do francouzské kuchyně, začalo to v Londýně u Robuchona. Vařím tak i tady v The Monkey Baru ve Falkensteineru. Francouzská kuchyně je velmi blízká té naší, české,“ říká Vyškovský.

Přečíst článek
Američané získávají přibližně 55 procent z denního příjmu kalorií z vysoce průmyslově zpracovaných potravin

Nezdravý život Američanů. Přes polovinu jejich stravy tvoří vysoce průmyslově zpracované potraviny

Američané získávají přibližně 55 procent z denního příjmu kalorií z vysoce průmyslově zpracovaných potravin. Uvádí to americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Ministr zdravotnictví Robert F. Kennedy mladší už dříve přislíbil přísnější regulaci nezdravých produktů tohoto typu, které jsou často cenově dostupné a zároveň chutné, napsal deník The Washington Post (WP).

Přečíst článek
Takto vaří v Kuchyni na Pražském hradě

Nejenom hot dogy, ale i pořádné řízky. Také na Pražském hradě se dá dobře a levně najíst

I ve spleti turistů stojí za to na Pražský hrad zamířit za dobrým jídlem a zážitkem. Třeba restaurace Lví Dvůr nebo Kuchyň nabízí kromě kvalitní české kuchyně, k níž samozřejmě patří dobře načepované pivo, i krásný výhled.

Přečíst článek

Kam na nejlepší pivo v Praze? Čepuje ho žena, nedaleko náměstí Republiky

Pivní bar Pult se nachází v centru Prahy a kromě minimalistického pivního pultu od předního architektonického studia Olgoj Chorchoj ho také zdobí umění tamní výčepní.

Přečíst článek

News box

Likvidace velkochovu 🐔🐔🐔 drůbeže v Lanškrouně nakaženého ptačí chřipkou bude pokračovat ještě v sobotu. Hasiči a jejich spolupracovníci dnes pracovali druhým dnem a vynosili slepice a kohouty z pěti hal. Zbývají jim dvě. 
Německo chce poskytnout další desítky milionů eur na nákup amerických zbraní pro Ukrajinu, která se brání ruské agresi. Po setkání s kolegy z Francie, Británie, Polska a Itálie a šéfkou unijní diplomacie Kajou Kallasovou v Berlíně to dnes uvedl německý ministr obrany Boris Pistorius
Koruna v závěru týdne mírně oslabila vůči oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru ztratila oproti předchozímu závěru dva haléře na 24,18 koruny, k dolaru šest haléřů a odpoledne se obchodovala v kurzu 20,82 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Tento týden koruna oslabila ve středu a znovu dnes.
Pražská burza tento týden opět posílila, index PX během něj stoupl o 2,2 procenta na 2480,9 bodu. Šlo o nejvyšší mezitýdenní růst od 8. srpna. Nejvíce rostly cenné papíry Photon Energy, největší pokles naopak postihl akcie společnosti Doosan Škoda Power. Vyplývá to z údajů burzovního webu. Minulý týden si pražská burza připsala 1,3 procenta.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže začal posuzovat fúzi Krajské nemocnice Liberec s Nemocnicí s poliklinikou Česká Lípa. Po spojení má českolipská nemocnice jako firma zaniknout.
Švýcarsko se dohodlo se Spojenými státy na snížení dovozních cel. Nově bude clo na dovoz švýcarského zboží do USA činit 15 procent, což je stejná sazba, jaká se vztahuje na zboží z Evropské unie. Doposud clo činilo 39 procent. 
Výjimka z amerických sankcí, kterou má na nákup ruské ropy Maďarsko, se bude vztahovat i na dodávky suroviny do bratislavské rafinerie Slovnaft. Novinářům to řekla slovenská ministryně hospodářství Denisa Saková. Slovnaft patří do maďarské petrochemické skupiny MOL.
Výjimka z amerických sankcí, kterou má na nákup ruské ropy 🛢 Maďarsko, se bude vztahovat i na dodávky suroviny do bratislavské rafinerie Slovnaft . Novinářům to řekla slovenská ministryně hospodářství Denisa Saková. Slovnaft patří do maďarské petrochemické skupiny MOL.
Společnost Tymeprax Pavla Tykače uzavřela smlouvu s investiční skupinou Kaprain Karla Pražáka o koupi 50 procent skupiny Mafra, která vydává mimo jiné deník Mladá fronta Dnes nebo web iDnes. Mafra to dnes uvedla na svém webu.
Tržby sice loni společnosti Moravskoslezské cukrovary rostly o 360 milionů korun na 2,8 miliardy, avšak hospodářský rok od března 2024 do konce letošního února skončil ztrátou 13 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy ve Sbírce listin. 
Doporučujeme