Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kam na oběd levnější než v jídelně poslanců? Na tácek do Dlouhé ulice

Takhle se vaří v jídelně v Dlouhé ulici
Newstream/Petra Jansová
Petra Jansová

Spousta lidí v Dlouhé ulici míří na vyhlášený „smažák“ do Lokálu, my vyrazili na „tácek“. Kolik v Apetitu stojí obědové menu?

Reklama

V dávné historii byla Dlouhá ulice jednou z nejdůležitějších obchodních stezek v Praze. Aby ne, nedaleko se nachází Staré tržiště, dnes Staroměstské námětí. Nejen Staroměstská radnice s orlojem, Týnský chrám, husitský kostel svatého Mikuláše, palác Kinských a dům U Kamenného zvonu, pomník mistra Jana Husa a Mariánský sloup, ale i další renesanční, barokní a rokokové domy dělají z náměstí jedno z nejexponovanějších míst v metropoli.

Jak chutná v jídelně Apetit v Dlouhé ulici?

Každoročně ho navštíví stovky tisíc zahraničních i tuzemských turistů. Atraktivita místa si ale vybírá svou daň a ceny v tamních restaurací žene k astronomickým výškám. A to i na Prahu.

Tradiční české jídelny milují i cizinci

Avšak nedaleko, do 10 minut pohodlnou chůzí, se nachází další z utajených „táckáren“.  Jídelna Apetit v suterénu domu v Dlouhé ulici 23 funguje už od konce 90. let. A nadšené recenze získává jak od místních, tak i od cizinců, kteří v Praze hledají skutečnou českou atmosféru.

„Záměrně jsme hledali místo, kde se stravují pracující Češi a náhodou jsme našli Apetit. Vyzkoušeli jsme čerstvý salát, který tam prodávají na váhu, a masovou směs v bramboráku. Chutnalo to skvěle a česky,“ popisuje svou návštěvu v tradiční české jídelně britský turista na serveru TripAdvisor. Nezapomíná se přitom zmínit o ceně.

Polévka za 48 korun, hlavní jídlo za 160. Kde? V Kozí ulici.

Bufet v Kozí ulici: Na dršťkovku za 48 korun tam chodí cizinci i manažeři

Všechny pulty jsou obsazené. Není divu - v Masně Kozí vaří dobře a za skvělou cenu. Hlavní jídlo stojí kolem 160 korun.

Přečíst článek

A stejně nadšený je i Newyorčan, který tam se svou manželkou zabloudil v neděli odpoledne zcela náhodou. A „obyčejné“ jídlo na tácu mu chutnalo.

„Pokud budete v Praze a budete mít chuť na guláš nebo další jídlo, které bude chutnat jako něco, co babička připravovala celé hodiny, pak si toto místo rozhodně musíte zařadit do svého programu,“ napsal na TripAdvisoru obyvatel Brooklynu.

Táckárna je rychlejší než fast food

V Apetitu v Dlouhé ulici bylo rušno i při naší návštěvě ve všední den kolem poledního. I když v tu dobu tu byla slyšet převážně čeština. Stoly byly víceméně plné, ale jejich osazenstvo všech věkových kategorií a sociálních skupin, se rychle proměňovalo. Než jsme si stačili vybrat, nabídku tu mají totiž širokou a pestrou, a zaplatit, našli jsme místo.

Tříchodové menu na Václaváku? Není problém, stačí skočit do táckárny.

Reportáž: Ani McDonald´s ani Popeyes. Na Václaváku se dá najíst rychleji a levněji

V Jídelně Světozor kousek od Václaváku je kolem poledního plno. Není divu. Tříchodové menu tam nabízí za 149 korun.

Přečíst článek

Vyzkoušeli jsme, jaký vaří guláš. Včetně přílohy vyšel na 139 korun. Kromě stálé nabídky, mají každý den zvýhodněné obědové menu za 148 korun, v ceně je polévka a hlavní jídlo. Platit se hotově, stravenkami i kartou. A nízké ceny nejsou jediným důvodem, proč do Apetitu zajít. Jídlo je dobré, dlouho na něj nečekáte  a prostory jsou čisté. 

Pražská restaurace Aromi zabodovala v prestižním žebříčku. Je jednou z nejlepších na světě

O Italech se traduje jejich umění žít a jíst. Každoročně se o tom přesvědčují miliony turistů vracejících se z dovolené s nějakým tím kilem navíc. Pasta, pizza, frutti di mare. To všechno má společný jmenovatel. Tu pravou Itálii lze ale ochutnat i v Praze na Míráku. V restauraci Aromi italského šéfkuchaře Riccarda Lucqueho, která se aktuálně umístila v žebříčku Top 50 italských restaurací a světě mimo Itálii. Podnik obsadil 25. příčku.

Přečíst článek

Richard Beneš

Lanýž je v Česku byznys budoucnosti. Máme k němu blíž než Francouzi, říká jeho pěstitel

Lanýž, asi ta nejvzácnější a nejdražší houba na světě, patří k nejvyhledávanějším surovinám každého milovníka kvalitní gastronomie. Nejen jeho. Lanýž, kilo vyjde i na 40 tisíc korun, je spojován především s Francií nebo Itálií. V Česku se ale může brzy stát alternativou k pěstování vína nebo ovoce. Od března se totiž lanýž stal oficiální zemědělskou plodinou. „V případě, že se lanýžárna povede, je reálný výnos na hektar kolem 1,75 milionu korun za rok. Nicméně u lanýžů je samozřejmě naopak i podstatně vyšší riziko než u vinné révy, že se investice nepovede,“ přibližuje Richard Beneš ze společnosti Český lanýž.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

U Rozvařilů servírují svíčkovou za 135 korun

Levnější než McDonald´s. Našli jsme svíčkovou se čtyřma za 135 korun v centru Prahy

Přečíst článek
Výhled z jídelny je přesně takový

Táckárna u Karlova mostu? Je to tak, obědové menu tam vyjde na méně než dvě stovky

Přečíst článek
Tříchodové menu na Václaváku? Není problém, stačí skočit do táckárny.

Reportáž: Ani McDonald´s ani Popeyes. Na Václaváku se dá najíst rychleji a levněji

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme