Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bar Golden Eye v hotelu Fairmont: Výlet do Asie začíná na konci Pařížské

Bar Golden Eye v hotelu Fairmont
Zdeněk Pečený/Newstream
Zdeněk Pečený

Asijská kuchyně, signature koktejly inspirované pouličními trhy a výhled na Prahu z jednoho z nejluxusnějších hotelů ve městě. Bar Golden Eye v nově otevřeném Fairmont Golden Prague je víc než jen další hotelový bar.

Golden Eye se nachází v horním patře ikonického hotelu Fairmont a stejně jako sousední restaurace Zlatá Praha nabízí výhled na Staré město, Vltavu a panorama Pražského hradu. Ale to hlavní se odehrává uvnitř – na talíři a ve sklenici. Nabídka propojuje jemnost japonské kuchyně s ostrými akcenty jihovýchodní Asie a kreativní mixologií, která se nebojí experimentu.

„Základní koncept byl navržen externí firmou, ale my jsme ho rozšířili. Původně mělo jít pouze o vietnamský streetfood. Chtěli jsme víc než jen jednu kuchyni – a tak jsme přešli na celou Asii,“ říká Jiří Vošahlík, Bar & Beverage manager pro celý hotel a dodává, že lehce zasahují i do indické kuchyně, kde je spousta zajímavých koření.

FOTOGALERIE: Podívejte se do baru Golden Eye

Menu je postaveno na sdílení. Ať už si objednáte čtyři kusy sashimi z tuňáka nebo lososa, nebo osm maki s pikantním tuňákem, porce jsou elegantní a ideální k párování s koktejly. My zkoušíme hodně sushi a krevet v tempuře. K tomu malé talíře jako edamame s japonskou solí či kimchi hranolky, které jsou sypané prachem z rozemletého usušeného kimchi. Z větších jídel zaujmou Banh Mi sendviče – jeden s mletým vepřovým, druhý s portobellem a veganskou majonézou.

Zvláštní kapitolu tvoří pokrmy z robata grilu na dřevěné uhlí. Maso, ryby i zelenina jsou připravované tradiční japonskou technikou, která jim dodává jemně zauzenou chuť. Zde zkoušíme vykoštěná kuřecí stehna s jarní cibulkou.

Majitel Kampa Parku: Raději budu mít restauraci plnou lidí, než michelinskou hvězdu na dveřích

Norský byznysmen Nils Jebens přijel do Prahy v 90. letech rozvíjet síť kasin. Hazard ale brzy vyměnil za fine dining, když otevřel dnes již ikonický podnik Kampa Park. „U kritiků a v průvodcích nejsme moc oblíbení, myslí si, že jsme příliš turističtí. Nicméně, raději než uznání mám plnou restauraci lidí," říká Jebens v rozhovoru pro Newstream.

Přečíst článek

Signature koktejly, které chutnají jako jídlo

Originální koktejly Golden Eye jsou často převtělením slavných pokrmů. Takové kulinářsky laděné kompozice. Banh Mi, tedy vietnamská bageta, je zde kombinací bourbonu, suchého vermutu a černého sezamu s koriandrem a mrkví. Nebo Ube Halaya, odkazující na filipínský dezert, s japonským ginem Ki No Bi, vanilkou, mirinem a fialovým jamem. „Tom Kha Kai je převtělená thajská polévka do koktejlu. Na pohled čirá tekutina, ale v chuti naprosto komplexní zážitek,“ popisuje Vošahlík jeden z nejvýraznějších drinků.

Zatímco světová mixologie směřuje spíše k minimalismu, český host prý stále očekává show. „V Česku často dominuje wow efekt – plameny, kouř, velké dekorace. Ale i to má své místo,“ dodává. Sem spadá třeba Bonsai, nápoj z Becherovky a šampaňského, která se servíruje se skutečnou bonsají. Povedenou kouřovou prezentaci má také Tama, což je mexická variace na tradiční Negroni.

Výběr destilátů, který potěší sběratele

Potěší zde i hosty preferující čisté destiláty, Golden Eye má jeden z nejširších výběrů v Praze. Od špičkových japonských whisky (Yamazaki, Hibiki, Nikka) přes vzácné rumy (Diplomatico Ambassador, Zacapa Royal) až po tichomořské giny nebo autentické umeshu. Ceny odpovídají prémiovému zážitku, ale výběr je kurátorský a výjimečný.

REPORTÁŽ: Nepotřebuje trendy, má vizi. Michelinská šéfkuchařka ví, jak chutná opravdové jídlo

Gabriela Filca, mladá šéfkuchařka michelinské restaurace Nebo v hotelu Hilton v chorvatské Rijece, letos získala prestižní ocenění Michelin Young Chef Award 2025. Ve své kuchyni propojuje sezónní suroviny, osobní příběh a zero-waste filozofii. Výsledkem je gastronomie plná emocí, která oslovuje nejen chuťové buňky.

Přečíst článek

Verdikt

Golden Eye není místo, kam se zajde „na jedno“. Je to bar, který si zaslouží plánování. Přijďte s časem, chutí objevovat a ideálně i s někým, kdo rád sdílí. Tahle asijská jízda se totiž nejlépe vychutnává ve dvou – a s panoramatem Prahy za zády.

A co doporučuje sám šéf barového konceptu hostům, kteří přijdou poprvé?

„Tama – něco jako mexické Negroni. Anebo Beijing Duck – koktejl na způsob Old Fashioned, s kombinací whisky, sójové omáčky a pěti koření. Když mám chuť na něco svěžího, jdu do Bonsai nebo Tom Kha Kai,“ uzavírá Vošahlík s úsměvem.

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

Restaurant Papilio

OBRAZEM: Gastronomický zážitek bez kompromisů. Papilio potvrdila pověst nejlepší restaurace v Česku

Přečíst článek
Hliněná bašta

OBRAZEM: Fantastické jídlo v unikátním domě. Hliněná bašta dá zapomenout, že jste kousek za Prahou

Přečíst článek
Dinner in the Sky: Oběd padesát metrů nad zemí

OBRAZEM: Adrenalin a skvělá gastronomie v padesáti metrech nad Prahou. Levné to není

Přečíst článek
Doporučujeme